Defrişările ilegale sunt un atentat la siguranţa naţională, iar protectorii atentatorilor sunt chiar lideri ai PSD, a arătat joi, într-o conferinţă de presă la Oradea, fostul ministru al Pădurilor, bihoreanca Lucia Varga, acum deputat din partea PNL.
În condiţiile în care, pe fondul unor proteste desfăşurate în întreaga ţară împotriva defrişărilor ilegale, dar şi al retrimiterii la Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis a proiectului de Cod Silvic elaborat de PSD şi al insinuărilor premierului Victor Ponta că acesta, împreună cu alţi reprezentanţi ai PNL, ar proteja interesele companiei austriece Holzindustrie-Schweighofer, una dintre beneficiarele majore ale acestor defrişări, deputatul bihorean a ţinut să amintească detaliul că în 2003 contractul cu firma a fost semnat de şefii Guvernului Năstase, iar acum este protejat de supravieţuitorii fostului guvern, şi anume Ilie Sârbu, fost ministru al Agriculturii, ajuns socrul lui Ponta, fostul secretar de stat Adam Crăciunescu, pus de Ponta chiar director la Romsilva cu toate că este urmărit penal pentru corupţie, şi – în ultimă instanţă – de actualul premier, care în urmă cu 12 ani conducea chiar Corpul de Control al Guvernului.
Uite cine vorbeşte!
"Cel care a adus Holzindustrie-Schweighofer în România în 2003 este Guvernul Năstase, socrul lui Ponta şi actualul director al Romsilva, pe atunci secretar de stat. Cel mai mare lobbist este şi astăzi Ilie Sârbu, dovada că există o legătură între familiile Sârbu – Ponta şi firmă este chiar menţinerea în funcţia de director al Romsilva a lui Crăciunescu, trimis în judecată pentru corupţie", a spus Lucia Varga.
Aceasta a respins şi "speculaţiile" lui Ponta că PNL ar proteja interesele firmei austriece, după ce premierul a "dezvăluit" că liderii liberali s-ar fi întâlnit, oarecum conspirativ, cu reprezentanţii acesteia. "Nu am avut nicio întâlnire cu Holzindustrie-Schweighofer înainte şi nicio întâlnire după încheierea mandatului meu de ministru, iar în timpul mandatului am avut o singură întâlnire, instituţională, transparentă, şi am încercat să le explic că vrem să trecem de la stadiul exploatării brute a lemnului la cel de exploatare finită", a spus Varga.
Fostul ministru a adăugat, de asemenea, că "uşa mea a fost deschisă tuturor companiilor plătitoare de taxe şi impozite", dar în condiţii transparente, acelaşi principiu aplicându-l şi altor firme, dar şi ONG-urilor interesate de protecţia mediului. "Nu înţeleg de ce Victor Ponta îşi face un titlu de glorie că nu poartă, la vedere, dialog cu firme sau cu societatea civilă. Dialogul este esenţa democraţiei", a mai spus deputatul PNL.
Defrişările, atentat la siguranţa naţională
În ce priveşte faptul că preşedintele Iohannis a refuzat să promulge proiectul de modificare a Codului Silvic iniţiat de PSD, cerând Parlamentului reexaminarea lui, Lucia Varga a spus că PNL sprijină acest demers şi doreşte eliminarea unei prevederi care va stimula şi mai mult defrişările.
Este vorba despre articolul 20 al proiectului, conform căruia defrişările ar fi permise pe viitor şi în proprietăţile mai mici de 10 hectare din perimetrele considerate de protecţie strictă, şi fără amenajamente silvice, deci fără reguli, inclusiv pe versanţii cu înclinare de peste 30 de grade şi în jurul barajelor şi lacurilor de acumulare, ceea ce va duce la alunecări de teren şi inundaţii.
"Noi am înţeles că proprietarii din această categorie sunt nemulţumiţi că nu îşi pot exploata proprietăţile, iar când eram ministru am propus să li se acorde compensaţii pentru că nu pot tăia copacii. Decizia a fost luată, dar n-a fost niciodată publicată în Monitorul Oficial, iar acum Guvernul vine să permită defrişările şi acestor copaci", a spus Varga.
De asemenea, deputatul liberal a mai amintit că, potrivit variantei de modificare a Codului Silvic propus de ea când era ministru al Pădurilor, defrişările ilegale pe suprafeţe mai mari de 3 hectare ar fi urmat să fie încadrate penal în categoria infracţiunilor grave, ca atentate la siguranţa naţională, ceea ce ar fi permis şi serviciilor "de forţă" să se implice în combaterea lor, dar reprezentanţii PSD s-au opus.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.