URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2020, 15:19

Gata cu haiducia! Proprietarii unor construcţii ilegale din Padiş, trimişi în judecată unul după altul

Gata cu haiducia! Proprietarii unor construcţii ilegale din Padiş, trimişi în judecată unul după altul EI DE-AICI NU PLEACĂ... Proprietarii construcţiilor ilegale din ariile protejate ale Parcului Apuseni au fost somaţi ani la rând să le demoleze. Degeaba. Nici măcar procurorii n-au speriat-o pe "întreprinzătoarea" Rodica Popa, verişoară cu soţia primarului din Pietroasa, care şi-a dotat vagonul, botezat "Terasa Micu", inclusiv cu mansardă şi terasă!
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În septembrie 2012, adică în urmă cu aproape 8 ani, BIHOREANUL dezvăluia că, pe platoul Padiş, la nici 300 metri de rezervaţia botanică de la Izbuce, într-un loc special protejat prin lege, o echipă de constructori amplasau containere locuibile pe o fundaţie din buşteni. Deşi reprezentanţii Primăriei Budureasa, în extravilanul căreia se află terenul, ştiau cine e misteriosul proprietar, au refuzat să-i divulge numele, darămite să-l sancţioneze în vreun fel. 

Până la urmă tot s-a aflat. Se numeşte Vasile Tudor, e manager în cadrul Petrom Câmpina, iar în iulie anul trecut procurorii l-au şi trimis în judecată pentru amplasarea de construcţii într-o arie protejată.

La fel au păţit şi patru comercianţi din comuna Pietroasa, proprietarii unor construcţii ilegale în platoul Glăvoi, o altă zonă de maximă protecţie din Parcul Natural Apuseni, la 2,5 kilometri de drumul ce urcă spre Padiş...

Dosare pe bandă rulantă 

În total, în perioada iunie 2019 - martie 2020, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş au trimis în judecată cinci dosare penale care privesc încălcarea Legii 49/2011 privind regimul ariilor naturale protejate, care interzice amplasarea de construcţii în rezervaţii, cu excepţia celor destinate administrării şi/sau cercetării, sub sancţiunea închisorii de la 3 luni la 1 an sau a amenzii penale între 30-60.000 lei.

Potrivit rechizitoriilor, Vasile Tudor, managerul Petrom Câmpina, de pildă, a început să-şi construiască în 2012 o cabană din containere lângă rezervaţia botanică de la Izbuce, refuzând să o demoleze ani în şir. N-a făcut-o nici după ce a fost notificat de rangerii Parcului Natural Apuseni, de comisarii de mediu, de poliţişti, şi nici măcar după ce, în 2015, a fost dat pe mâna procurorilor de Garda de Mediu, trezindu-se pus sub urmărire penală pentru încălcarea Legii ariilor protejate.

Abia anul trecut, după ce a văzut că gluma se îngroaşă, iar procurorii l-au trimis în faţa instanţei, Tudor a desfiinţat construcţiile. Instanţa nu a mai ţinut cont că acesta a sfidat legea vreme de 8 ani, ci doar că "a recunoscut şi a regretat fapta comisă", motiv pentru care s-a şi renunţat la aplicarea vreunei pedepse. Hotărârea, pronunţată pe 12 decembrie anul trecut la Judecătoria Beiuş, a rămas definitivă, nefiind atacată de procurori.

"Satul" Glăvoi

Tot în faţa judecătorilor au ajuns şi patru comercianţi din Pietroasa, proprietarii unor construcţii ilegale de pe platoul Glăvoi, zonă aflată în interiorul a trei arii naturale protejate, de interes naţional şi comunitar: Natura 2000, ROSCI 002 Apuseni şi ROSPA 0081 Munţii Apuseni Vlădeasa. 

Zona, vizitată anual de mii de turişti români şi străini, e un magnet pentru comercianţii de mâncăruri şi băuturi. Pe lege, vânzătorii ar trebui să fie doar ambulanţi şi să-şi ţină mărfurile în rulote. În loc de asta, în urma unui control inopinat realizat în zonă în toamna anului 2017, comisarii de mediu au descoperit ABC-uri şi terase pe structuri de lemn, ba chiar şi mai multe aducţiuni la un izvor de coastă captat tot ilegal, motiv pentru care au făcut şapte plângeri penale, pentru tot atâtea construcţii.

"Terasişti" în judecată

Procurorii au trimis până acum în faţa instanţei patru comercianţi din Pietroasa care au concesionat terenurile sub pretextul comerţului ambulant, pentru ca apoi să facă, dimpotrivă, comerţ fix. Este vorba despre Vasile Todor, Viorica Banciu, Vasile Matei şi Rodica Popa, cea din urmă verişoară cu soţia primarului comunei, Cornel Pîlea, şi patroană a "Terasei Micu", un vagon de TIR fără roţi aşezat pe blocuri de beton, extins cu o terasă acoperită şi, ulterior, şi cu o mansardă. 

Culmea e că, în cei trei ani care au trecut de la declanşarea anchetelor penale, terasele ilegale din Glăvoi au rămas tot deschise, în ciuda procurorilor care i-au inculpat pe "întreprinzători", la fel ca pe managerul Petrom, pentru încălcarea Legii ariilor protejate. 

Procesul celor patru localnici a început la instanţa din Beiuş, care a confirmat legalitatea dovezilor şi a rechizitoriilor întocmite pe numele lor, însă au suspendat apoi dezbaterile, din pricina pandemiei de coronavirus. Ca atare, cel puţin deocamdată, oamenii stau relaxaţi, în aşteptarea unui nou sezon estival...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La pușcărie cu ei
.
Postat 24 Aprilie 2020, 15:37 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON