URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Mai 2020, 14:01

Funcţionara Casei de Pensii Beiuş confirmată cu coronavirus a băgat 4 persoane în spital şi 35 în izolare

Funcţionara Casei de Pensii Beiuş confirmată cu coronavirus a băgat 4 persoane în spital şi 35 în izolare (foto: generic, sursa: Benoit Tessier / Reuters)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci persoane sunt la spital şi alte 35 sunt în izolare la domiciliu după ce o funcţionară de la Biroul Beiuş al Casei Judeţene de Pensii Bihor a fost confirmată săptămâna trecută cu noul coronavirus. Oficiul din Beiuş a fost închis timp de câteva zile după ce s-a descoperit cazul. 

Pe lângă funcţionara în vârstă de 50 ani, care ar fi neglijat vreme de două săptămâni simptomele, crezând că e o răceală, trei colegi şi soţia unuia dintre ei, gravidă, au fost confirmaţi cu COVID-19, ancheta epidemiologică a Direcţiei de Sănătate Publică nefiind, încă, finalizată. 

La serviciu cu simptome

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Silvia Turle avea simptome încă din 9 aprilie, iar medicul de familie i-a recomandat repaus, eliberându-i şi un concediu medical, pe care, însă, femeia l-a ignorat, întorcându-se după câteva zile la lucru, unde se ocupă de preluarea dosarelor de pensionare. 

Ea lucrează într-un birou cu alţi trei colegi, în prezent toţi bolnavi, unul dintre ei transmiţând virusul şi soţiei gravide.

Mai mult, funcţionara se ocupa, în timpul liber, şi cu vânzarea de răsaduri către sătenii din zonă, dar şi cu servicii de frizerie şi coafură, astfel că a răspândit mult infecţia. În urma anchetei epidemiologice declanşate de Direcţia de Sănătate Publică, până în prezent 35 de persoane - contacţii ei şi ai colegilor ei - au fost plasate în izolare la domiciliu. 

Starea celor 5 bolnavi, internaţi la Spitalul Municipal din Oradea, este bună, spun apropiaţii acestora. Inclusiv femeia gravidă răspunde la tratament, iar sarcina nu-i este pusă în pericol.

În anchetă 

Ancheta epidemiologică a DSP Bihor nu este încă finalizată, spune directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor, Andaluzia Coraş, care este hotărâtă să sesizeze organele de anchetă penală în cazul în care se confirmă că închiderea Biroului din Beiuş s-ar fi datorat unei neglijenţe. 

"Colegii de la Beiuş aveau instrucţiuni clare de urmat, primind recomandări şi pentru perioada de după orele de lucru. Însă, din punctul meu de vedere, vinovat în acest caz este medicul de familie, care nu i-a spus să sune la 112, dacă simptomele bolii nu cedează. Colega care coordonează Biroul Beiuş i-a recomandat să facă investigaţii suplimentare, aşa s-a descoperit că doamna este infectată", susţine Coraş.

Deşi există informaţii că Silvia Turle ar fi contactat virusul la înmormântarea unui pastor penticostal din Arad, ea neagă acest lucru, pretinzând că sunt doar "poveşti".

"I-am spus că, în caz că a omis acest detaliu, să-l spună, pentru că este important în cazul unei anchete epidemiologice. Ea a spus că nu a fost la Arad, că de fapt sunt doar poveşti şi că nu a realizat că e infectată pentru că avea o tuse productivă, nu seacă, şi nu a avut nici febră. Plus că în fiecare primăvară făcea o formă uşoară de răceală. Eu aştept raportul DSP, să văd ce am de făcut în continuare. Nu ştiu care dintre colegii bolnavi e cel care i-a infectat pe ceilalţi", zice şefa Casei de Pensii Bihor.

S-a redeschis

Surse judiciare susţin că, până în prezent, DSP nu a făcut vreo sesizare penală în acest caz. 

Cert este că, între timp, după efectuarea dezinfecţiei, oficiul din Beiuş s-a redeschis, deocamdată cu o singură funcţionară, ale cărei teste au ieşit negative, cea mai mare parte a activităţii fiind preluată de către CJP Bihor.

"De săptămâna viitoare se întorc la birou alţi 7 funcţionari, care au fost testaţi, iar rezultatul a fost negativ", a mai arătat directorul instituţiei. 

Cetăţenii din zona Beiuş pot trimite în continuare documentele, ca de pildă dosarele de pensionare, către Casa Judeţeană de Pensii Bihor fie prin poştă, la adresa din Oradea, str. Dunărea nr. 6, fie prin email, la adresele mail@cjpensiibihor.ro şi mailbeius@cjpensiibihor.ro.

UPDATE: „Eu nu am infectat pe nimeni”

După apariţia articolului, Silvia Turle, primul angajat al Casei de Pensii Beiuş confirmat cu COVID-19 a contactat reporterul BIHOREANULUI, negând atât faptul că ar fi contactat virusul după o deplasare la Arad, cât şi că şi-ar fi infectat colegii. "Eu ultima dată am fost la Arad în luna ianuarie, pe 25, când am fost liberă. A fost ultima zi când am fost la Arad. Am fost la cumnatul meu, nicidecum la înmormântare sau la botez, cum s-a spus. Sunt minciuni. Iar în biroul în care lucrez, toţi tuşeau, nu numai eu. Deodată ne-am îmbolnăvit. Este o minciună că eu am adus boala în Casa de Pensii. Eu nu am infectat pe nimeni", pretinde funcţionara.

Aceasta a refuzat să explice, însă, motivul pentru care nu a respectat întocmai recomandările medicului de familie, stând acasă doar 2 zile în perioada în care a crezut că e răcită. Femeia infirmă, de asemenea, informaţiile potrivit cărora ar comercializa răsaduri, declarând că familia ei are o grădină în care cultivă legume doar pentru uz propriu, iar în privinţa serviciilor de tuns şi coafură, zice că le prestează "doar pentru familie şi prieteni foarte apropiaţi". "Este problema mea ce fac după orele de serviciu", susține ea.

Silvia Turle este internată la Spitalul Municipal Oradea şi spune că nu are nici în prezent vreun simptom caracteristic pentru noul coronavirus. "Sunt în spital de o săptămână şi ceva, primesc tratament pentru întărirea imunităţii şi mă simt foarte bine, exact cum m-am simţit şi când am venit la spital. Eu nu am avut decât o tuse productivă care nu are nicio legătură cu coronavirusul", a mai spus femeia.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Arad? sigur?
Prima data ar trebui sa dovedeasca ca a fost la Arad. Din ce am vazut in ultima luna, nu am incredere in declaratiile oficialilor. Poate a fost poate nu. Cumulueaza greseli peste greseli si incearca sa mascheze tot prin diferite dosare penale deschise...
Postat 02 Mai 2020, 09:28 de sasi
utilizator1
Testele se fac doar daca ai simptome de COVID 19. Simptomele sunt diferite de răceală, în plus nu avea ce să caute la Arad.
Postat 01 Mai 2020, 22:24 de Sandu2100
Medicina a la Romania
Daca tot era racita si a primit concediu medical , cu ce a fost de vina ca nu i s-a facut automat si testul de covid ? Noi suntem medici sau ei ? I-as da in judecata si pe cei care au publicat articolul care o prezinta ca si cum ar fi facut-o intentionat si acest sistem medical din Romania care e sub orice nivel .
Postat 01 Mai 2020, 21:28 de utilizator1
@beiusanca
Cat timp nu avea simptome... Numai la noi vanatoarea de vrajitoare este la moda. Din acte vad, vor sa acopere cu dosare penale gestionarea gresita a situatiei ...
Postat 01 Mai 2020, 15:41 de sasi
Cine raspunde?
Cum a fost posibil ca o persoana cu simptome sa aibe acces in institutie? Au avut echipamente de protectie?
Postat 01 Mai 2020, 15:08 de Beiusanca
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON