URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iunie 2017, 14:52

Fostul şef PNL-ist al Societăţii de Pază şi Protecţie spune că putea rămâne adjunct dacă se băga în PSD

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director al Societăţii de Pază şi Protecţie Bihor din perioada aprilie 2016 - aprilie 2017, liberalul Ioan Sala, a declarat într-o conferinţă de presă susţinută joi că i s-a propus să rămână director adjunct dacă ar fi părăsit PNL, formaţiune la care a aderat în 1991, pentru a intra în PSD, partid din care face parte predecesorul şi totodată succesorul său, Horia Miara.

Sala a respins, totodată, şi afirmaţiile lui Miara potrivit cărora a preluat firma pe profit şi a înregistrat pierderi, arătând că profitul predecesorului său a fost artificial, contabilicesc, nu real, iar la predarea funcţiei, după redresarea societăţii, a lăsat-o cu venituri mai mari decât costurile, adică pe profit.

Pierderi preluate

Precizând că încă din momentul numirii sale ca director SPP Bihor cu un mandat de un an era conştient că a fost numit politic (în aprilie 2016 Consiliul Judeţean fiind condus de liberalul Cornel Popa) şi că tot politic va fi schimbat (ceea ce s-a întâmplat anul acesta, în aprilie, în condiţiile în care CJ este condus de PSD şi UDMR), Ioan Sala a explicat de ce în primele luni ale mandatului său societatea a înregistrat pierderi.

Pe de o parte, tarifele negociate cu beneficiarii serviciilor de pază erau mici, iar pe de altă prin lege a fost crescut salariul minim (cu care sunt remuneraţi agenţii de pază) de două ori, prima oară în mai 2016 de la 1.050 lei pe lună la 1.250 lei pe lună, iar a doua oară anul acesta în februarie, la 1.450 lei lunar. „Direfenţa care a trebuit acoperită a fost de 140.000 lei, aşa se explică faptul că din aprilie până în august 2016 am avut pierderi de 16.000 lei. Până atunci, profitul era de 300 lei. În septembrie 2016 am trecut pe profit, cu 11.000 lei”, a spus Sala.

Scăderi de cheltuieli, creşteri de venituri

Ioan Sala a spus că a adus Societatea de Pază şi Protecţie pe profit atât reducând costurile, cât şi mai ales sporind veniturile. El a arătat că prin montarea de dispozitive GPS pe maşini şi prin urmărirea strictă a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii a obţinut reducerea consumurilor de carburanţi cu o treime. De exemplu, la o singură maşină, consumul a scăzut de la 1.900 lei/lună la doar 750 lei/lună, iar dacă în 2015 costurile de reparaţii auto au fost de 50.000 lei, în 2016 au fost reduse la 9.400 lei.

De asemenea, fostul director a spus că a „tăiat” din contractele păgubitoare încheiate înaintea sa, dând ca exemplu unul făcut cu o firmă privată, pentru formarea personalului, care factura SPP o sumă mai mare decât cea din contract, adăugând că a redus şi valoarea contractelor pentru avizarea anuală a certificatelor ISO cu 20%, şi cele pentru vizitele medicale ale agenţilor de pază.

În fine, Sala a arătat că în acelaşi timp a reuşit să renegocieze 80% dintre contractele încheiate la tarife prea mici înaintea sa pentru paza a 36 de instituţii şi firme. „Mai mult de atât nu puteau face 50 de directori PNL-işti sau PSD-işti”, a concluzionat el.

Deficit mascat

În condiţiile în care PSD-istul Horia Miara, pe care l-a înlocuit în aprilie 2016 pentru ca în aprilie 2017 să fie înlocuit tot de acesta, a susţinut că în anii 2014-2015, cât a condus el SPP Bihor, firma a avut profit, Sala a precizat că acesta a fost atât infim, cât mai ales mincinos, pentru că a fost artificial, obţinut contabiliceşte, prin faptul că firma nu îşi achita datoriile.

Sala a dat exemplu orele suplimentare neplătite în mandatul lui Miara, constatate prin audit al CJ şi însumând 25.000 ore. „În 2014, a raportat profit de 67.000 lei, dar a lăsat ore suplimentare neplătite în valoare de 146.000 lei, deci dacă le plătea ar fi avut pierdere de 68.000 lei. În 2015 a raportat profit de 7.157 lei, dar orele suplimentare neplătite erau în valoare de 133.000 lei, deci dacă le plătea ar fi avut şi pe hârtie pierderea reală de 126.000 lei”, a spus Sala, concluzionând: „Profitul n-a fost profit! Dacă eu nu reduceam cheltuielile şi nu majoram veniturile, societatea ar fi intrat în incapacitate de plată!”.

Partide şi politruci

De asemenea, Sala a amintit că în mandatul său a executat şi Primăria Popeşti pentru datoriile acumulate până la el, chiar dacă edilul Dorin Curtean îi este coleg de partid, iar Consiliul Local al comunei a hotărât în martie anul acesta să răscumpere clădirea intrată astfel în patrimoniul SPP, cu suma de 1,2 milioane lei, ceea ce înseamnă, practic, cea mai mare încasare de la înfiinţarea firmei.

În finalul conferinţei de presă, Sala a precizat că i-a invitat să participe şi pe membrii Consiliului de Administraţie, UDMR-istul Kiss Sandor şi PSD-istul Andrei Mladin, care însă nu au venit deşi promiseseră, şi că este dispus ca „oricând” să spună aceleaşi lucruri şi de faţă cu predecesorul şi succesorul său, Horia Miara.

Cel mai surprinzător, la final Sala a dezvăluit că i s-a propus să rămână director adjunct la SPP Bihor cu un salariu de peste 3.000 lei, dar cu condiţia să plece la PSD, astfel că a refuzat.

Ioan Sala este membru PNL din 1991, a fost de trei ori consilier local în Salonta şi a avut şi un mandat de consilier judeţean.

Horia Miara este membru PSD, candidând în 2008 şi în 2014, fără succes, la Primăria oraşului Ştei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Un prost care a vorbit ...
La PSD nu dezertezi, parasind PNL. Te inregimentezi pur si simplu, daca nu mai crezi in amatorismul liberal si preferi mediocritatea socialista.
Postat 09 Iunie 2017, 11:14 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON