URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Septembrie 2018, 08:03

Fuga de română! Adolescenţii maghiari din Bihor învaţă tot mai greu limba română şi preferă să-şi dea Bacalaureatul în... Ungaria

Fuga de română! Adolescenţii maghiari din Bihor învaţă tot mai greu limba română şi preferă să-şi dea Bacalaureatul în... Ungaria "DEZVĂŢAŢI" DE MICI. Copiii maghiari sunt crescuţi de mici în comunităţi închise, aşa că nu este de mirare că percep româna ca pe o limbă cu totul străină. Aşa se face că şcolile cu predare în limba maghiară din Bihor înregistrează la bacalaureat adevărate contraperformanţe şi, pentru a scăpa de cazne, preferă să facă naveta ori chiar să se înscrie din start la licee din Ungaria
Fuga de română! Adolescenţii maghiari din Bihor învaţă tot mai greu limba română şi preferă să-şi dea Bacalaureatul în... Ungaria AFARĂ-I VOPSIT GARDUL. Peste 21,4 milioane de lei a costat reabilitarea Liceului Tehnologic din Cadea, bani obţinuţi din fonduri europene. Lucrările s-au terminat în 2016, iar şcoala oferă condiţii de invidiat: cabinete de cultură generală, acces nelimitat la internet, laboratoare, ateliere, sală de sport şi chiar trei terenuri pentru practicarea sportului, bază dendrologică, bibliotecă şcolară cu peste 9.500 de volume, garsoniere pentru cadrele didactice şi internat pentru copii. Atât doar că, din totalul de 251 de absolvenţi de clasa a Xll-a din 2012 şi până în prezent, doar 6 au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat! Tinerii au rămas doar cu pozele de absolvire...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tinerii din comunităţile maghiare nu pot învăţa limba română pentru a face faţă cerinţelor minimale ale unui examen. O spun şi rezultatele de la bacalaureatul din acest an, conform cărora doar 56% din absolvenţii liceelor cu predare în limba maghiară din Bihor au trecut de examene, sub procentul de promovabilitate la nivel de judeţ, care este de 65%, şi încă şi mai mult, cu 13%, sub media naţională, de 69%.

De teamă să nu fie respinşi, elevii preferă să-şi dea bacalaureatul în Ungaria, unde şcoala începe şi se termină mai devreme decât în România, dar mai ales unde scapă de examenul de limba română şi îşi pot alege chiar şi nivelul de dificultate a probelor. În ultimii ani, mulţi dintre aceşti tineri nici nu mai vor să se înscrie la liceele maghiare din Bihor, preferând să facă naveta peste graniţă, la Gyula, Sarkad, Békéscsaba şi chiar Debreţin...

Dezastrul de la bac

În urmă cu două decenii, Liceul Teoretic Ady Endre din Oradea se afla pe locul trei după rata de promovare a examenului de bacalaureat, după Colegiile Naţionale Emanuil Gojdu şi Mihai Eminescu. Anul acesta ocupă abia locul 17 în ierarhia şcolilor teoretice, cu o rată de promovare de 70,18%.

Dintre cele 65 unităţi de învăţământ din Bihor, Liceul Teoretic Petőfi Sándor din Săcueni este pe locul 26, cu 51% din elevi promovaţi, Liceul Teoretic Horváth János din Marghita se clasează pe locul 29 cu o rată de 41%, iar Liceul Teoretic Arany János din Salonta este pe locul 30, cu o promovare de 40% din totalul absolvenţilor.

Liceul reformat Lorántffy Zsuzsanna este pe locul 34, cu o rată de promovare a bacalaureatului de numai 33%, Colegiul Agricol din Valea lui Mihai pe locul 37, cu doar 30%, Liceul Romano-Catolic Szent László din Oradea ocupă locul 42, cu o rată de 26%, iar pe ultimul loc este Liceul Tehnologic din Cadea, populat numai cu elevi maghiari, unde nici măcar un absolvent nu a reuşit să promoveze examenul de bac.

Fuga de română

"Vinovată" de contraperformanţele absolvenţilor din şcolile cu predare în limba maghiară pare să fie proba de limba şi literatura română, 71% dintre aceştia picând examenul din pricina acestei probe. Dacă n-ar fi trebuit să o susţină, 89% dintre absolvenţii Liceului Ady Endre ar fi fost promovaţi, iar şcoala ar fi fost pe locul 6 în judeţ.

Ca să evite eşecul la bac, mulţi tineri din comunităţile maghiare din nordul judeţului s-au înscris la examen în Ungaria, unde probele se desfăşoară mai devreme - anul acesta între 4 mai şi 14 iunie, în timp ce în România s-au derulat în perioada 25 - 28 iunie.

În plus, tinerii nu doar că scapă de examenul de limba română, ci îşi pot alege nivelul de dificultate al probelor, diplomele fiindu-le echivalate apoi, automat, în România.

Exodul liceenilor

Rezultatele slabe obţinute de şcolile din judeţ au condus, însă, şi la un alt fenomen. Tot mai mulţi părinţi aleg să-şi înscrie din start copiii la licee din Ungaria, încă din clasa a IX-a. "Acolo au un sistem de învăţământ mai performant, mai serios, în timp ce aici, în România, calitatea învăţământului scade. Eu am doi băieţi, ambii sunt la Debreţin. Unul este deja student, cel de-al doilea este la liceu, în clasa a X-a", a povestit BIHOREANULUI Tóth Csaba, un localnic din Valea lui Mihai.

Iar în situaţia lui sunt mulţi alţii. "Fiica mea nu avea probleme la învăţătură, dar îi lipseau cunoştinţele de limba română şi s-a temut de examen. Când a terminat clasa a VIII-a, m-a rugat să o las la Debreţin şi am lăsat-o. A terminat şefă de promoţie şi va fi studentă la Drept, pe loc fără taxă", spune un concitadin, Bogdán Mihály, care mărturiseşte că a luat această decizie analizând rezultatele obţinute de elevii care au terminat şcoala în Valea lui Mihai. "Rezultatele la şcolile din zonă sunt foarte slabe, şi nu doar ale copiilor maghiari, ci şi ale românilor. Din Valea lui Mihai sunt foarte mulţi copii care învaţă în Ungaria, şi nu numai în Debreţin, ci şi în alte oraşe din Ungaria".

Da şi nu prea

 inspectorul şcolar general adjunct Kéry Hajnal, ISJ BihorDeşi exodul elevilor bihoreni spre şcolile din Ungaria durează de ani de zile, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Bihor nu au nicio evidenţă a tinerilor care se înscriu la licee în Ungaria ori care aleg să-şi susţină examenele peste graniţă. "Noi ştim doar cifrele din unităţile noastre", spune inspectorul şcolar general adjunct Kéry Hajnal (foto), responsabilă cu învăţământul în limba maghiară.

Profesoara evită să dea vina pe nivelul slab de pregătire a elevilor din şcolile maghiare la materia de limba şi literatura română, pretinzând că acesta ar fi comparabil cu cel al colegilor din şcolile "româneşti". "Nici elevii din clasa maghiară a Colegiului Mihai Eminescu nu au fost mai buni", spune inspectoarea, referindu-se la faptul că din clasa maghiară de la acest liceu au promovat 70,12% din totalul elevilor, în vreme ce la liceul maghiar din Oradea, Ady Endre, procentul a fost doar un pic mai mare - 70,18%.

Ba dimpotrivă, susţine Kéry: înfiinţarea şcolilor cu predare în limba maghiară a ajutat la rezolvarea problemei. "În Salonta, până la înfiinţarea Liceului Teoretic Arany János, în 2011, clase întregi de liceeni maghiari treceau graniţa pentru a da bacalaureatul în Ungaria. Acum sunt mult mai puţini, şcoala a reuşit să-şi ţină elevii", pretinde inspectorul şcolar.

Româna, limbă străină

De vină, în opinia reprezentantei IŞJ Bihor, nu sunt dascălii şi nici copiii, ci metodologia de predare a limbii române, care ar trebui să fie la fel ca pentru o limbă străină, lucru de altfel pretins de mulţi ani de politicienii UDMR. "În comunităţile mari de maghiari, copiii care încep şcoala la 6 ani nu ştiu niciun cuvânt în limba română. Acasă vorbesc maghiară, cu vecinii la fel. Au nevoie de alte metode de predare. Mai repede învaţă engleza decât româna", spune Kéry.

De altfel, BIHOREANUL a mai surprins fenomenul necunoaşterii limbii române de către elevii maghiari într-un articol intitulat "Şcoala nem tudom", publicat în aprilie 2014, care atrăgea atenţia asupra faptului că aceştia cad examenele naţionale din cauza barierelor de limbă. Ziarul arăta cum, pentru că toate orele de la şcoală, cu excepţia celor de limba română, le sunt predate în ungureşte, ei ajung chiar şi liceeni fără să ştie prea multe cuvinte în limba naţională. La orele de română, care le sunt predate după aceeaşi metodologie ca în clasele "normale", mulţi dintre elevii maghiari se uită mai mult pe pereţi decât la tablă, căci nu înţeleg mare lucru. În plus, profesorii de limba română care nu ştiu maghiară nici nu se pot înţelege cu ei. Cu adevărat o limbă străină!

Până să se schimbe programa şcolară, limba română va rămâne, deci, motiv de coşmaruri pentru copiii maghiari care, ca să scape, vor prefera, ca şi acum, să "migreze"...


LA PARTIUM
Româna, predată la Universitatea maghiară

Elevii care termină şcoala şi nu cunosc limba română pot să îşi continue studiile la singura universitate cu predare în limba maghiară din Bihor, Universitatea Creştină Partium, susţinută de Guvernul Ungariei. Având trei facultăţi - de Ştiinţe Socio-Umane, de Ştiinţe Economice şi de Arte -, instituţia privată acoperă un spectru destul de larg de specializări, pregătind în mare măsură viitorii profesori din învăţământul preuniversitar cu predare în limba... maghiară.

Tocmai pentru viitorii dascăli şi educatori maghiari, Universitatea are o specializare unde se predă şi limba română. Este vorba despre "Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar", unde studenţii trebuie să înveţe toate materiile pe care urmează să le predea în grădiniţe şi şcoli, precum şi modalităţile de predare ale acestora, între care, desigur, şi limba şi literatura română.

Totodată, în timpul vacanţelor de vară, Universitatea Partium oferă, gratuit, de două ori pe săptămână, ore de pregătire pentru examenul de bacalaureat la limba română, pentru liceenii de clasa a Xl-a şi a Xll-a.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
nu e corect
e foarte adevarat ca e bine ca orice cetatean in cazul asta elev sa cunoasca limba tarii unde traieste . ce nu e corect e ca examenul de bacalaureat pt elevii maghiari care au 4 ore de limba romana pe saptamana ,are acelasi grad de dificultate ca al elevilor de nationalitate romana care studiaza doar in limba romana !!!
Postat 13 Septembrie 2018, 13:40 de User anonimizat
Pune mana si invate la voi roman
Daca nu vrei sa inveti miorita dute draku dincolo sa inveti ceardasul ca nu plange nimenea dupa tine stai linistit nu vor, nu ca nu pot sunt sovini nu vor te-ai nascut aici locuiesti aici de cand te stii si nu stii limba tari indiferent care ar fi ea o mare rusine .Parinti ii trimit de mici la scoli cu predare in maghiara apoi ajung la liceu si isi rup limba devenind ciuca mistocariilor din partea colegilor romani da nu conteaza sovinismul e mai tare, vrea sa declare la limba roman strain ca se merge la budapesta sa de la el la bacalaureat in limba materna foarte bine plecati si sa va intoarceti cand s-o intoarce bunica. Zicea odata unu Tudose il cheama ceva de fluturat nu imi aduc aminte exact ceva de steaguri ... .
Postat 11 Septembrie 2018, 21:26 de sss
Se auto-exclud
In orice tara din lume traiesti, trebuie sa cunosti limba tarii respective. Daca vrei sa faci si scoala trebuie sa urmezi programa scolara (literatuta, etc) din aceea tara. Principala vina o au parintii. Trebuia sa-i inscrie la scolile romanesti, sau sa-i invete acasa Limba Romana, insa, poate ca tocmai asta vor, sa nu vorbeasca romaneste. Posibil ca in tara vecina ("tara mama") sa aiba ceva sanse, avand in vedere cu ungurii din Ungaria emigreaza in numar mare in Europa occidentala si peste ocean, ar fi ceva loc pt ei.
Postat 11 Septembrie 2018, 17:56 de Alcor
putina schimbare in sistem ar ajuta totusi!
Sunt maghiar si per total n-am avut probleme cu limba romana. La bac eu am luat 9 si am fost de pe sectia maghiara. Am avut noroc cu profi care inca de la inceput au apreciat ca vrea sa invat, sa ma exprim bine. Totusi am avut perioade dificile si nu din vina parintilor, ci din vina sistemului educational total dezorganizat, se schimba mereu prost, nu are solutii nici pentru ceilalti copii de etnie romana. Inca de la inceput se insista cu gramatica. In clasele mai mici nu mi s-a parut usor sa echivalez performanta colegilor romani. Pana si ei au avut probleme, dar apoi ce astepti de la o clasa unde multi nu vorbesc limba. Va dati seama cate ore de gramatica se predau si astazi total degeaba. Sunt de regula 3-4 pe clasa care pot tine pasul cu program si in rest tot semestrul e pierdut pentru 20+ elevi. Orele din limba romana din clasele primare, inainte de clasa a 8-a ar trebui sa aiba mai mult accent pe literatura, vorbit corect (si frumos) si mai putin pe gramatica. Practic ar trebui predata ca si o limba straina chiar daca asta suna prost pentru internautii romani, dar cu scopul de a recunoaste realitatea: majoritatea nu vor vorbi suficient de bine limba romana si daca insistam pe lucruri care nu se vor intampla (mind blowing fact: familia vorbeste acasa pe limba materna), atunci sa nu ne mira ca societatea are deficiente severe. Traim prost cu totii si nici macar nu ne intelegem :) Foarte putina schimbare in sistem cred ca ar ajuta, in rest keep trolling each other. Oricum multinationalele cer engleza si engleza se preda ca si limba straina deci oricum nu are prea mult rost acest articol, pentru ca in afara de agitatie online nu va rezolva nimic.
Postat 11 Septembrie 2018, 17:10 de Ahahaha
Limbi straine
Eu sunt roman, in familia mea nu vorbește nimeni maghiara dar cu toate astea vorbesc ungurește fara sa fi făcut vreun curs. Am învățat în copilărie de la prieteni, vecini, TV (esti mese: maci, susu a sarkany și altele) și sunt mândru de asta. Așa că nu pot să înțeleg cum un cetățean de etnie maghiară poate să aibă dificultăți cu limba romana trăind în România printre români. Este inadmisibil.
Postat 11 Septembrie 2018, 16:51 de User anonimizat
Solutia exista, n-am inventat noi apa calda!
Daca s-ar vrea, s-ar rezolva situatia. O lege prin care sa se statueze ca nimeni nu poate ocupa o functie platita din bani publici decat daca cunoaste limba oficiala, scris si citit! Punct.
Postat 11 Septembrie 2018, 16:12 de pinonel
urmari
Programa de predare nediferentiata nu foloseste copiilor. Urmarea nevorbirii limbii romane va fi ca se vor simti straini la ei in Tara, vor crea poate frustrari, poate emigrare, neintegrare, ceea ce nu va aduce nimic bun. Trebuie facute eforturi Mai mari pentru integrarea acestori cetateni romani de etnie maghiara, pentru binel nostru Al tuturor
Postat 11 Septembrie 2018, 16:10 de cetateanbihorean
si bine fac !!!
Examenul de limba romana (de baza) ar trebui sa fie diferentiat de cel de literatura romana!!! Pentru a profesa in inginerie, economie,medicina etc , trebuie sa invete "Imn muncii" ori "Miorita" ??? Limba romana in invatamantul superior se poate aprofunda o data cu invatarea termenilor noi.Iar daca vrea sa studieze in alta limba de ce sa aibe un "3" la bac pe viata la " limba si literatura romana" cand poate avea un 10 la "limba maghiara"?La matematica scrie cifre arabe si socoteste greceste, cumva???
Postat 11 Septembrie 2018, 13:41 de shareware
...
Si cu joburile cum va fi, tot in Ungaria ?
Postat 11 Septembrie 2018, 13:24 de Ducustrigacucu
I know that feeling
Sunt ungur. Acasa vorbim ungureste. In scoala tot ungureste am invatat, DAR am scris un amarat de 6 la bacalaureat. Problema este mentalitatea lor de 1 leu si ceata ce au in craniu. Viata de multe ori iti da lamaie, dar poti face si cate o limonada... Din pacate (pt ca nu am facut mai repede) la universitate am invatat cat de cat sa ma descurc cu romana (3luni de cosmar).
Postat 11 Septembrie 2018, 12:55 de alpi
În vremea mea...
Vă mai mirați? După ce guvernul Orban dă ca și pâinea caldă cetățenia maghiară aproape tuturor din Transilvania? Când eu eram în liceu nu exista așa ceva să dai bac-ul în Ungaria, numai după cetățenia maghiară a început să se dezvolte lucrurile. Cunosc și eu tineri (ex. Cetariu) care a spus pur și simplu că nu o să vorbească pe limba română, pt că.. nu știu! Și acest tip nici nu are în gând să se ducă măcar în Ungaria (da unde vrei să vorbești numai în lb maghiară dacă nu în Ungaria???). Fiind original de etnie maghiară și eu (atenția între diferența de etnie și cetățenie!), am avut foarte multe dificultăți cu lb română, mai ales că am fost izolat de lb română până în vârstă de 19 ani... Am învățat româna din emisiunile tv, din animații, și acum în ulitimele 4 ani de la locul de muncă (acum am 23 de ani). Ideea e să nu izolăm tinerii departe de lb română, mai ales că trăim în țara unde lb oficială e română, dar și chestia că nu ai nici un dezavantaj dacă știi cu o limbă în plus. Sincer...!
Postat 11 Septembrie 2018, 12:26 de Timea
Limba oficiala
Limba oficiala în România este limba romana! Știu maghiari din Oradea ai căror părinți s-au încăpățânat să vorbească cu ei doar maghiara, să-i educe in maghiara din clasa a I-a până la facultate iar la vârsta maturității aceștia se dau cu capu' de pereți pentru ca au probleme sa se integreze și să își găsească un loc de muncă. Nici nu-i de mirare că le trebuie plăcute bilingve și limba maghiară în administrație atâta timp cât ei nu se obosesc să învețe limba țării în care s-au născut. Rușinos!
Postat 11 Septembrie 2018, 10:47 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON