URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 01 OCTOMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Și a venit ziua meciului cel mare. Așa cum era de așteptat, bihorenilor le-au tremurat picioarele în meciul cu băieții antrenați de Gigi Becali. Pe undeva, este explicabil. După ce joci derby-ul cu Șomcuta Mare, unde, la ei acasă, meciul întârzie o jumătate de oră pentru a putea scoate gâștele de pe gazon, când după meciul cu FCSB te așteaptă acasă un examen greu cu băieții din Periam, sigur că nu dai totul pentru o competiție totuși secundară, precum Cupa României...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Se cunosc circa 3.500 de specii de şerpi, din care mai puţin de o zecime sunt specii veninoase. La noi, singurul şarpe veninos este vipera cu corn, a cărei muşcătură este gravă şi se recunoaşte după cele două urme lăsate de colţii şarpelui şi care la scurt timp sunt înconjurate de o coroană de mici vezicule.
23 Noiembrie 2019, 17:31

Fruntaşi la bani europeni: Oradea, oraşul din regiune cu cele mai multe fonduri comunitare atrase pe cap de locuitor

Fruntaşi la bani europeni: Oradea, oraşul din regiune cu cele mai multe fonduri comunitare atrase pe cap de locuitor sursa foto: https://cultivaprofitabil.ro/

O analiză a fondurilor europene atrase de primăriile din regiunea Nord-Vest în Programul Operaţional Regional 2014-2020 făcută de jurnaliştii de la Transilvania Reporter arată că municipiul Cluj Napoca este campionul absolut, din perspectiva sumei totale contractate. În schimb, Oradea a atras cei mai mulţi bani pe cap de locuitor.

Datele culese de la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest arată că în Cluj-Napoca s-au semnat până în 31 octombrie contracte în valoare de 1,077 miliarde de lei, suma nerambursabilă, pentru proiecte totale de 1,422 miliarde de lei. În Oradea au fost semnate contracte de finanțare europeană în valoare de 867,7 milioane de lei, suma nerambursabilă, pentru proiecte care cumulează 1,1 miliarde. Clasamentul reședințelor de județ, în funcție de sumele contractate nerambursabile, continuă cu Bistrița (331 milioane lei, suma nerambursabilă), Zalău (211 milioane lei), Satu Mare (174,4 milioane lei) și Baia Mare (163,4 milioane lei).

Însă, raportat la numărul de locuitori de la recensământul din 2011, Oradea conduce topul. Municipiul de pe Crişul Repede a atras 4.418 lei pe cap de locuitor, fiind urmat de Bistriţa, cu 4.414 lei, Zalău cu 3.747 şi Cluj Napoca, cu 3.319 lei. Satu Mare (1.701 lei pe cap de locuitor) şi Baia Mare (1.321 lei) închid clasamentul.

Printre cele 36 de proiecte ale Oradiei contractate în POR se numără reabilitarea Casei Darvas – La Roche, reabilitarea termică a Spitalului Judeţean, a celui Municipal şi a mai multor blocuri din oraş, realizarea coridorului verde de pe strada Barcăului, extinderea ambulatorului Spitalului Judeţean, restaurarea zidurilor Cetăţii ori modernizarea parcului de tramvaie al oraşului.

CJ Bihor are cinci proiecte contractate în POR (Drumul Apusenilor, amenajarea şi dotarea Muzeului Ţării Crişurilor, reabilitarea drumurilor judeţene 767A Uileacu de Criş – Bălaia – Burzuc - Sârbi şi 792A Beliu – Tinca – Leş).

În acelaşi program, printre beneficiarii din Bihor se mai numără Universitatea din Oradea, cu proiectul „Smart Campus”, şi Unitatea Militară 0561 (Serviciul Român de Informaţii Bihor), care îşi reabilitează termic sediul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON