URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Octombrie 2021, 11:01

Fumuri în curtea şcolii. Ce pagube produc liceenii fumători ai Colegiului Naţional „Avram Iancu” Ştei (FOTO / VIDEO)

Fumuri în curtea şcolii. Ce pagube produc liceenii fumători ai Colegiului Naţional „Avram Iancu” Ştei (FOTO / VIDEO) Un tomberon al Colegiului "Avram Iancu" a luat foc, din cauza unei ţigări aprinse. În plus, liceenii când nu îşi sting chiştoacele în pereţii şcolii, le strivesc pe jos, în curte
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La Colegiul Naţional "Avram Iancu" din Ştei, fumatul este un obicei de care elevii nu pot fi dezvăţaţi, dar mai grav este că ţigările lor sunt păguboase şi periculoase și pentru şcoală.

Pe lângă mucurile de ţigară pe care le aruncă pe jos, elevii mai au şi prostul obicei de a-şi stinge ţigările de pereţi, ceea ce afectează izolaţia, sau chiar de a arunca ţigările nestinse pe unde apucă.

Recent, un incendiu a izbucnit din această cauză, la unul dintre tomberoanele de gunoi din curtea şcolii. Focul a fost stins de angajaţii şcolii, fără ca pompierii să fie chemaţi.

Incendiu de la o ţigară

Îngrijorată pentru siguranţa copiilor, mama unui elev de gimnaziu de la această şcoală s-a plâns BIHOREANULUI de colegii mai mari care fumează în curtea şcolii. Sub protecţia anonimatului, acesta a reclamat că liceenii pot provoca tragedii, iar conducerea şcolii nu ia suficiente măsuri.

"Elevii fumători au aruncat ţigări aprinse în tomberoanele de gunoi. Acestea au luat foc, moment în care făptaşii au fugit. Focul a cuprins mai multe tomberoane situate lângă zidul unei case vecine cu şcoala. Flăcările au cuprins şi crengile unui nuc din curtea casei respective. S-ar fi putut întâmpla o nenorocire dacă ar fi ajuns la edificiul acelei locuinţe. Câţiva elevi au făcut o scurtă filmare, care a început să circule pe grupurile de socializare. Aşa a ajuns şi la noi, părinţii acestor copii, care efectiv nu mai ştim ce să credem. Nu mai avem certitudinea că ni se vor întoarce copiii acasă sănătoşi", a povestit femeia, pentru BIHOREANUL.

Părinţii sunt convinşi că, de fapt, liceenii ar fuma cu acordul tacit al profesorilor şi al conducerii colegiului, dovadă că nu sunt sancţionaţi, chiar dacă legea interzice vehement fumatul în instituţii publice şi în şcoli. "Ce exemple sunt oferite elevilor mai mici din clasele de gimnaziu ale liceului? Ce le putem spune noi, ca părinţi, atunci când ei vin acasă şi ne relatează aceste fapte? Să le spunem că legile sunt făcute pentru a fi încălcate, că legile sunt respectate numai de unii. Mai are rost să ne batem capul să le explicăm copiilor noştri că nu este bine să fumeze, când ei, la şcoala unde învaţă, văd cu totul altceva? Dacă se uită pe fereastră, văd elevi mai mari fumând în curtea şcolii şi în spaţiile adiacente. Elevii fumători pot fi uşor observaţi de lumea care trece prin faţa liceului, în condiţiile în care se fumează şi în curtea din faţă", a spus un părinte.

Cu acordul părinţilor...

Directorul Colegiului, Cristian Andru, recunoaşte că are o problemă cu liceenii fumători, dar susţine că fenomenul e greu de stârpit. În primul rând, pentru că şcoala are în vecinătate două şantiere, unul pentru un pod şi altul pentru bazinul didactic de înot, aşa că elevii se scuză ieşind uşor din perimetrul unităţii de învăţământ.

Totodată, şi muncitorii şi alţi locuitori din Ştei au acces în curtea şcolii, din acelaşi motiv. "Din păcate, nu pot să închid curtea şcolii, este un şantier la un pod peste Criş şi accesul e prin curtea noastră. Sunt elevi care fumează acolo, dar nu doar ei, şi alţi oameni. Mai am o problemă şi cu cei înscrişi la şcoala postliceală (n.r. care funcţionează tot în Colegiu) şi care sunt oameni în toată firea", a declarat directorul pentru BIHOREANUL.

Andru respinge vehement ipoteza că i-ar tolera pe elevii fumători. "Le-am spus tuturor profesorilor ca, atunci când sunt de serviciu, să meargă în curtea şcolii în fiecare pauză. Dar să ştiţi că nu e uşor, avem 3,8 hectare de teren şi 9 clădiri", a mai spus directorul.

Incendiul care a fost luna trecută, la un tomberon, n-a necesitat intervenţia pompierilor, susţine Andru, fiind stins rapid de angajaţii şcolii, iar urmele rămase de la ţigările stinse în pereţii şcolii sunt vechi de câţiva ani. "Fumatul este interzis în incinta unităţii de învăţământ, inclusiv în curte, asta e cert. Dar să ştiţi că ajungem şi în situaţii absurde: îi prindem pe elevi că fumează, ei se supără, îi sună pe părinţi, care ne confirmă că ei le dau bani de ţigări", a mai spus directorul.

Acesta a precizat că el este nefumător şi sub nicio formă nu tolerează acest obicei nesănătos al elevilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON