URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Gardul maicii Mina: Controversata stareţă din Oradea îşi ridică gard la mănăstire fără autorizaţie şi mult peste înălţimea legală (FOTO / VIDEO)

Gardul maicii Mina: Controversata stareţă din Oradea îşi ridică gard la mănăstire fără autorizaţie şi mult peste înălţimea legală (FOTO / VIDEO) ZIDUL MAICII MINA. Stareţa Mina Bădilă ridică în strada Piatra Craiului, complet ilegal, un gard ce va închide trecătorilor vederea spre oraş, profitând de complicitatea angajaţilor Poliţiei Locale şi de incompetenţa funcţionarilor Primăriei. "Lucrurile nu vor rămâne aşa. Voi verifica situaţia şi se vor lua măsurile care se impun", promite primarul Florin Birta
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Condamnată pentru spălare de bani, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea se ţine în continuare de ilegalităţi. Maica Mina construieşte în strada Piatra Craiului, fără autorizaţie, un gard de beton de peste 3 metri care va obtura panorama oraşului vizibilă de pe deal, distrugând perspectiva trecătorilor. 

"Nu înţeleg cum se poate aşa ceva!", reclamă un orădean. BIHOREANUL are răspunsul: cu complicitatea Poliţiei Locale şi prin nepăsarea Primăriei!

Întreprinzătoarea Mina... 

Ctitor de mănăstire, răsplătit de Preafericitul Daniel Ciobotea cu "Crucea Patriarhală", iar de Consiliul Local Oradea cu titlul de cetăţean de onoare, administrator al palatului Zichy din Poiana Florilor, transformat în schit, manager cu mână de fier, stareţă a Mănăstirii Sfintei Cruci, Mina Bădilă (foto) este un spirit "antreprenorial" la limita legii.

Venită la Oradea la sfârşitul anilor ʼ80 împreună cu sora ei Pavelida, ca slujnică la Episcopia Ortodoxă, maica Mina a ajuns la începutul anilor ʼ90 apropiată fostului primar Petru Filip, cu ajutorul căruia s-a împroprietărit ilegal pe aproape 10 hectare din strada Făcliei, pe care a început rapid construcţia mănăstirii, ca să nu fie restituite proprietarului de drept.

"Orientată", stareţa a primit apoi în administrare de la Ministerul Culturii 24 de hectare din fostul tancodrom din strada Ogorului, dezafectat după intrarea României în NATO. Amplasamentul, în valoare de 8,5 milioane euro, a stat în părăsire până în 2008, când noul primar Ilie Bolojan a preluat toate cele 140 hectare ale fostei unităţi militare în proprietatea oraşului. Din nou, ca să rămână cu terenul, Mina a turnat pe ascuns şi fără autorizaţie fundaţia unui schit pe care episcopul Sofronie l-a sfinţit rapid, sperând că va forţa astfel mâna Primăriei. 

Valul de procese care au urmat s-a încheiat cu împroprietărirea Primăriei pe teren şi demolarea fundaţiei, motiv pentru care, mai apoi, călugăriţa s-a reprofilat pe inginerii financiare de pe urma cărora s-a şi ales anul trecut cu o condamnare, în primă instanţă, de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani...

Marele zid mănăstiresc...

Iată, însă, că maica Mina nu s-a potolit. Stareţa a început în aprilie construirea unui gard din panouri de beton în strada Piatra Craiului de deasupra mănăstirii. Lung de circa 250 metri, zidul - care, judecând după stâlpi, va depăşi cu aproape un metru înălţimea maximă de 2,5 metri, permisă prin Planul de Urbanism General - va obtura total panorama oraşului.

Construcţia "de neam prost" i-a enervat pe trecători şi pe pasionaţii de trail run care aleargă pe dealurile oraşului, savurând priveliştea. "Probabil din cauză că sunt puţine măicuţe care practică trail run, conducerea mănăstirii s-a gândit să ridice un gard din beton prefabricat de 3,5 metri pe toată lungimea, care, odată terminat, va fi invidiat şi de Donald Trump", a reclamat BIHOREANULUI un alergător.

Sportivul s-a declarat cu atât mai intrigat cu cât constructorul nu a amplasat niciun panou de informare cu privire la investiţie, obligatoriu prin lege, iar pe site-ul Primăriei nu figurează nicio autorizaţie de construire pentru lucrare.

Minciuni oficiale 

Zidul maicii Mina i-a intrigat şi pe locuitorii zonei. Orădeanul Gabriel Nica (foto) a reclamat pe 28 aprilie Primăriei, prin aplicaţia Oradea City Report, construcţia începută. "Gardul va lua toată priveliştea", a avertizat orădeanul, care a cerut verificarea legalităţii lucrării. 

"Când am văzut că muncitorii încep să ridice stâlpi de peste 3 metri între care vor veni plăci de beton, am cerut Primăriei să intervină", a povestit bărbatul BIHOREANULUI.

Primăria nu a luat, însă, nicio măsură. Agentul din dispeceratul Poliţiei Locale care a preluat sesizarea a clasat petiţia de pe Oradea City Report ca "rezolvată". Acesta i-a răspuns orădeanului sec: "Există autorizaţie de construcţie pentru gardul la care vă referiţi". Doar că a minţit...

"Voluntari" condamnaţi

Joi după-amiază, la o săptămână de la sesizarea depusă, pe strada Piatra Craiului construcţia gardului continua de zor. Cinci lucrători ridicau stâlp după stâlp, ajutându-se de un utilaj cu lame de stivuitor. 

Chestionaţi de BIHOREANUL, muncitorii nu ştiau nimic nici de acte, nici de vreun responsabil al lucrării. "Utilajele sunt ale mănăstirii. Şeful nostru este maica Mina. O găsiţi jos la mănăstire", a spus un bărbat. Bărbaţii erau reţinuţi în declaraţii. "Suntem voluntari. Avem hârtie cu mănăstirea. Facem o faptă bună, că rele se fac destule", a zis altul cu tâlc. 

Explicaţia a venit jos, la mănăstire. "Degeaba-i întrebaţi. Sunt oameni condamnaţi la muncă în folosul comunităţii care lucrează la mănăstire. N-au ei ce şti...", a spus un angajat. Maica Mina, "şefa lucrărilor", a fost însă de negăsit. Stareţa nu a răspuns nici la telefon, nici la SMS. "Probabil se roagă. Poate vă sună mai încolo dumneaei", a concluzionat bărbatul. Ceea ce nu s-a mai întâmplat...  

Trei zile, după scripturi... 

Contactaţi de BIHOREANUL încă de la începutul săptămânii trecute, vineri şefii din Primărie încă se încurcau în explicaţii. "Acum anchetăm cazul. Agentul din dispecerat spune că lucrarea are autorizaţie, iar cel de la Disciplina în Construcţii că nu are. O să îi pun luni faţă în faţă", a declarat şeful Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto).

Şefa Biroului Regenerare Urbană, care verifică legalitatea lucrărilor prin Compartimentul Disciplina în Construcţii, Monica Gall, s-a arătat la fel de nelămurită. "Un coleg a fost miercuri la faţa locului şi le-a transmis verbal reprezentanţilor mănăstirii să vină joi cu documentele. N-a venit nimeni. Vom face invitaţie scrisă", a afirmat Gall.

În era digitalizării, "cea mai performantă administraţie locală din România" a avut nevoie de 3 zile pentru a descoperi că lucrarea este ilegală, şi asta doar pentru că o călugăriţă a catadicsit şi a adus vineri la prânz la Primărie documentaţia lucrării! "Reprezentanţii mănăstirii s-au prezentat cu certificatul de urbanism, în care se specifică clar obligaţia obţinerii autorizaţiei de construire", a spus arhitectul-şef Radu Fortiş.

Certificatul a fost eliberat pe 29 aprilie, când lucrările erau de mult începute, iar mănăstirea n-a mai făcut niciun demers pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Fortiş promite, acum, că va dispune "oprirea lucrărilor care se execută fără autorizaţie, amendă contravenţională între 1.000 şi 100.000 lei şi solicitarea de a intra în legalitate". Numai că la viteza cu care se mişcă Primăria, până atunci gardul va fi deja ridicat!

"Va fi sancţionat!" 

Scandalul declanşat de gardul maicii Mina cade cum nu se poate mai prost pentru directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, despre care existau zvonuri că ar urma să fi înlocuit. "Nu cunosc motivele pentru care, prin aplicaţia Oradea City Report, Poliţia Locală a transmis că lucrarea are autorizaţie de construire. I-am dat dispoziţie directorului Beltechi să verifice şi să vină cu explicaţii", spune viceprimarul Arina Moş (foto), coordonatorul Poliţiei Locale.

Primarul Florin Birta promite şi el o anchetă internă. "Dacă i s-a răspuns orădeanului că lucrarea are autorizaţie de construcţie, deşi nu are, avem o problemă. Cine a făcut aşa ceva va fi sancţionat". Poliţistul ar putea fi convocat în faţa Comisiei de Disciplină şi sancţionat cu pedepse ce pot merge de la penalizări din salariu până la desfacerea contractului de muncă.

Asta nu oferă, însă, nicio garanţie că Poliţia Locală nu a minţit şi în alte dăţi, lăsând, din lene sau nepăsare, tot felul de "maici" să-şi facă de cap. Fără frică de lege sau de Dumnezeu...


CRUCEA MAICII MINA
Mănăstirea de spălat bani

Maica Mina Bădilă a fost condamnată anul trecut de Tribunalul Mureş la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani. Potrivit procurorilor, stareţa ar fi pus la dispoziţia lanţului de farmacii Ropharma un cont prin care firma a făcut donaţii fictive mănăstirii în valoare de 1 milion de lei, bani pe care maica Mina i-a returnat în conturile unor angajaţi ai societăţii, după ce şi-a reţinut un comision de 14%. 

Banii negri erau apoi cheltuiţi de farmacişti pentru recompensarea unor medici, iar de stareţă pentru a-şi cumpăra vin de împărtăşanie şi o excursie în Grecia. Mina Bădilă a negat pe tot parcursul procesului că ar fi ştiut de afacere, deşi unele documente erau semnate de ea, şi a atacat sentinţa la Curtea de Apel din Târgu Mureş, procesul fiind pe rol.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
16 Comentarii
Da-l in ma-sa de gard(ian)...
... altceva merita toata atentia, mai ales a parchetarilor! Citez: ,,[...]maica Mina a ajuns la începutul anilor ʼ90 apropiată fostului primar Petru Filip, cu ajutorul căruia s-a împroprietărit ilegal pe aproape 10 hectare din strada Făcliei[...]" P.S. dpdv juridic Improprietarire ilegala nu exista!
Postat 13 Mai 2021, 12:47 de pinonel
in traducere
e usor sa urasti doar manastirea, dar poate efortul ar trebui canalizat impotriva regulamentului de urbanism care ar putea fi imbunatatit: Pline sunt dealurile de vile cu garduri de beton de 3 metri dupa cum zicea mai jos scortosu.
Postat 12 Mai 2021, 19:43 de unu
"înălţimea maximă de 2,5 metri, permisă prin Planul de Urbanism General"
si in poze se vede un stalp de 3,2m care intra in pamant, precum si o masurare de 3,1m pana la nivelul pamanului. Insa drumul de pamant se va asfalta, parapetii de beton nu urca pana la nivelul maxim al stalpului - si uite asa gardul ar putea ajunge sa aiba doar 2,5m si sa fie legal, permis de urbanisti. In rest, graba cu care au inceput constructia fara autorizatii e neconforma, binenteles.
Postat 12 Mai 2021, 19:33 de unu
Sfânta mizerie
Exemple pentru turma!.morminte văruite! Pline de stricăciuni!
Postat 12 Mai 2021, 15:56 de Valcov
Excavati,ostenii mei...Excavam Maria-Ta
Iata care va fi soarta gardului cel nou, saracul...Sper ca aplicam aceeasi legislatie si la calugari ca la tigani : [https://www.ebihoreanul.ro/stiri/o-vila-ridicata-ilegal-in-oradea-a-fost-demolata-cu-excavatorul-foto-150830.html] Numa sa apuce biraul sa urce pe buldoexcavator...
Postat 12 Mai 2021, 10:58 de excalibur
Gard vs imprejmuire
Un teren, privat,este optional sau obligatoriu a fi imprejmuit? Ca acum citiva ani,niste ciini au sfisiat un copil ,in bucuresti,iar proprietarul terenului a intrat la puscarie plus despagubiri de milioane ,solidar cu primaria de sector.Deci,GARDUL este un drept sau o obligatie?? Oricare ar fi raspunsul Oradea City Report,sau al primariei,sau al arhitectului sef,sau al Arinei, gardul trebuie sa placa unor ingramaditi din institutiile amintite. Caci tu,proprietar,te cheltui nu pentru placerea si utilitatea ta, ci pentru cea a lui Beltechi.Nemaivorbind ca e un gard la strada,unde se pot implica servituti de vedere,parametri de insonorizare,antifonie etc. Daca in locul manastirii era un castel medieval cu gard sub forma de zid de 4m era totul ok...era Patrimoniu. Veneau alte institutii sa-si umfle penajul,culte,monumente...Autorizatie,bula papala,dispensa regala...ordine in primarie,curatenie in oras
Postat 12 Mai 2021, 10:47 de excalibur
Scortosul
Asta cu ala care vine cu masina cea mai bengoasa la adunare, ca sa fie clar, si sa simta tot pocaitu' prezent "ierarhiile ceresti", o stie si cucu' cel jumulit, de mai jos, dar se face ca a uitat. Stai linistit, nu lua asa viteza.
Postat 12 Mai 2021, 09:55 de B90
Tre gard cu metereze, sa nu se sterpeleasca florile de liliac
Stie ea ce stie, preacuvioasa Intabularie aka Maica Mina de Aur. Cu un gard vrednic de un Penitenciar nu se vor putea shuti flori de liliac din hectarele de teren ale Manastirii. Maicutzele stiu ce si cum ... ca a publicat Bihoreanul deunazi imagini cum se serveau cu buchete generoase de pe terenurile neingradite de pe Piatra Craiului
Postat 12 Mai 2021, 09:51 de cristi_h
Politia locala
Mergeți să vedeți cum își fac treaba cei de la poliția locala în zona gării. Stau cu orele în mașină fără a face absolut nimic deși știm cu toții ce se întâmplă pe acolo.
Postat 12 Mai 2021, 09:49 de xcpdq
Scortosul
:)) Ce te-ai mai ambalat, "frate" scortosul. Aici e vorba de un gard mai inalt. La voi la pocaiti cum e ? Cel care vine cu masina cea mai bengoasa, este "number one", Sa stie si sa simta tot pocaitu', cine e "bazat". Nu te mai strofoca asa, ca o sa faci vreun accident vascular, ceva.
Postat 12 Mai 2021, 09:47 de B90
Indemn!
Ia incerca amarastene sa iti faci un gardulet in strada sa vezi cum nici nu ai bagat bine in pamant cazmaua ca tota primaria este cu un chitantier la tine! Povestea asta ca nu stiu daca are sau nu autorizatie de construire este o prosteala de ochii taxatilor ca sa para ca este ilegal, dar sigur este totul pe interes si CINEVA a dat ordin de SUS sa se vada ca nu vad cei care bat orasul cu chitantierele in mana toata ziua!
Postat 12 Mai 2021, 09:17 de scortosul
despre gard...
sunt atatea garduri anti infanterie pe dealuri construite de nababii locali asa ca si preoteasa se gandeste ca ar fi cazul sa stie tat norodul/narodul cat de bogata este ea si cat de influenta este ea. Cam despre asta este vorba in problema gardului; nesimtire, infumurare...... nu o ajuns la faragraful din Biblie unde scrie "dati cezarului ce este al cezarului" ca ea poate!
Postat 12 Mai 2021, 09:12 de scortosul
politia locala un fas pentru taxati o sinecura pentru politruci
politia locala este un cuib de adunaturi care nu fac nimic. Sefii numiti politic au doar obligatia de asi cheltui veniturile grase date politic de catre PMO din taxe si impozite. A vazut cineva un raport public al activitatii acestei institutii civile? Stie cineva care sunt sarcinile, obligatiile acestei intitutii de tocat banii? Ar trebui desfiintata dar cine sa o faca? Ar disparea o gramada de sinecuri politice locate si politrucii locali nu ar mai avea informatii despre mafia locala care trebuie dijmuita pe persoana fizica! Aroganti, fara sa stie precis de ce se ocupa sa nu ai treba cu ei ca se simt vesnic deranjati!..... deranjati de la odihna!
Postat 12 Mai 2021, 09:07 de scortosul
Stat in stat
Manastirea trebuie sa respecte legile statului roman si daca nu, sa raspunda in fata legii. Asa mafie ca in biserica ortodoxa nu mai exista pana la Vatican. Un cuib se farisei care se ascund dupa cruce in timp ce fac jmenuri si faradelegi. Azi maine o sa puna bariera cu plata pe strada! Primaria Oradea e in cadere libera din pacate.
Postat 12 Mai 2021, 08:47 de alexcuce
cata grija...
Lipsa fricii de Dumnezeu naste oameni cu o falsa grija fata de cele ale lumii.Dumnezeu sa il ierte si sa il lumineze! Atat de multe alte lucruri ar trebui indreptate in jurul nostru iar unii merg sa masoare un zid al unei manastiri....Saracul de el ....rau rade cineva de el !
Postat 12 Mai 2021, 08:42 de mariana19
Noua administratie...
Hai sa fim seriosi...e clar pentru oricine vrea sa vada ca noua administratie nu mai prea are nimic in comun cu vechea administratie cand vine vorba de respectarea si implementarea legilor. Iar Politia locala exceleaza in "odihna" desi cazurile de incalcare a legilor abunda prin oras. Credeti ca e prima oara cand dispeceratul sustine ca s-ar fi rezolvat vreo reclamatie, fara insa sa se faca nimic?!? Sunt nenumarate situatii! Ma intreb unde va fi Oradea peste 4 ani cu acest mod de a actiona a celor din Primarie?!? Sa schimbi lucrurile in bine e greu si ai nevoie de timp. In sens invers insa e usor si viteza e mult mai mare...
Postat 12 Mai 2021, 08:26 de Ioan75
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON