URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 August 2012, 13:05

Furtună la Luceafărul: Echipa fostului prefect Gavrilă Ghilea a rămas fără principalul finanţator, Ioan Blidar

Furtună la Luceafărul: Echipa fostului prefect Gavrilă Ghilea a rămas fără principalul finanţator, Ioan Blidar S-A TERMINAT. Puţini s-ar fi aşteptat ca parteneriatul în fotbal care i-a legat pe Gavrilă Ghilea (stânga) şi Ioan Blidar (dreapta) să se termine aşa repede. Şi totuşi, e de apreciat că s-a făcut într-o manieră elegantă...
Furtună la Luceafărul: Echipa fostului prefect Gavrilă Ghilea a rămas fără principalul finanţator, Ioan Blidar FRATE, FRATE... Leo Grozavu (foto) a refuzat să se pronunţe asupra relaţiei dintre finanţatorii clubului, constatând doar, la modul general, că "se mai ceartă şi fraţii între ei". Doar că, de pe urma certurilor lor, mai dispar şi antrenorii...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Furtună la FC Luceafărul Felix, după ce joi, 9 august, principalul finanţator, omul de afaceri Ioan Blidar, a anunţat oficial că şi-a retras sprijinul financiar pentru echipa din Sânmartin.

Automat, proprietarul clubului, Gavrilă Ghilea, a anunţat că Luceafărul s-a despărţit şi de antrenorul Leo Grozavu, care stârnise mai multe nemulţumiri şi rămăsese la echipă doar cu sprijinul lui Blidar. Scandalul a avut la origine recentele acuze aduse lui Grozavu de vicepreşedintele Ferko Jenö, care l-a catalogat drept un antrenor cu stil "dictatorial".

Despărţire politicoasă

Cu câteva zile înainte de startul unui nou sezon, într-o perioadă în care toate echipele vizează liniştea cantonamentelor, în care să-şi încarce la maximum bateriile şi să găsească formule de joc eficiente, la echipa de ligă secundă Luceafărul s-a produs o ruptură neaşteptată la nivel de acţionariat. Finanţatorul principal, omul de afaceri orădean Ioan Blidar, a hotărât să-şi retragă susţinerea oferită trupei înfiinţate de fostul prefect, Gavrilă Ghilea.

Scânteia a fost produsă de o ieşire publică a vicepreşedintelui clubului, Ferko Jenö, care a declarat presei, la începutul acestei luni, că antrenorul Leo Grozavu, adus la echipă de Blidar, foloseşte un stil dictatorial şi jigneşte jucătorii. Blidar, un personaj extrem de calm, a fost deranjat, se pare, de termenul "scandal" care a fost asociat acestui incident şi a hotărât să retragă sprijinul financiar.

Decizia omului de afaceri, care susţinea în cea mai mare măsură activitatea echipei, pare irevocabilă. "Să nu fiu înţeles greşit. Eu sunt prieten cu domnul Gavrilă Ghilea şi aşa doresc să rămânem, doar că avem o viziune diferită despre fotbal. Atât şi nimic mai mult", a declarat Ioan Blidar, contactat de BIHOREANUL.

În consonanţă cu fostul său partener din fotbal, Gavrilă Ghilea a declarat: "Domnul Blidar are dreptate. Fiecare vede fenomenul fotbalistic în felul său, însă doresc să-i mulţumesc pentru tot ajutorul oferit de-a lungul anilor".

Sămânţa de scandal

În declaraţiile care au constituit sămânţa de scandal, vicepreşedintele clubului, Ferko Jenö, se arăta consternat de faptul că mai mulţi jucători pe care Luceafărul a încercat să-i transfere au refuzat să vină la echipa bihoreană, din pricina tehnicianului. "Jucătorii respectivi nu au dorit să vină la noi, motivând că nu ar putea lucra cu antrenorul Leo Grozavu, care are un stil dictatorial şi jigneşte jucătorii. De asemenea, am avut atacanţi în pregătiri cu noi, nu au fost reţinuţi în lot, iar ulterior au semnat cu echipe care vor trage la promovare. E inadmisibil acest lucru. Şi apoi te plângi că nu ai atacanţi", a spus Ferko.

El a precizat că nu contestă valoarea tehnicianului, cât metodele sale de lucru. "Nu am nimic personal cu domnul Grozavu. Cred că este un antrenor foarte bun şi un tehnician care-şi cunoaşte bine meseria. De altfel, niciodată nu o să-mi dau cu părerea despre soluţiile tehnico-tactice sau despre pregătirea făcută de un antrenor", a completat Ferko, amintind însă că la finele sezonului Luceafărul a renunţat la patru atacanţi, Tibor Moldovan, Gheorghe Popescu, Cristian Andor şi Claudiu Codoban, fără a pune pe altcineva în loc.

Disciplină, nu dictatură

"Nu vreau să intru cu nimeni în polemică. Nu sunt un tip dictatorial, dar îmi place disciplina iar în România, lucru demonstrat, nu se poate fără disciplină", a replicat antrenorul Leo Grozavu. Tehnicianul a negat faptul că ar fi un personaj dificil, detestat de fotbalişti, declarându-se gata să facă pe loc proba faptului că poate convoca un lot de jucători. "Dau acum 20 de telefoane şi-mi vin jucătorii. Sunt fotbalişti cu care nu am lucrat de 8-9 ani, dar ţinem legătura constant. Mă sună în orice fel de problemă. Jucătorii nu vin la o echipă că e un antrenor bun sau rău. Ei vin pentru a-şi câştiga existenţa. Iar la un lot de 20 de fotbalişti nu poţi să-i mulţumeşti pe toţi".

Dacă la început a ezitat, până la urmă Grozavu a catalogat drept "minciuni" afirmaţiile lui Ferko, observând că nu sunt susţinute de probe, şi a considerat relaţia sa cu echipa "nu bună, ci excelentă". "Luceafărul are o identitate clară, şi-a câştigat respectul pe terenul de joc. Aceste declaraţii nu îşi aveau rostul. Este păcat de subiectivism şi de orgoliile puse în joc din senin. Aşa s-a ajuns la această situaţie. Din punctul meu de vedere, toate problemele au început încă din pregătiri", a mai spus Grozavu, fără a intra în detalii.

Luceafărul a efectuat pregătirea centralizată în Austria, unde a disputat şi trei jocuri amicale, înregistrând două victorii şi o înfrângere, însă adversarii întâlniţi au fost echipe considerate modeste, de amatori, din ligile a III-a şi a IV-a ale campionatului austriac.

Final aşteptat

Cert e că, la scurt timp după ce Blidar a anunţat despărţirea de Luceafărul, s-a produs şi inevitabila debarcare a antrenorului. Grozavu a fost chemat joi seară la sediul clubului, unde despărţirea a fost parafată oficial. "Am decis, de comun acord, să întrerupem contractul cu Leontin Grozavu", s-a rezumat să declare Gavrilă Ghilea.

Tehnicianul nu a părut defel surprins de deznodământ. "Am luat în calcul şi asta. Un antrenor stă mereu cu bagajele pregătite să plece. Cariera mea va continua în fotbal, mai mult ca sigur. Pentru că suntem la început de sezon nu îmi voi găsi echipă, dar cu timpul sunt sigur că se va apela la serviciile mele", a declarat Grozavu, chiar în timp ce-şi suna soţia, să vină de la Cluj să-l ia cu maşina acasă.

Aşteptându-şi nevasta, Grozavu a reflectat, nostalgic, asupra perioadei petrecute la Luceafărul, club cu care avea contract pe un an şi jumătate, dar din care a petrecut ceva mai mult de o treime. "Cel mai mult regret că începusem o treabă bună. Îmi pare rău de colectiv, regret despărţirea de jucători. Cei care au luat decizia de a mă schimba pot şti, însă, că se poate şi fără Leo Grozavu"...


REPROŞURI
Marginalizarea bihorenilor

Conducătorii de la Luceafărul au acuzat de mai mult timp marginalizarea de care tinerii jucători bihoreni au avut parte în mandatul lui Grozavu. "Există în fotbalul bihorean tineri foarte talentaţi cărora nu li s-a acordat încrederea necesară. De pildă, Antal şi Hora nu au fost văzuţi de marii antrenori bihoreni şi s-au afirmat la alte cluburi. Acum sunt campioni ai României, joacă prin Liga Campionilor şi mai şi marchează. Sunt două produse ale LPS Bihorul (cu care Luceafărul are protocol de colaborare - n.r.), iar astfel de jucători mai sunt, aşteaptă doar să fie descoperiţi", a specificat vicepreşedintele Ferko, punctând cu privire la Grozavu: "Nu a mizat pe jucătorii tineri, din propria pepinieră".

Surprinzător, tehnicianul nu neagă. "Eu am plecat cu capul sus. Ce am avut de discutat am discutat cu conducătorii de faţă. Eu nu-mi spăl rufele în public", a spus Grozavu.


ALTE CALCULE
Buget mai strâns, antrenor nou

Fără Ioan Blidar, om de afaceri din domeniul energiei, deţinător al licenţei de exploatare a minei de cărbune de la Voivozi, vistieria Luceafărului va fi evident mai săracă. Evident, strategia va trebui să se adapteze noilor parametri financiari.

"Vom reconsidera întreaga activitate. Ne vom întinde atât cât ne permite plapuma. Vă pot asigura că prima măsură luată este de a folosi jucători bihoreni, din propria pepinieră. Este visul meu şi, până la urmă, considerentul pentru care am fondat acest club în urmă cu peste 10 ani", a declarat patronul Gavrilă Ghilea.

Primul antrenament al Luceafărului a fost condus de veteranii din lot: Zeno Bundea şi Cristian Lupuţ. Pentru funcţia de antrenor principal, clubul ia în calcul două variante: Cosmin Bodea şi Călin Moldovan, cel din urmă demis subit în decembrie 2011, chiar în timpul banchetului de sfârşit de an, la solicitarea lui Ioan Blidar. Cum Bodea este sub contract cu CS Oşorhei (Liga 3) varianta cea mai probabilă este Călin Moldovan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ghilea lasa-te si de fotbal ......
Ghilea lasa-te si de fotbal ca in politica ai dat deja kix !
Postat 14 August 2012, 20:47 de politicos
sponsor "cu forta"
e stiut faptul ca atunci cand a acceptat sa sponsorizeze echipa lui blidar i s-a impus,altfel nu-si optinea autorizatiile ptr.afacerea lui,mai ales ca se stie problemele legate de mediu in acea zona,acum ramane ca actualul prefect sa-si faca echipa si probabil va deveni blidar sponsorul acesteia,mizerie,multa mizerie
Postat 13 August 2012, 14:30 de risc
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON