URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2021, 08:54

Gaz sub presiune! Orădeni, vi se pregăteşte ceva: de la 1 iulie, Distrigaz Vest măreşte brusc tarifele, cu 33%!

Gaz sub presiune! Orădeni, vi se pregăteşte ceva: de la 1 iulie, Distrigaz Vest măreşte brusc tarifele, cu 33%! ALEGEŢI! Orădenii alimentaţi de Distrigaz Vest îşi pot schimba furnizorul înainte să intre în vigoare noile scumpiri anunţate pentru luna iulie. "Oamenii nu ştiu ce-i aşteaptă, acum stau liniştiţi că plătesc 20-30 lei pe lună, folosind gazul doar la gătit, dar când vor veni facturile de încălzire din iarnă majorate cu 40% o să le pară rău", spune Ileana, unul dintre puţinii orădeni care au optat pentru înlocuirea furnizorului de gaz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preţul gazului în Oradea a sărit în aer! Odată cu factura pe luna mai, operatorul local Distrigaz Vest şi-a notificat clienţii cu privire la noile tarife începând din iulie.

"Mi-au trimis o ofertă de preţ cu tarife majorate cu aproape 40%, ceea ce este enorm! Asta înseamnă că dacă iarna trecută am avut facturi de 700 lei pe lună, iarna viitoare o să plătesc pentru încălzirea casei şi apa caldă aproape 1.000 lei", protestează o orădeancă.

Liberalizare cu scumpire!

Liberalizarea pieţei de gaze arde oamenii la buzunar! Începând din 1 iunie 2020, cei 3,5 milioane de consumatori casnici au avut la dispoziţie un an să-şi aleagă unul dintre cei peste 60 de furnizori din piaţa liberă. Teoretic, preţul gazului, până atunci controlat de Agenţia Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, ar fi trebuit să scadă. Practic, s-a întâmplat pe dos.

Ministrul Economiei, Virgil PopescuLiberalizarea are loc după un an de pandemie, în care economia şi-a încetinit ritmul, iar preţul gazului a scăzut ca urmare a diminuării cererii, dar după o iarnă lungă care a epuizat stocurile şi o primăvară în care relansarea economică la nivel european a crescut cererea, preţul a crescut. "Este o cerere mare de gaz la nivel european, dar şi la nivelul României. Probabil va fi o creştere a preţului la gaze naturale", declara săptămâna trecută presei centrale Ministrul Economiei, Virgil Popescu (foto).

Scumpire în cascadă...

De altfel, operatorul local Distrigaz Vest şi-a anunţat încă din aprilie cei 14.000 de consumatori orădeni că urmează o scumpire în cascadă a tarifelor. Clienţii casnici, cu consumuri de până la 280 MW/h pe an, care în prezent plătesc 123,50 lei pe MW/h, urmau să plătească din iulie cu 22,5% mai mult, adică 160 lei pe MW/h.

Potrivit ofertei de acum două luni, preţul urma să crească începând din octombrie cu încă 5,8%, la 170 lei pe MW/h, iar din ianuarie cu încă 2,8%, la 175 lei pe MW/h. Însumate, majorările succesive aveau să aducă o scumpire cu 51,5 lei pe MW/h, echivalentul a circa 33% într-un an. Atât doar că, între timp, operatorul s-a răzgândit!

... aplicată brusc de luna viitoare!

La începutul acestei luni, deşi oferta era valabilă până în 30 iunie, Distrigaz Vest şi-a anunţat clienţii că majorarea se va aplica brusc, chiar de luna viitoare. Vestea a provocat un şoc. "Distrigaz Vest îşi calcă în picioare clienţii şi ataşează contractelor de furnizare valabile începând cu 1 iulie planuri tarifare diferite faţă de cele anunţate", reclamă un cititor al BIHOREANULUI.

Practic, firma a renunţat la majorarea succesivă şi anunţă o scumpire bruscă la un nivel record. Începând din 1 iulie, orădenii vor plăti 185 lei pe MW/h, cu 33,2% mai mult decât în prezent şi cu 10 lei peste cel mai mare tarif, anunţat iniţial pentru ianuarie 2022.

Mai mult, acest tarif va fi majorat la rândul său din octombrie cu încă 5,1%, la 195 lei pe MW/h. Cap la cap, asta înseamnă o majorare de aproape 37% în doar patru luni! "Este cea mai mare creştere de preţ din ţară la furnizarea de gaze naturale şi o bătaie de joc colosală la adresa clienţilor", acuză orădeanul.

Doar 40 din 14.000

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Distrigaz Vest au refuzat să facă orice comentariu. Într-un fel, era de aşteptat. Operatorul  trăieşte din tariful de distribuţie de 37,68 lei pe MW/h, iar pentru a fi şi furnizor către propriii clienţi cumpără gazul de pe Bursa Română de Mărfuri la preţul zilei, care este în creştere. "Dacă la începutul lui iunie gazul se vindea, fără taxe, cu 120 lei pe MW/h, săptămâna trecută urcase deja la 127 MW/h, iar la iarnă ar putea ajunge la 200 lei pe MW/h", explică un specialist în domeniu.

Prins în spirala preţurilor, Distrigaz Vest le-a impus clienţilor tarife variabile, ca să nu ajungă să vândă sub preţul de achiziţie, mutând asupra acestora povara scumpirilor. "Consumatorii îşi pot alege orice ofertă de pe piaţă folosindu-se de comparatorul deschis pe site-ul ANRE, dar prea puţini fac asta", spune specialistul. Potrivit surselor BIHOREANULUI, din comoditate sau necunoaştere, până săptămâna trecută doar 40 dintre cei circa 14.000 de clienţi ai Distrigaz Vest au ales alt furnizor.

Blocaţi la Distrigaz

Paradoxal, majoritatea orădenilor preferă să plătească mai mult decât să caute alte oferte. "Nici nu m-am uitat pe noile tarife. Am plătit factura online şi gata. Oricum, indiferent cât va fi preţul, nu mă pot lipsi de gaz", zice Corina, proprietara unei case din Cartierul Tineretului.

Unii consumatori evită să schimbe furnizorul de teamă că vor avea de suferit. "Dacă la iarnă are loc o avarie şi, în loc să intervină pe loc, angajaţii Distrigaz vin în 48 de ore, cât scrie în contract, pentru că îi iau înainte pe clienţii lor, n-am făcut nimic", spune Mircea, proprietarul unei case din cartierul Europa.

fostul ministru al Economiei, Răzvan NicolescuAtitudinea orădenilor e cu atât mai surprinzătoare cu cât în ţările europene schimbarea furnizorului este o practică curentă. "În Marea Britanie, sute de mii de oameni îşi schimbă furnizorul de la o lună la alta. Pur şi simplu ştiu ce să facă şi se duc, negociază şi se mută", declara săptămâna trecută fostul ministru al Economiei, Răzvan Nicolescu (foto).

Economie de 1.400 lei pe an

Există însă şi orădeni care s-au luptat pentru tarife mai mici. Ileana, proprietara unei case din centru, a consultat comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, a căutat pe internet, a sunat cunoştinţe din ţară şi, până la urmă, a ales un furnizor din Timişoara. "Am găsit o firmă care oferă un preţ fix, nu variabil, de 83 lei pe MW/h, la care se adaugă 11 lei tariful de transport şi 38 lei cel de distribuţie al Distrigaz. Aşa că voi plăti 132 lei pe MW/h în loc de 195 lei pe MW/h. La consumul meu, asta înseamnă o economie de peste 1.400 lei pe an!", spune orădeanca.

Formalităţile de schimbare a furnizorului au durat fix trei zile. "Totul s-a făcut prin email. Le-am cerut un contract, l-am completat, am trimis copie după actul de identitate, cel de proprietate şi ultima factură, iar ei s-au ocupat inclusiv de notificarea Distrigaz Vest", povesteşte femeia. Până la urmă, acesta este şi scopul liberalizării pieţei de gaz: consumatorul să poate alege uşor şi rapid furnizorul care îi convine cel mai mult. Altfel, arde gazul de pomană...


PUTEREA DE A ALEGE
Schimbaţi furnizorul!

Procesul de liberalizare a pieţei de gaze a început în aprilie 2017, dar a fost blocat de guvernarea PSD prin OUG 114/2018. Aceasta a fixat preţul gazului la 68 lei pe MW/h, cu încălcarea legislaţiei europene, fapt pentru care procedura a fost reluată anul trecut, la presiunea Comisiei Europene. În vara anului 2020, cei circa 3,5 milioane de consumatori casnici au primit termen de un an să îşi aleagă un furnizor din piaţa concurenţială.

Procesul e simplu, gratuit şi nu implică niciun fel de lucrări, pentru că distribuitorul care aduce gazul la poarta consumatorului rămâne acelaşi. Consumatorii îşi pot alege furnizorul după preţul ofertat, care variază în funcţie de consum, dar şi de serviciile suplimentare oferite, de la energie electrică la întreţinerea instalaţiei sau chiar asigurarea locuinţei.

Potrivit evidenţelor ANRE, până la sfârşitul lunii aprilie, doar 21% dintre cei 3,4 milioane de consumatori casnici au încheiat noi contracte. Cei care încă nu au făcut o alegere vor fi deserviţi în continuare de actualul furnizor, dar vor plăti din 1 iulie gazul la preţul stabilit de acesta.


REZERVE LA TERMOFICARE
Gigacaloria nu se scumpeşte

directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu Preţul în creştere al gazului nu va influenţa deocamdată preţul gigacaloriei facturate de Termoficare către orădeni. Operatorul cumpără gaz de pe piaţa liberă pe un an înainte. "Termoficare are asigurat gazul până la sfârşitul lunii septembrie. Luna viitoare vom da drumul la licitaţia pentru achiziţia de gaz pentru perioada 1 octombrie 2020 - 31 septembrie 2021", spune directorul comercial al Termoficare, Dan Creţu (foto).

Potrivit acestuia, chiar dacă operatorul va cumpăra gaz mai scump orădenii nu vor fi afectaţi imediat. "Preţul gazului reprezintă doar un procent din tariful final. În plus, Termoficare produce cu acest gaz, pe lângă energie termică, şi curent electric, pe care îl vinde în sistem", zice Creţu.

În prezent, orădenii plătesc 276 lei pe gigacalorie, diferenţa de 35 lei până la preţul real fiind acoperită prin subvenţie de la bugetul local.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
O precizare.
Prețul menționat în articol din oferta primită de 185 lei/mwh este fără TVA. Prețul final primit în oferta de la DGV e de 220.15 lei/mwh! În două zile m-am și schimbat la alta firma. Asta după ce anul trecut am reînnoit cu ei la un preț de 123.5 lei/mwh (preț fără TVA și acciza).
Postat 15 Iunie 2021, 08:17 de Vio_427
Pentru cei ce nu-ntelege...
Un citat din 7 pagini cu povesti de la electrica furnizare cu tarife de pe noua piata concurentiala,libera: Oferta concurenţială cu valoarea cea mai mică,Oferta concurenţială alternativă,Oferta de serviciu universal etc: "Pentru a avea mai mult timp la dispoziţie pentru studierea ofertelor noastre şi alegerea celei potrivite, vă oferimun discount în valoare de -0.00374 lei/kWh, care se aplică pentru perioada 01.07.2021-31.12.2021, şi este valabil pentru toţi clienţii noştri casnici alimentaţi în regim de serviciu universal ce aleg în acest interval una dintre ofertele Electrica Furnizare de pe piaţa concurenţială. Discount-ul este echivalent cu diferenţa dintrevaloarea aferentă preţului din oferta pentru serviciu universal de la data de 01.07.2021 şi valoarea aferentăcelei mai mici oferte de preţ Electrica Furnizare din piaţa liberă de la acea dată (STABIL 30)"...E clar???
Postat 14 Iunie 2021, 20:58 de excalibur
Povesti
Noi nu mai avem resurse de nici un fel toate resursele s-au vandut la omv si exxon suntem doar chiriasi intrebati pe Nastase ce ,cand si cum s-a vandut!!!
Postat 14 Iunie 2021, 19:19 de User anonimizat
De citit...
[ https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/energie/momentul-adevarului-gata-cu-independenta-energetica-dupa-30-de-ani-2-reactoare-investitii-hidro-si-boom-in-regenerabil-romania-are-mai-putini-mw-ca-la-revolutie-si-a-redevenit-importator-net-19212677 ] wiki: "România este unicul deținător de rezerve de tiței în cantități notabile din zona Central și Est Europeană.[1] Tot România dispune și de cele mai mari rezerve de gaze naturale din zonă, de circa 2 ori mai mari decât rezervele dovedite ale Poloniei.[1] În schimb, România deține cele mai mici rezerve de cărbune.[1] Resursele estimate de țitei și gaze naturale ale României sunt de aproximativ un miliard de barili echivalent petrol, valoare care situează România pe locul patru în Europa în acest clasament, după Norvegia, Marea Britanie și Danemarca " [ https://www.zf.ro/companii/mai-este-romania-o-tara-independenta-energetic-ianuarie-2019-recordul-ultimilor-cinci-ani-la-importul-de-gaze-18126447 ]
Postat 14 Iunie 2021, 09:43 de excalibur
La revedere, Tabara draga...
In 2007, cind am intrat in UE,primul lucru care ni s-a impus a fost alinierea preturilor la combustibili,energie ,gaze.Pe genunchi,sarabanda de ministri au semnat pe genunchi programul esalonat de "liberalizare".Ne-au virit pe git certificate verzi ,platite de toti consumatorii,cu care am achizitionat panouri fotovoltaice de la nemti si turbine eoliene de la olandezi. Romania,care era "verde" 18%,prin hidroelectrica,de pe vremea comunismului.Romania este 100% independenta la energie electrica (nu mai e chiar 100% ,pentru ca trebuie sa inchida termocentralele) iar la gaz e 80-90%.Aici [ https://www.topfirme.com/profit/ ] aveti top profit firme romania:OMV,HIDROELECTRICA,Dedeman,ROMGAZ,Kaufland,Dacia,NUCLEARELECTRICA. Este un atentat la fiinta nationala,recte cetateanul roman, la mina "baietilor destepti", avanpostul imperialismului. O sa facem un talk-show citeva zile,dupa care ne veden de treaba...
Postat 14 Iunie 2021, 09:38 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON