URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2018, 13:13

Fostul director al Colegiului Șaguna din Oradea, Răzvan Vonea, condamnat cu suspendare pentru corupţie

Fostul director al Colegiului Șaguna din Oradea, Răzvan Vonea, condamnat cu suspendare pentru corupţie Din pedeapsa aplicată profesorului Răzvan Vonea, instanţa a dispus deducerea celor 24 de zile în care acesta a fost reţinut şi arestat, între 7 şi 31 iulie 2014
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor s-a pronunţat, vineri, după 2 ani, în procesul de corupţie declanşat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor împotriva fostului director al Colegiului Tehnic Andrei Şaguna din Oradea, Răzvan Vonea, acum profesor în cadrul Colegiului Economic Partenie Cosma, şi a două cadre ale Universităţii orădene, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară.

În timp ce Tiurbe şi Secară au fost achitate pentru toate faptele, în cazul lui Vonea instanţa a dispus achitarea lui numai pentru anumite fapte şi condamnarea pentru altele, pedeapsa finală fiind stabilită la 2 ani şi 6 luni de închisoare, a cărei aplicare a fost suspendată sub supraveghere pe un termen de 3 ani.

Instanţa a dispus confiscarea de la fostul director a sumelor primite ca mită - 200 euro, respectiv 180 lei -, obligarea acestuia la frecventarea unui program de reintegrare socială, precum şi 60 de zile de muncă folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau în cadrul Direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului Bihor.

Hotărârea pronunţată de Tribunalul Bihor nu a fost motivată, încă, şi deci nu se ştie care sunt faptele pentru care instanţa a dispus achitarea inculpaţilor. Soluţia nu este definitivă, existând posibilitatea ca procurorii sau inculpaţii să o atace cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, care se va judeca la Curtea de Apel Oradea.

Rezolva orice

Vonea a fost trimis în judecată pe 16 ianuarie 2016, sub acuzele de luare de mită şi trafic de influenţă, după ce a fost prins că „rezolva” contra cost aproape orice, de la absenţe, note, examene la liceu şi la Universitate, ba chiar şi promovarea unor examene în grade didactice.

Concret, lui Vonea i s-a reproşat că, la solicitarea Ramonei Bacter, fosta juristă şefă a Inspectoratului Şcolar şi apoi a Universităţii, ar fi intervenit pentru promovarea unui elev de la Şaguna şi chiar pentru sora acesteia, Teodora Hanciu, studentă în anul III la Ştiinţe Economice, la un examen cu lectorul Corneliu Benţe, fost coleg cu Vonea.

Totodată, ex-directorului i se imputa că obişnuia să-i ajute pe chiulangii, căutându-i pe ei ori pe părinţi pentru a le oferi subiectele pentru teze, ba chiar că negocia ce note urma să treacă în catalog.

De asemenea, Vonea a încercat să aranjeze Bacalaureatul din 2014 pentru un elev de la Colegiul Mihai Viteazul, fiul unui amic de-al său din copilărie, Petru Popa, ajuns patron de firmă de construcţii şi dispus să-i ofere în schimb 5.000 euro. Ca să-l ajute pe băiat, Bacter urma să fie numită şefă de comisie la Bac, iar aceasta să-i "rezolve" protejatul.

Afacerea a căzut, totuşi, pentru că în acel an comisiile de examinare nu au fost numite, ci trase la sorţi în public, ceea ce nu i-a oprit pe procurori să-l supravegheze pe Vonea mai departe şi, în timpul examenului de Bacalaureat, să-l şi prindă pe Popa jr. cu un telefon în care avea subiectele rezolvate. Fosta juristă a Universităţii, acum cadru didactic la Facultatea de Mediu, deşi s-a transformat în "turnătoare" în dosarul lui Vonea, nu a scăpat, fiind condamnată definitiv, anul trecut, la 1 an şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru corupţie.

Tarife pentru "grad"

Tot Vonea ar fi intervenit pentru a rezolva examenul de grad al uneia dintre prietenele sale, Dora Negruţiu. Directorul urma să facă parte din comisia de examinare, desemnat de Inspectoratul Şcolar, împreună cu două cadre ale Universităţii, Verghelia Tiurbe şi Oana Secară, fiind interceptat în timp ce îi povestea amicei sale "tarifele": 100 euro pentru preşedintele comisiei, adică Tiurbe, şi 300 lei pentru Secară.

Când Negruţiu a fost chemată la audieri, l-a denunţat imediat pe Vonea, spunând cum, înainte de examen, acesta a însoţit-o acasă la cele două examinatoare, unde le-ar fi înmânat câte o plasă în care ar fi pus bani, o ciocolată, o sticlă de vin şi una de vodcă.

Cele două universitarea au recunoscut doar partea cu produsele, primite însă ca o simplă atenţie, nu pentru a rezolva promovarea prietenei lui Vonea, iar judecătorul le-a dat dreptate, fiind achitate pe motiv că faptele care li se impută nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
prieten bun
Razvan Vonea este, in ciuda faptelor sale, un tip cu bun-simt, mai discret, cultivat si din familie de profesori. vedeti voi, toate faptele au fost facute pentru a-si ajuta prietenii :) nu a pus bete-n roate la nimeni, din contra, era tipul constructiv.
Postat 29 Iunie 2018, 15:28 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON