URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2015, 11:36

Franţuzul plăteşte: aleşii bihorenilor au aprobat un acord cu Oficiul Francez pentru Imigraţie, care plăteşte repatrierea şi integrarea romilor

Franţuzul plăteşte: aleşii bihorenilor au aprobat un acord cu Oficiul Francez pentru Imigraţie, care plăteşte repatrierea şi integrarea romilor foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Romu-mpuşcă francu’! Plenul Consiliului Judeţean Bihor a aprobat marţi, prin vot unanim, un acord tripartit încheiat cu Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare şi cu Prefectura Bihor, ce are ca scop aplicarea unui proiect experimental pentru repatrierea romilor plecaţi în Hexagon în aşa fel încât, speră autorităţile franceze, aceştia să şi rămână în ţară.

Documentul este bazat pe un acord-cadru încheiat la nivel guvernamental între statul francez şi cel român, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi prin cel al Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Conform acestuia, "părţile se obligă să coordoneze intervenţiile financiare, economice şi sociale în beneficiul populaţiei menţionate, pentru incluziunea socială conform orientărilor Comisiei Europene şi Strategiei Naţionale pentru incluziunea socială a cetăţenilor romi".

Concret, acordul dintre OFII, Prefectură şi Consiliul Judeţean prevede ca autorităţile franceze să suporte cheltuielile pentru transportul aerian din Franţa al cetăţenilor români de etnie romă, precum şi cel secundar (de la aeroport, cu trenul sau pe cale rutieră) către localităţile de domiciliu, contravaloarea bagajelor, să acorde un ajutor financiar fiecărui ţigan repatriat al cărui cuantum urmează să fie proporţional cu durata şederii în Franţa, precum şi – după repatriere – un "ajutor de reinserţie în România – acompaniament social pe cel puţin trei luni, sprijin pentru formare şi sprijin în căutarea unui loc de muncă".

În schimb, autorităţile române se obligă să susţină eforturile celor franceze şi să realizeze "anchete sociale pentru evaluarea condiţiilor de reuşită a reinserţiei fiecărei familii".

În Franţa au plecat în ultimii ani sute de bihoreni de etnie romă, în special din zona Tinca, statul francez făcând de câţiva ani eforturi constante pentru a-i trimite acasă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
integrati-i voi!
Franta si-a luat banii pt inetgrare sa-i tina acolo...statul roman "va mai suge'' niste fonduri..aduceti puturosii in tara sa ii tinem noi cu ajutoare sociale.....RUSINE!!!
Postat 28 Iulie 2015, 16:35 de sofiasofia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON