URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Martie 2021, 15:40

Fost vicecampion naţional la lupte libere, reţinut în Oradea pentru şantaj. A forţat un bihorean să-i plătească 9.000 euro pentru un împrumut de... 1.000 lei

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un fost vicecampion naţional la lupte libere a fost reţinut, joi, pentru şantaj, în urma unei acţiuni de flagrant organizată de poliţiştii orădeni. Kajcza Zsolt este acuzat că a forţat un bihorean să-i plătească până acum aproape 9.000 euro în contul unei datorii de 1.000 lei, bani pe care omul îi împrumutase în 2019 şi nu a putut să-i returneze la timp.

În staţia de autobuz

Acţiunea s-a desfăşurat joi după-amiaza, într-o staţie de autobuz de pe Bulevardul Decebal, unde Kajcza a fost prins de poliţiştii Biroului de Combatere a Infracţiunilor Contra Persoanei Oradea în timp ce primea 500 lei de la victima sa, un bărbat de 28 de ani, din Husasău de Tinca. 

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Bihor, banii reprezentau doar o parte dintr-o sumă (2.000 lei) pe care acesta era constrâns să i-o remită lunar, începând din luna august 2019, sub presiunea unor ameninţări repetate cu moartea, dar şi bătăi încasate, în contul unei datorii de numai 1.000 lei, bani pe care i-a luat împrumut în anul respectiv.

Kajcza Robert a fost reţinut, joi, pentru 24 ore, iar vineri, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea care supraveghează ancheta îl va prezenta judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă.

Manevră mizerabilă

Amănuntele afacerii murdare ies la iveală din extrasul ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva lui Kajcza Zsolt, transmis, vineri, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea la solicitarea BIHOREANULUI.

Victima este tatăl a 5 copii şi locuieşte împreună cu familia doar de câteva luni în Husasău de Tinca, înainte având locuinţa în Oradea, după cum a povestit anchetatorilor în denunţul pe care l-a făcut miercuri, 17 martie, în care a explicat că a ajuns victima şantajistului din cauza unor probleme personale.

Concret, în vara anului 2019, unul dintre copiii săi a fost operat în Ungaria şi, ca să poată merge să-l vadă, i-a cerut împrumut lui Kajcza 1.000 lei. Interlopul i-a şi dat, însă cu condiţia să-i returneze în luna următoare suma de 2.000 lei, condiţie cu care, disperat fiind, a fost de acord. 

Cum nu a reuşit, Kajcza i-a pus în vedere că îi dublează datoria, adică va trebui să restituie 4.000 lei, suma urmând să se dubleze în fiecare lună în care nu va putea plăti.

Amenințat cu moartea

"De atunci şi până în prezent, în fiecare lună, persoana vătămată a reuşit să îi dea suma de 2.000 lei, deoarece atâţia bani primea din alocaţiile copiiilor. De fiecare dată când se întâlneau ca să-i plătească, persoana vătămată a fost ameninţată de către suspect să îi aducă banii, că altfel vine peste ea şi o va distruge", spun procurorii, arătând că, potrivit declaraţiilor victimei, aceasta a fost ameninţată nu doar cu bătaia, ci şi cu faptul că "o va lega după maşină şi o va omorî".

"Ratele" erau plătite de fiecare dată în Oradea, lângă sediul Oficiului Poştal de pe str. Dimitrie Cantemir, ori în faţa sediului ASCO. "Îi era foarte frică, victima nu a anunţat organele de Poliţie pentru că suspectul i-a spus de multe ori că, dacă anunţă pe cineva, o omoară", explică anchetatorii. 

În flagrant

Că omul spunea adevărul despre presiunile psihice la care era supus a reieşit în timpul acţiunii de prindere în flagrant, desfăşurată de poliţiştii orădeni, sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. "Suspectul a fost prins în flagrant, la scurt timp după ce a ridicat suma de 500 lei de la persoana vătămată, după ce anterior a ameninţat-o cu acte de violenţă", se notează în documentul Parchetului. 

Potrivit anchetatorilor, victima a achitat până acum suma de 2.000 lei, lunar, timp de 1 an şi 8 luni, paguba totală a acestuia fiind de aproximativ 40.000 lei.

Cu dosare

Kajcza Zsolt, fost vicecampion naţional la lupte libere în 2003, şi cunoscut ca fiind un apropiat al controversatului om de afaceri Aurel Gavriş, patronul unei firme de pază şi protecţie, a mai fost implicat în dosare penale. Numele lui apare într-un dosar în care a fost inculpat pentru mărturie mincinoasă şi în altul în care era acuzat, împreună cu alte 5 persoane, de tulburarea liniştii şi ordinii publice, respectiv loviri, pe marginea unui scandal pe care provocat în vara anului 2016, în faţa Sălii sporturilor Antonio Alexe, în timpul concertului trupei Paraziţii.

Bărbatul a scăpat anul trecut de procese, judecătorii dispunând să fie condamnat la 8 luni de închisoare, pedeapsă a cărei executare a fost suspendată pe o perioadă de supraveghere de 2 ani şi 4 luni, în care individul ar fi trebuit să stea departe de probleme. Dar, cum se vede, nu a făcut-o...

UPDATE. Trimis după gratii

Dus vineri după-amiaza în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Judecătoria Oradea, Kajcza Zsolt a solicitat respingerea propunerii făcute de procurorul care îl anchetează, de a fi arestat preventiv, cerând instanţei să îl plaseze sub control judiciar sau în arest la domiciliu.

În urma dezbaterilor, instanţa a respins cererea bărbatului, admiţând-o, în schimb, pe cea a Parchetului şi dispunând arestarea preventivă a lui Kajcza pentru o perioadă de 30 de zile.

Soluţia poate fi contestată de bărbat în termen de 48 de ore, verdictul final urmând să fie pronunţat de Tribunalul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
badigard
asta na fost la careva firma de paza
Postat 20 Martie 2021, 19:42 de todo
asa
deci cu asta se ocupa coitza in timpul liber. Si in ce moment... cand omul avea nevoie de bani a sta cu copilul la spital! Sper sa-i gaseasca multe circumstante agravante si sa-l puna sa-i plateasca inapoi omului tot, cu dobanda dubla(la total cumulat) pentru fiecare luna in care i-a facut victimei viata un calvar. Minus cei 1000 de lei ai lui. Plus cheltuielile de judecata. Iar dupa ce iese din bulau(ca pt asa ceva nu se da prea mult desi poate merge spre 8-10 ani) supravegheat sa trebuiasca sa traga plugul dupa el pt a-si castiga traiul zilnic pana slabeste inapoi si i-i trec fumurile cu lupte libere. Mare minipul coitza asta al nostru.
Postat 20 Martie 2021, 15:50 de nihil
La canal cu el
Ce bun ar fi asta la spart de pietre
Postat 19 Martie 2021, 20:30 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON