URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Februarie 2023, 13:35

Fost director de școală din Oradea, suspectat de DNA că și-a câștigat funcția prin corupție, reinstalat de judecători

Fost director de școală din Oradea, suspectat de DNA că și-a câștigat funcția prin corupție, reinstalat de judecători (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cercetat de DNA pentru că și-ar fi obținut fraudulos funcția de director al Școlii Gimnaziale Avram Iancu și demis de Inspectoratul Școlar Județean Bihor în vara anului trecut, tocmai din acest motiv, profesorul Ioan Sorin Cuc revine la conducerea unității de învățământ.

Prezumția de nevinovăție are prioritate

Curtea de Apel Oradea s-a pronunțat vineri definitiv în dosarul deschis de Cuc după ce a fost demis din funcție de Inspectoratul Școlar. Judecătorii au respins apelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor față de sentința Tribunalului Bihor, favorabilă profesorului, pe care au decis să o păstreze.

Pe 14 noiembrie 2022, Tribunalul Bihor a decis să anuleze decizia prin care contractul de management al lui Cuc a încetat și să oblige IȘJ Bihor să-l repună în funcția de director, considerând că demiterea lui a fost o sancțiune mult prea drastică, atâta vreme cât funcționează prezumția de nevinovăție și nici măcar n-a fost încă trimis în judecată.

În fața judecătorilor, IȘJ Bihor a arătat că decizia a fost luată după ce DNA a anunțat că îl cercetează penal și din cauză că „imaginea școlii conduse de director și imaginea învățământului sunt afectate”.

În opinia magistraților, însă, contractul de management nu trebuia desfăcut. „Atâta vreme cât reclamantul nu a fost trimis în judecată, (…) iar prin procesul verbal din 13.07.2022, acestuia nu i se reproşează nicio acţiune sau inacţiune din perioada de executare a mandatului ce i-a fost acordat, instanţa constată că încetarea contractului de management a fost o măsură arbitrară, nefundamentată obiectiv la acest moment în timp şi care încalcă prezumţia de nevinovăţie a reclamantului”, se arată în sentința Tribunalului Bihor, rămasă acum definitivă.

„Fără a minimaliza importanţa imaginii în spaţiul public a învăţământului judeţean, apreciată de intimată ca valoare necesar a fi protejată în raportul cu reclamantul, instanţa consideră că prezumţia de nevinovăţie a acestuia, ca drept fundamental constituţional protejat la nivel naţional şi internaţional, are prioritate în cauză, măsura încetării contractului de management fiind excesivă în raport cu scopul urmărit”, au mai decis judecătorii.

Ioan Sorin Cuc și-a câștigat și salariile și drepturile aferente funcției de conducere, de la data încetării contractului de management până la repunerea în funcție.

No comment

BIHOREANUL l-a contactat pe profesor, pentru a-i cere o reacție privind această victorie, însă Cuc n-a răspuns apelului telefonic, așa cum de altfel n-a făcut-o nici când a fost demis ori inculpat de DNA Oradea.

Șeful Inspectoratului Școlar, Horea Abrudan, a declarat că IȘJ va face așa cum cer judecătorii. „Ne vom conforma hotărârii definitive a instanței”, a declarat Abrudan, vineri, pentru BIHOREANUL. Așadar, Cuc va fi repus în funcția de director al Școlii Avram Iancu, cel mai probabil chiar săptămâna viitoare.

Ioan Sorin Cuc a intrat în vizorul DNA Oradea în octombrie 2021, după ce a participat și a câștigat funcția de director al Școlii Avram Iancu la concursul anume organizat de Ministerul Educației.

Fosta directoare a aceleiași școli, Gheorghina Bîrlădeanu, a reclamat la DNA că, în urma unei contestații, Ioan Sorin Cuc ar fi obținut nemeritat nota 7 la proba scrisă, în timp ce nota sa inițială era 5,60. Aceasta a acuzat că profesorul a folosit cerneală „simpatică”, care a dispărut de pe foaia de examen după un anumit timp, iar lucrarea sa ar fi fost refăcută de Mioara Țigan, pe-atunci șefa Casei Corpului Didactic Bihor și președinta comisiei de evaluare a concursului.

Ce spune DNA

Acuzațiile lui Bîrlădeanu au determinat DNA Oradea să deschidă o anchetă, iar în iulie 2022 Cuc și Țigan au fost inculpați de procurorii anticorupție, fosta directoare a CCD Bihor pentru infracțiunile de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, iar Cuc pentru complicitate la participaţie improprie la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, în forma instigării.

Cu ocazia susţinerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obţinut o notă care să-i permită participarea şi la proba interviului. În acest context, până la soluţionarea contestaţiei, inculpata Ţigan Mioara, în calitatea menţionată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecinţa măririi notei iniţiale de la 5,60 la 7,00. Acest demers i-ar fi permis inculpatului Cuc Ioan Sorin să se prezinte la proba interviului şi câştigarea, în final, a concursului respectiv. Ulterior, la instigarea aceleiaşi inculpate, inspectorul şcolar general al judeţului Bihor a emis, fără vinovăţie, decizia de numire în funcţia de director al Şcolii Gimnaziale "Avram Iancu" Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin”, se arată în informarea făcută de procurori în vara anului trecut.

De-atunci, însă, DNA Oradea nu a mai transmis nicio altă noutate privind acest dosar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
????
Decind comentam hotarirea judecatoreasca?Cerneala simpatica????
Postat 04 Februarie 2023, 12:02 de grigore
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON