Tribunalul Bihor a pronunțat, miercuri, verdictul în dosarul fostei adjuncte a şefului Finanţelor Bihor, Adriana Sime, trimise în fața instanței de procurorii DNA Oradea pentru luare de mită, respectiv luare de mită în formă continuată împreună cu fosta ei subalternă, Florentina Pușcău, acuzată de complicitate la comiterea primei infracțiuni.
Bani pentru "îngăduinţă"
Procurorii DNA o acuză pe fosta finanțistă, între timp pensionată, că în perioada octombrie 2013 - februarie 2014, când conducea Serviciul Persoane Juridice 4 din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor - Activitatea de Inspecţie, ar fi pretins prin intermediul Florentinei Puşcău suma de 14.500 euro de la Kadar Elemer, patronul Ice Company Aleşd, om de afaceri care ulterior a devenit denunţător.
Din aceşti bani, funcţionara ar fi încasat în două tranşe de 2.000 euro, respectiv 4.000 euro, bani în schimbul cărora ar fi promis “trântirea” unui control fiscal.
Totodată, acuză DNA, Sime ar fi primit în patru rânduri de la Bogdan Oprea, administratorul fostei fabrici de ulei Interoil Oradea, ulei de floarea soarelui şi de măsline în valoare totală de 927,96 lei, pentru ca "să manifeste o atitudine îngăduitoare cu ocazia dispunerii şi efectuării controalelor fiscale, în sensul efectuării inspecţiilor doar formal şi neconstatării unor eventuale nereguli": 11 baxuri în trei rânduri în octombrie 2012, respectiv 4 baxuri în decembrie 2014.
Una da, trei ba
Procesul fostelor finanțiste a început în august 2016 la Tribunalul Bihor, instanța pronunțând, miercuri, primul verdict în caz, după mai bine de 4 săptămâni de deliberări.
Adriana Sime a fost achitată pentru acuzația că s-ar fi lăsat mituită de omul de afaceri Kadar Elemer, dar și că în octombrie 2012 ar fi luat în trei rânduri în total 11 baxuri de ulei de la administratorul Interoil, instanța stabilind că faptele care îi sunt imputate nu există.
Judecătorul a înlăturat și acuzația de luare de mită în formă continuată reținută de procurorii DNA în cazul Interoil, stabilind că, din cele 4 situații în care anchetatorii susțin că Sime ar fi luat mită doar una singură este dovedită, și anume fapta din septembrie 2014, când ar fi primit de la același Oprea 4 baxuri de ulei.
Pentru aceasta, Sime a fost condamnată la o pedeapsă de 3 ani de închisoare, pedeapsă suspendată sub supraveghere pe o perioadă de 3 ani, timp în care fosta finanțistă a fost obligată să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către Serviciul de Probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.
De asemenea, Sime a mai fost obligată să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Oradea sau a Mănăstirii Sfintei Cruci pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. Judecătorul a dispus, totodată, confiscarea contravalorii celor 4 baxuri de ulei, în sumă de 140 de lei.
Cum pentru acuza de luare de mită de la patronul Ice Company Aleşd, Sime a fost achitată pe considerentul că fapta nu există, instanța a dispus aceeași soluție și în cazul Florentinei Pușcău, care este judecată pentru complicitate la respectiva faptă, soluția fiind justificată cu aceeași prevedere a Codului de Procedură Penală, și anume că fapta nu există.
Nu e mită, e protocol
Soluția Tribunalului Bihor nu este, însă, definitivă, atât procurorii DNA cât și cele două foste finanțiste având posibilitatea să o atace la Curtea de Apel Oradea.
Apărătorul Adrianei Sime, avocatul Răzvan Doseanu (foto), susține că va uza de calea de atac. “Adriana Sime este nevinovată. Nu a pretins suma de 14.500 euro, nu a primit suma de 2.000 euro și nici pe cea de 4.000 euro. Este nevinovată și pentru primirea, în 3 rânduri, a unor sticle de ulei. S-a apreciat că e vinovată pentru că a primit câteva sticle de ulei, în sumă de aproximativ 140 lei, ulei pe care firma producătoare îl oferea periodic mai multor instituții publice. În loc de pixuri, agende și calendare, firma oferea ulei. Nu doamnei Adriana Sime în special, ci multor persoane din cadrul altor instituții”, a declarat avocatul.
Citiţi detalii despre acuzele care îi sunt aduse fostei adjuncte a şefului Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bihor, dar şi cum ar fi dejucat finanţista o acţiune de flagrant pregătit de procurorii DNA Oradea în articolele:
Flagrant ratat: DNA a ratat o acţiune asupra Adrianei Sime, finanţista acuzată de luare de mită
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.