Agenţia Naţională de Integritate continuă "vânătoarea" de foşti şi actuali aleşi comunali. Unul dintre "trofeele" cele mai noi este fostul primar al comunei bihorene Roşia, Florin Bonca, despre care ANI a constatat că în 2019 a fost în conflict de interese administrativ, la fel şi în 2017, motiv pentru care a şi sesizat Parchetul Beiuş.
"Foloase" pentru soţie, cumnată şi frate
Potrivit unui comunicat dat publicităţii luni, ANI a emis o decizie conform căreia fostul edil al comunei bihorene este vinovat de conflict de interese administrativ, deoarece în luna mai a anului 2019, în calitate de primar, a semnat o autorizaţie de construire pentru întreprinderea economică de tip PFA (persoană fizică autorizată) a propriei soţii, încălcând astfel prevederile articolului 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu dispoziţiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004 (act normativ în vigoare până la 04 iulie 2019, fiind abrogat şi înlocuit prin Codul Administrativ în 2019).
Potrivit acestor prevederi, primarii şi viceprimarii "sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul sau ori rudele sale de gradul I".
De asemenea, ANI a anunţat că a sesizat Parchetul Beiuş cu privire la existenţa indiciilor referitoare la posibila săvârşire a infracţiuni de "conflict de interese", întrucât fostul primar "a semnat acte prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru cumnata acestuia, care a fost încadrată în funcţia de administrator al unui after-school aflat în aparatul de specialitate al primarului, iar fratele persoanei evaluate a fost numit în funcţia de administrator al unei societăţi comerciale înfiinţate de către Consiliul Local".
"Nu mă simt vinovat cu absolut nimic"
Contactat de BIHOREANUL, fostul primar liberal al comunei Roşia a declarat că în opinia sa nu a încălcat nicio lege. "Cumnata mea s-a prezentat la un concurs şi l-a promovat, faptul că eu am semnat numirea a fost doar o formalitate", a spus Florin Bonca.
În ce îl priveşte pe fratele său, pentru care a semnat numirea ca administrator al unei firme a Consiliului Local, acesta a afirmat că situaţia a fost similară, el nefăcând decât să formalizeze angajarea acestuia, în baza faptului că a exercitat funcţia de primar. "Nu am intervenit cu nimic pentru ca fratele meu să fie angajat", a spus fostul edil.
În fine, Bonca a spus că şi semnarea autorizaţiei de construire pentru PFA-ul soţiei a făcut-o tot pentru că era primar: "Era sarcina primarului să semneze autorizaţiile de construire, iar eu le-am semnat pentru toţi cei care îndeplineau condiţiile legale, nu doar pentru soţie".
"Nu mă simt vinovat cu absolut nimic. Povestea asta cu ANI este în urma unei reclamaţii pe care a făcut-o candidatul PSD la Primărie anul trecut, crezând că o să mai candidez în continuare. Eu de fiecare dată când am semnat ceva am întrebat juristul şi secretarul comunei dacă este pe lege sau nu", a mai spus Florin Bonca.
Potrivit legislaţiei, alesul şi funcţionarul public în legătură cu care s-a constatat existenţa conflictului de interese este "decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.