URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2021, 17:01

Garda de Mediu Bihor: Amenzi de peste 2,2 milioane lei, în 2020. Care a fost cea mai mare amendă şi pentru ce a fost aplicată

Garda de Mediu Bihor: Amenzi de peste 2,2 milioane lei, în 2020. Care a fost cea mai mare amendă şi pentru ce a fost aplicată La marginea satului Ineu, zace o groapă uriaşă de gunoi. Sute de tone de mizerii aduse din străinătate au fost abandonate aici
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisariatul judeţean al Gărzii de Mediu Bihor a prezentat un raport al activităţii din anul 2020, în care se arată că, în total, comisarii de mediu au făcut 1.287 de controale, cea mai mare parte (1.048) fiind inspecţii în afara programului anual.

An de an, Garda de Mediu face verificări planificate, la operatori economici care gestionează cantităţi mari de deşeuri sau au o activitate cu impact semnificativ asupra mediului, iar în urma autosesizărilor, reclamaţiilor sau a unor protocoale încheiate cu alte instituţii, fac şi controale neplanificate.

Cinci plângeri penale

În urma inspecţiilor de anul trecut, comisarii de mediu au stabilit 1.872 de măsuri de remediere a problemelor depistate şi au dat 122 de sancţiuni, din care 85 amenzi şi 37 avertismente. "Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii GNM – CJ Bihor a fost în valoare de 130.000 lei, aplicată unei societăţi comerciale pentru nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu şi încălcarea prevederilor privind transportul deşeurilor periculoase pe teritoriul României. De asemenea, s-au dispus 11 măsuri de suspendare a activităţii şi o desfiinţare de lucrări şi au fost întocmite şi 5 sesizări către organele de cercetare penală", se arată în comunicatul instituţiei.

Sursele BIHOREANULUI susţin că amenda cea mai mare a luat-o firma Stericycle România, specializată în gestionarea deşeurilor medicale, unde comisarii de mediu ar fi depistat probleme în transportul acestor deşeuri, dar şi puncte de lucru fără toate autorizaţiile necesare.

Printre cele cinci plângeri penale făcute de comisarii de mediu se numără una pentru depozitele ilegale de deşeuri depistate, la începutul anului trecut, în satele Ineu şi Vadu Crişului. Aici, firmele Intrarom Service şi Gaz&Oil Gross Group, ambele controlate de bihoreanca Georgeta Trifa, au abandonat sute de tone de deşeuri textile, dar nu numai, aduse ilegal din străinătate.

De asemenea, GNM Bihor a mai făcut o plângere penală după ce sute de ouă otrăvite au fost lăsate ca momeală pentru păsări şi animale pe un fond de vânătoare de lângă Salonta, faptă dezvăluită în primăvara anului trecut de BIHOREANUL. Fapta este deosebit de gravă, deoarece ouăle au fost injectate cu o substanţă foarte toxică.

În nici unul dintre aceste cazuri, procurorii n-au anunţat încă finalizarea cercetărilor.

Bihorul, sub gunoaie

Comunicatul GNM mai arată că, anul trecut, comisarii au făcut 330 de controale la primării, în urma cărora au dispus 891 de măsuri de remediere. Cel mai adesea, problema despistată vizează gestionarea deşeurilor, concret, comisarii găsind mormane de gunoaie.

"Au fost identificate depozitări necorespunzătoare de deşeuri, în speţă în albiile râurilor, precum şi limitrof cartierelor locuite de către romi, circa 100 locaţii cu abandonări de deşeuri pe o suprafaţă de circa 53.600 mp - salubrizate în totalitate în urma măsurilor impuse", se arată în comunicat.

Potrivit GNM Bihor, primăriile din Bihor nu au stat bine nici la colectarea selectivă a deşeurilor şi niciuna nu a îndeplinit obiectivul anual de reducere cu 42% a cantităţilor de deşeuri abandonate la haldă. În total, opt primării au fost amendate anul trecut pentru problemele depistate de comisarii de mediu, cu o valoare totală de 210.000 lei.

În acest an, salubritatea din satele şi oraşele bihorene ar trebui să fie la standarde mai înalte, pentru că între timp toate unităţile administrativ-teritoriale au încheiat contracte de salubritate cu operatorii licenţiaţi, în urma implementării Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Pe de altă parte, GNM arată că a controlat anul trecut şi aceste firme, iar una dintre ele a fost amendată cu 20.000 lei, pentru nereguli depistate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON