Condamnată pentru spălare de bani, stareţa Mănăstirii Sfintei Cruci din Oradea se ţine în continuare de ilegalităţi. Maica Mina construieşte în strada Piatra Craiului, fără autorizaţie, un gard de beton de peste 3 metri care va obtura panorama oraşului vizibilă de pe deal, distrugând perspectiva trecătorilor.
"Nu înţeleg cum se poate aşa ceva!", reclamă un orădean. BIHOREANUL are răspunsul: cu complicitatea Poliţiei Locale şi prin nepăsarea Primăriei!
Întreprinzătoarea Mina...
Ctitor de mănăstire, răsplătit de Preafericitul Daniel Ciobotea cu "Crucea Patriarhală", iar de Consiliul Local Oradea cu titlul de cetăţean de onoare, administrator al palatului Zichy din Poiana Florilor, transformat în schit, manager cu mână de fier, stareţă a Mănăstirii Sfintei Cruci, Mina Bădilă (foto) este un spirit "antreprenorial" la limita legii.
Venită la Oradea la sfârşitul anilor ʼ80 împreună cu sora ei Pavelida, ca slujnică la Episcopia Ortodoxă, maica Mina a ajuns la începutul anilor ʼ90 apropiată fostului primar Petru Filip, cu ajutorul căruia s-a împroprietărit ilegal pe aproape 10 hectare din strada Făcliei, pe care a început rapid construcţia mănăstirii, ca să nu fie restituite proprietarului de drept.
"Orientată", stareţa a primit apoi în administrare de la Ministerul Culturii 24 de hectare din fostul tancodrom din strada Ogorului, dezafectat după intrarea României în NATO. Amplasamentul, în valoare de 8,5 milioane euro, a stat în părăsire până în 2008, când noul primar Ilie Bolojan a preluat toate cele 140 hectare ale fostei unităţi militare în proprietatea oraşului. Din nou, ca să rămână cu terenul, Mina a turnat pe ascuns şi fără autorizaţie fundaţia unui schit pe care episcopul Sofronie l-a sfinţit rapid, sperând că va forţa astfel mâna Primăriei.
Valul de procese care au urmat s-a încheiat cu împroprietărirea Primăriei pe teren şi demolarea fundaţiei, motiv pentru care, mai apoi, călugăriţa s-a reprofilat pe inginerii financiare de pe urma cărora s-a şi ales anul trecut cu o condamnare, în primă instanţă, de 2 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani...
Marele zid mănăstiresc...
Iată, însă, că maica Mina nu s-a potolit. Stareţa a început în aprilie construirea unui gard din panouri de beton în strada Piatra Craiului de deasupra mănăstirii. Lung de circa 250 metri, zidul - care, judecând după stâlpi, va depăşi cu aproape un metru înălţimea maximă de 2,5 metri, permisă prin Planul de Urbanism General - va obtura total panorama oraşului.
Construcţia "de neam prost" i-a enervat pe trecători şi pe pasionaţii de trail run care aleargă pe dealurile oraşului, savurând priveliştea. "Probabil din cauză că sunt puţine măicuţe care practică trail run, conducerea mănăstirii s-a gândit să ridice un gard din beton prefabricat de 3,5 metri pe toată lungimea, care, odată terminat, va fi invidiat şi de Donald Trump", a reclamat BIHOREANULUI un alergător.
Sportivul s-a declarat cu atât mai intrigat cu cât constructorul nu a amplasat niciun panou de informare cu privire la investiţie, obligatoriu prin lege, iar pe site-ul Primăriei nu figurează nicio autorizaţie de construire pentru lucrare.
Minciuni oficiale
Zidul maicii Mina i-a intrigat şi pe locuitorii zonei. Orădeanul Gabriel Nica (foto) a reclamat pe 28 aprilie Primăriei, prin aplicaţia Oradea City Report, construcţia începută. "Gardul va lua toată priveliştea", a avertizat orădeanul, care a cerut verificarea legalităţii lucrării.
"Când am văzut că muncitorii încep să ridice stâlpi de peste 3 metri între care vor veni plăci de beton, am cerut Primăriei să intervină", a povestit bărbatul BIHOREANULUI.
Primăria nu a luat, însă, nicio măsură. Agentul din dispeceratul Poliţiei Locale care a preluat sesizarea a clasat petiţia de pe Oradea City Report ca "rezolvată". Acesta i-a răspuns orădeanului sec: "Există autorizaţie de construcţie pentru gardul la care vă referiţi". Doar că a minţit...
"Voluntari" condamnaţi
Joi după-amiază, la o săptămână de la sesizarea depusă, pe strada Piatra Craiului construcţia gardului continua de zor. Cinci lucrători ridicau stâlp după stâlp, ajutându-se de un utilaj cu lame de stivuitor.
Chestionaţi de BIHOREANUL, muncitorii nu ştiau nimic nici de acte, nici de vreun responsabil al lucrării. "Utilajele sunt ale mănăstirii. Şeful nostru este maica Mina. O găsiţi jos la mănăstire", a spus un bărbat. Bărbaţii erau reţinuţi în declaraţii. "Suntem voluntari. Avem hârtie cu mănăstirea. Facem o faptă bună, că rele se fac destule", a zis altul cu tâlc.
Explicaţia a venit jos, la mănăstire. "Degeaba-i întrebaţi. Sunt oameni condamnaţi la muncă în folosul comunităţii care lucrează la mănăstire. N-au ei ce şti...", a spus un angajat. Maica Mina, "şefa lucrărilor", a fost însă de negăsit. Stareţa nu a răspuns nici la telefon, nici la SMS. "Probabil se roagă. Poate vă sună mai încolo dumneaei", a concluzionat bărbatul. Ceea ce nu s-a mai întâmplat...
Trei zile, după scripturi...
Contactaţi de BIHOREANUL încă de la începutul săptămânii trecute, vineri şefii din Primărie încă se încurcau în explicaţii. "Acum anchetăm cazul. Agentul din dispecerat spune că lucrarea are autorizaţie, iar cel de la Disciplina în Construcţii că nu are. O să îi pun luni faţă în faţă", a declarat şeful Poliţiei Locale, Cristian Beltechi (foto).
Şefa Biroului Regenerare Urbană, care verifică legalitatea lucrărilor prin Compartimentul Disciplina în Construcţii, Monica Gall, s-a arătat la fel de nelămurită. "Un coleg a fost miercuri la faţa locului şi le-a transmis verbal reprezentanţilor mănăstirii să vină joi cu documentele. N-a venit nimeni. Vom face invitaţie scrisă", a afirmat Gall.
În era digitalizării, "cea mai performantă administraţie locală din România" a avut nevoie de 3 zile pentru a descoperi că lucrarea este ilegală, şi asta doar pentru că o călugăriţă a catadicsit şi a adus vineri la prânz la Primărie documentaţia lucrării! "Reprezentanţii mănăstirii s-au prezentat cu certificatul de urbanism, în care se specifică clar obligaţia obţinerii autorizaţiei de construire", a spus arhitectul-şef Radu Fortiş.
Certificatul a fost eliberat pe 29 aprilie, când lucrările erau de mult începute, iar mănăstirea n-a mai făcut niciun demers pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Fortiş promite, acum, că va dispune "oprirea lucrărilor care se execută fără autorizaţie, amendă contravenţională între 1.000 şi 100.000 lei şi solicitarea de a intra în legalitate". Numai că la viteza cu care se mişcă Primăria, până atunci gardul va fi deja ridicat!
"Va fi sancţionat!"
Scandalul declanşat de gardul maicii Mina cade cum nu se poate mai prost pentru directorul Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, despre care existau zvonuri că ar urma să fi înlocuit. "Nu cunosc motivele pentru care, prin aplicaţia Oradea City Report, Poliţia Locală a transmis că lucrarea are autorizaţie de construire. I-am dat dispoziţie directorului Beltechi să verifice şi să vină cu explicaţii", spune viceprimarul Arina Moş (foto), coordonatorul Poliţiei Locale.
Primarul Florin Birta promite şi el o anchetă internă. "Dacă i s-a răspuns orădeanului că lucrarea are autorizaţie de construcţie, deşi nu are, avem o problemă. Cine a făcut aşa ceva va fi sancţionat". Poliţistul ar putea fi convocat în faţa Comisiei de Disciplină şi sancţionat cu pedepse ce pot merge de la penalizări din salariu până la desfacerea contractului de muncă.
Asta nu oferă, însă, nicio garanţie că Poliţia Locală nu a minţit şi în alte dăţi, lăsând, din lene sau nepăsare, tot felul de "maici" să-şi facă de cap. Fără frică de lege sau de Dumnezeu...
CRUCEA MAICII MINA
Mănăstirea de spălat bani
Maica Mina Bădilă a fost condamnată anul trecut de Tribunalul Mureş la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru spălare de bani. Potrivit procurorilor, stareţa ar fi pus la dispoziţia lanţului de farmacii Ropharma un cont prin care firma a făcut donaţii fictive mănăstirii în valoare de 1 milion de lei, bani pe care maica Mina i-a returnat în conturile unor angajaţi ai societăţii, după ce şi-a reţinut un comision de 14%.
Banii negri erau apoi cheltuiţi de farmacişti pentru recompensarea unor medici, iar de stareţă pentru a-şi cumpăra vin de împărtăşanie şi o excursie în Grecia. Mina Bădilă a negat pe tot parcursul procesului că ar fi ştiut de afacere, deşi unele documente erau semnate de ea, şi a atacat sentinţa la Curtea de Apel din Târgu Mureş, procesul fiind pe rol.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.