URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Septembrie 2021, 19:05

Furturi de lemne în Bihor: Peste 200 de arbori tăiaţi ilegal, descoperiţi de Garda Forestieră în zonele Beiuş şi Aleşd

Furturi de lemne în Bihor: Peste 200 de arbori tăiaţi ilegal, descoperiţi de Garda Forestieră în zonele Beiuş şi Aleşd foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu toate reclamaţiile făcute instituţiilor publice zac în sertare. În urma a trei sesizări, comisarii Gărzii Forestiere Oradea şi poliţiştii bihoreni au depistat tot atâtea furturi de lemne, unul în zona Beiuş, unul lângă Aleşd şi altul la Şuncuiuş.

Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de Garda Forestieră Oradea, primul control a fost în zona localităţii Sălişte de Beiuş, într-o pădure care aparţine unor săteni persoane fizice. „Au fost tăiaţi ilegal un număr de 53 de arbori, cu un volum de 37,561 mc şi o valoare totală a pagubei constatate de 13.468,01 lei”, a precizat comisarul şef al GF Oradea, Stelian Pantea.

Poliţiştii au deschis un dosar penal, pentru a afla cine sunt vinovaţii. Între timp, însă, o altă problemă depistată este că pădurea nu avea servicii de pază, cum legea obligă, aşa că proprietarii vor fi chestionaţi şi pe această temă, riscând amenzi.

Al doilea control finalizat recent de comisarii forestieri a fost în Ocolul Silvic Aleşd, în păduri din cantoanele Tarniţa şi Valea Uţii, unde s-au identificat alţi copaci tăiaţi ilegal. Mai precis, aici s-au găsit 157 de cioate, cu un volum estimat de 90 mc şi un prejudiciu de 42.000 lei. Arborii tăiaţi ilegal erau atât în pădurile Statului Român, cât şi în păduri private şi, de asemenea, poliţiştii au deschis un dosar penal.

Tot însoţiţi de poliţişti şi tot în urma unei sesizări, comisarii Gărzii Forestiere Oradea au mai făcut un control într-o pădure din apropierea satului Bălnaca, comuna Şuncuiuş. Aici, angajaţii Ocolului Silvic Aleşd au făcut aşa-numite lucrări de igienă, dar au curăţat mai mult decât trebuia! Mai precis, volumul de lemne din acte, deci care trebuia scos din pădure, era de 92,44 mc, iar în realitate s-au scos 136,86 mc.

Diferenţa a fost cauzată de înălţimea arborilor, notată eronat în actul de punere în valoare (APV). Angajaţii ocolului au trecut în documente înălţimi mai reduse ale copacilor, ceea ce a făcut ca volumul să fie mai mic decât cel real. În acest caz, Garda Forestieră a impus întocmirea unui nou APV, pentru diferenţa de volum al masei lemnoase.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON