URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2012, 16:28

Ţineţi-vă de nas! Garda Naţională de Mediu a găsit ferma de porci din Ioşia fără probleme!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În urma sesizărilor primite, inclusiv de la Primăria Oradea, Garda Naţională de Mediu a trimis doi comisari de la nivel naţional pentru a verifica, timp de două zile, dacă ferma Nutripork din Ioşia, deţinută de Pazurik Iosif, respectă legislaţia de mediu şi normele de bune practici la nivel european în creşterea porcilor.

Doi comisari de la Garda de Mediu Hunedoara au fost trimişi în control, fiind supravegheaţi de Gabriel Aboş, comisar general adjunct la Garda Naţională de Mediu. "Au fost trimişi comisari de la Garda Naţională ca să nu existe suspiciuni asupra felului în care a fost făcut controlul", a declarat pentru BIHOREANUL Gabriel Aboş.

Potrivit acestuia, după două zile de control, pe 17 şi 18 iulie, nu au fost găsite nereguli la ferma de porci Nutripork, ca atare nu a fost aplicată vreo amendă. "Ferma respectă condiţiile autorizaţiei de mediu pe care o deţine, dar şi normele europene privind cele mai bune practici privind creşterea porcilor", a declarat comisarul general adjunct al GNM.

La ora controlului, doar unul dintre cele patru batale de depozitare a dejecţiilor porcine era folosit, acesta fiind umplut în procent de 40%. Toate cele patru erau acoperite cu paie, aşa cum prevăd normele de mediu. De asemenea, la ora controlului, ferma avea acea perdea de copaci impusă de normele de mediu şi pentru lipsa căreia a fost amendată anul trecut cu 50.000 de lei de Garda de Mediu Bihor.

Comisarul general adjunct a mai precizat că ferma funcţionează la capacitate, respectând limita de 10.000 de capete şi că este situată la distanţa faţă de zonele de locuit impusă de normele de sănătate publică, adică 1.000 de metri.

"În zona fermei nu existau mirosuri ample, deşi era o perioadă călduroasă cu presiune atmosferică mare", a afirmat comisarul general adjunct al GNM.

Acesta a recunoscut că nu există o metodă prin care mirosul se poate măsura, dar că din punct de vedere al instituţiei pe care o reprezintă ferma Nutripork, deţinută Pazurik Iosif respectă toate normele de mediu.

De asemenea, se pare că ferma urmează să schimbe metoda de depozitare a dejecţiilor porcine. "Cei de la fermă şi-au propus ca să înlocuiască sistemul de depozitare cu unul de tip pleoscă. Este vorba de un recipient de tip cuvă, băgat în pământ şi închis etanş la ambele capete, din care sunt extrase dejecţiile pentru a fi folosite drept îngrăşământ", a mai spus Gabriel Aboş.

La finalul controalelor, comisarii GNM au dispus doar măsuri. Este vorba despre faptul ca etapele de livrare şi populare a fermei să se facă în condiţii meteo care să nu favorizeze propagarea mirosurilor, cum e cazul zilelor cu presiune ridicată.

Pe 20 iulie, Primăria anunţa printr-un comunicat de presă că a cerut în scris autorităţilor competente (inclusiv Gărzii Naţionale de Mediu şi Gărzii de Mediu Bihor) sprijinul pentru soluţionarea problemei mirosurilor din zona Ioşia şi Rogerius care provin de la ferma de porci.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
pestilential
Oauuu..I-ti miroase a porci ? Nimic mai simplu , este mirosul specific origini . Dar este asemanator Celor ce au urmatoarea problema ,sapun lipsa la domiciliu ,robinet defect la apa, calator in calduri in mijlocul de transport in comun ,vizitator de supermarketuri in perioada caniculara , detinator de animale de companie -incepind de la 7 capete-n sus ,,,si una cracteristica noua \" DATORII DE-L ENERVEAZA , FITE-N CAP DE SE CALMEAZA ,,,
Postat 03 August 2012, 08:53 de duhoarea
Pute de la porci
E miros de la porci nu de la borhotul de la zaharul... Poate da pesta in porcii lui Pazu'... La cate guri sunt hranite, nu ma mir ca doar unii simt putoarea...
Postat 01 August 2012, 18:34 de IoSIea
Un loc de munca pt.dei de la mediu
Sa-i mutam pe toti cei de la mediu pt.doua luni la ferma de porci din Iosia. Poate asa o sa prefere aer fara mirosuri de porci in loc de mita.
Postat 01 August 2012, 17:23 de Platitor de taxe
mediu
Mirosul este de la fabrica de zahar , borhodul fermenteaza pe caldura si dupa ploaie apare mirosul care persista foarte mult .
Postat 01 August 2012, 10:30 de mediu
mi se pare incredibil
Stau in Iosia si pot sa spun ca uneori mirosul de porci este insuportabil. Nu inteleg de ce suntem "Capitala verde" doar pentru spatiile verzi, daca aerul respirat este de proasta calitate. Nu am cu nimeni nimic, dar nu mi se pare demn de un oras sa traim cu asemenea mirosuri in jur si cred ca am si eu dreptul sa deschid geamul si sa nu fiu nevoita sa-l inchid urgent la loc din cauza mirosului.
Postat 01 August 2012, 08:20 de Dia
mi se pare incredibil
Stau in Iosia si pot sa spun ca uneori mirosul de porci este insuportabil. Nu inteleg de ce suntem "Capitala verde" doar pentru spatiile verzi, daca aerul respirat este de proasta calitate. Nu am cu nimeni nimic, dar nu mi se pare demn de un oras sa traim cu asemenea mirosuri in jur si cred ca am si eu dreptul sa deschid geamul si sa nu fiu nevoita sa-l inchid urgent la loc din cauza mirosului.
Postat 01 August 2012, 08:20 de Dia
Se pare ca....
De asemenea, "se pare că" ferma urmează să schimbe metoda de depozitare a dejecţiilor... Daca organele de control s-au dus acolo sa constate "se pare că" nici nu ma mir ca nu au gasit nimic. Deci din 4 batale era folosit unul la 40%. Dar cand sunt folosite toate 4 la 120% nu miroase nimic? Pana la urma porcii care put cel mai tare sunt cei cu doua picioare.
Postat 01 August 2012, 07:57 de emil
porcii din
put porcii din iosia, aia in doua picioare care nu se spala decit la strandul pisatoria din iosia
Postat 01 August 2012, 01:29 de iosia
zaharul
ce se tot cauta pe al ferme de porci, inseamna ca nu se incearca gasirea problemei. mirosul e clar de la gramezile de borhod de la zaharul oradea,care fermenteaza la soare.
Postat 31 Iulie 2012, 20:00 de albu
20 km spre direcţia Aleşd
Dar ce ? Amendarea firmei e scopul ? Obiectivul ce trebuie urmărit ţine de închiderea fermei, prin sprijinul administraţiei publice judeţene de oferi posibilitatea transferului de amplasament fără a exista sincope care să diminueze activitatea firmei. Ce naiba !?! Numai cu răutăţi se poate ? E simplu ! Se recomandă mai multe amplasamente care să nu fie aliniate cu vântul dominant dinspre vest, la nu ştiu câţi km e nevoie, se oferă sprijin financiar de mutare şi se acordă un an până la anularea autorizaţiei de funcţionare ... iar după trecerea termenului nici nu o să mai auzim de Pazurik şi porcii lui, că ai noştri politici rămân oricum şi în continuare călare pe cocină.
Postat 31 Iulie 2012, 17:38 de Carp III
rusine slugilor de ziaristi
jegoasa de jurnalista ar trebui sa nu mai scrie la ordinele '' puscariabilului '' gHILEA, gunoi ce are interese in zona. presa din oradea este cumparata de puscariabilii care ar trebui sa isi vada de treaba
Postat 31 Iulie 2012, 17:08 de romanul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON