Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat luni seară cel de-al doilea centru din Oradea pentru tratarea copiilor cu autism şi AD-HD.
Casa Dodo din strada Cuza Vodă nr. 69 va găzdui activităţi terapeutice pentru cel puţin încă 20 de copii. Primul centru, din strada Alexandru Andriţoiu 2A, inaugurat în urmă cu trei ani, are deja capacitatea de primire depăşită.
Casa Dodo
Casa Dodo va funcţiona începând din 1 ianuarie cu program între orele 8 - 18. "Spre deosebite de primul centru, unde spaţiul este mai restrâns, aici vom avea două clase de copii cu care vom putea organiza terapii de grup", a declarat psihologul Ioana Corompaki, vicepreşedintele Pyramid Learning Center (PLC) şi directorul celor două centre.
Cele două clase de terapie de la noul centru vor fi acreditate internaţional astfel încât cei 13 terapeuţi să poată deprinde de la partenerii occidentali cele mai moderne şi eficiente metode de tratament, iar copiii trataţi aici să aibă parte de cele mai performante servicii.
"Vrem să avem programe de intervenţie intensive astfel încât aceşti copii să poată face faţă lumii de afară, să mergem cu ei la piscină, la fotbal sau la baschet", a spus directoarea.
Cât mai natural
Abordarea piramidală a educaţiei, care este filosofia PLC, presupune implementarea unor metode şi strategii terapeutice cât mai aproape de natural.
"Copiii cu nevoi speciale trebuie educaţie în condiţii naturale deoarece portocala de plastic pe care i-o arăt s-ar putea să nu corespundă în accepţiunea lui unei portocale reale, roata de maşină pe care o vede în poză s-ar putea să nu o recunoască atunci când tatăl său schimbă roata de la maşină. Noi trebuie să predăm cum pot ei să înveţe", a explicat Corompaki.
Pentru ca acest lucru să devină posibil, centrul are nevoie de sponsorizări. "Metodele moderne de tratament nu sunt ieftine. Costurile cu o oră de terapie se ridică la circa 10 euro. Aici intră salariul terapeuţilor, taxele pe care le plătim, cheltuielile cu întreţinerea spaţiului şi altele", a spus directoarea centrului.
Orădenii care doresc să ajute la tratamentul copiilor suferind de autism sau AD-HD pot face donaţii în contul RO19INGB0000999906676206. Cei care nu pot face donaţii în bani pot ajuta cu obiecte. "O masă, un scaun, un dulap, orice poate ajuta la desfăşurarea în bune condiţii a programului de terapie", a zis Corompaki.
"E un lucru mare ceea ce faceţi"
Inaugurarea celui de-al doilea centru a avut loc în prezenţa episcopului greco-catolic de Oradea Virgil Bercea, care a ţinut o slujbă de sfinţire. "Vă mulţumesc celor care aveţi copii aici că nu i-aţi abandonat, că apelaţi la metode de terapie moderne şi le sunteţi mereu aproape. Este un lucru mare ceea ce faceţi", a apreciat episcopul.
Centrul de terapie din strada Cuza Vodă desfăşoară, printre altele, evaluări psihologice şi psihodiagnostic, intervenţie comportamentală individuală şi de grup, comunicare şi PECS (Sistemul de Comunicare prin Schimbul de Pictograme), logopedie, kinetoterapie, terapie ocupaţională şi integrare senzorială.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.