În septembrie 2012, adică în urmă cu aproape 8 ani, BIHOREANUL dezvăluia că, pe platoul Padiş, la nici 300 metri de rezervaţia botanică de la Izbuce, într-un loc special protejat prin lege, o echipă de constructori amplasau containere locuibile pe o fundaţie din buşteni. Deşi reprezentanţii Primăriei Budureasa, în extravilanul căreia se află terenul, ştiau cine e misteriosul proprietar, au refuzat să-i divulge numele, darămite să-l sancţioneze în vreun fel.
Până la urmă tot s-a aflat. Se numeşte Vasile Tudor, e manager în cadrul Petrom Câmpina, iar în iulie anul trecut procurorii l-au şi trimis în judecată pentru amplasarea de construcţii într-o arie protejată.
La fel au păţit şi patru comercianţi din comuna Pietroasa, proprietarii unor construcţii ilegale în platoul Glăvoi, o altă zonă de maximă protecţie din Parcul Natural Apuseni, la 2,5 kilometri de drumul ce urcă spre Padiş...
Dosare pe bandă rulantă
În total, în perioada iunie 2019 - martie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş au trimis în judecată cinci dosare penale care privesc încălcarea Legii 49/2011 privind regimul ariilor naturale protejate, care interzice amplasarea de construcţii în rezervaţii, cu excepţia celor destinate administrării şi/sau cercetării, sub sancţiunea închisorii de la 3 luni la 1 an sau a amenzii penale între 30-60.000 lei.
Potrivit rechizitoriilor, Vasile Tudor, managerul Petrom Câmpina, de pildă, a început să-şi construiască în 2012 o cabană din containere lângă rezervaţia botanică de la Izbuce, refuzând să o demoleze ani în şir. N-a făcut-o nici după ce a fost notificat de rangerii Parcului Natural Apuseni, de comisarii de mediu, de poliţişti, şi nici măcar după ce, în 2015, a fost dat pe mâna procurorilor de Garda de Mediu, trezindu-se pus sub urmărire penală pentru încălcarea Legii ariilor protejate.
Abia anul trecut, după ce a văzut că gluma se îngroaşă, iar procurorii l-au trimis în faţa instanţei, Tudor a desfiinţat construcţiile. Instanţa nu a mai ţinut cont că acesta a sfidat legea vreme de 8 ani, ci doar că "a recunoscut şi a regretat fapta comisă", motiv pentru care s-a şi renunţat la aplicarea vreunei pedepse. Hotărârea, pronunţată pe 12 decembrie anul trecut la Judecătoria Beiuş, a rămas definitivă, nefiind atacată de procurori.
"Satul" Glăvoi
Tot în faţa judecătorilor au ajuns şi patru comercianţi din Pietroasa, proprietarii unor construcţii ilegale de pe platoul Glăvoi, zonă aflată în interiorul a trei arii naturale protejate, de interes naţional şi comunitar: Natura 2000, ROSCI 002 Apuseni şi ROSPA 0081 Munţii Apuseni Vlădeasa.
Zona, vizitată anual de mii de turişti români şi străini, e un magnet pentru comercianţii de mâncăruri şi băuturi. Pe lege, vânzătorii ar trebui să fie doar ambulanţi şi să-şi ţină mărfurile în rulote. În loc de asta, în urma unui control inopinat realizat în zonă în toamna anului 2017, comisarii de mediu au descoperit ABC-uri şi terase pe structuri de lemn, ba chiar şi mai multe aducţiuni la un izvor de coastă captat tot ilegal, motiv pentru care au făcut şapte plângeri penale, pentru tot atâtea construcţii.
"Terasişti" în judecată
Procurorii au trimis până acum în faţa instanţei patru comercianţi din Pietroasa care au concesionat terenurile sub pretextul comerţului ambulant, pentru ca apoi să facă, dimpotrivă, comerţ fix. Este vorba despre Vasile Todor, Viorica Banciu, Vasile Matei şi Rodica Popa, cea din urmă verişoară cu soţia primarului comunei, Cornel Pîlea, şi patroană a "Terasei Micu", un vagon de TIR fără roţi aşezat pe blocuri de beton, extins cu o terasă acoperită şi, ulterior, şi cu o mansardă.
Culmea e că, în cei trei ani care au trecut de la declanşarea anchetelor penale, terasele ilegale din Glăvoi au rămas tot deschise, în ciuda procurorilor care i-au inculpat pe "întreprinzători", la fel ca pe managerul Petrom, pentru încălcarea Legii ariilor protejate.
Procesul celor patru localnici a început la instanţa din Beiuş, care a confirmat legalitatea dovezilor şi a rechizitoriilor întocmite pe numele lor, însă au suspendat apoi dezbaterile, din pricina pandemiei de coronavirus. Ca atare, cel puţin deocamdată, oamenii stau relaxaţi, în aşteptarea unui nou sezon estival...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.