URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2022, 08:50

Demis din cauza scandalului cu cerneala „simpatică”, fostul director al Școlii Avram Iancu din Oradea și-a recâștigat poziția, la Tribunalul Bihor

Demis din cauza scandalului cu cerneala „simpatică”, fostul director al Școlii Avram Iancu din Oradea și-a recâștigat poziția, la Tribunalul Bihor (sursa foto: Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce, în luna iulie, a fost demis de la conducerea Școlii Gimnaziale Avram Iancu din Oradea, profesorul Ioan Sorin Cuc, același care este inculpat într-un dosar al DNA prin care se investighează o posibilă fraudă la concursul pentru funcțiile de conduceri din școli, și-a recâștigat poziția în instanță.

Cuc a contestat decizia prin care a fost demis de Inspectoratul Școlar Județean Bihor, iar Tribunalul Bihor i-a dat dreptate.

Sancțiune prea drastică

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul instanței, cererea lui Cuc a fost admisă, iar Tribunalul a dispus anularea deciziei prin care i-a fost încetat contractul de management și „obligă pârâta (n.r. Inspectoratul Școlar Județean Bihor) să repună reclamantul în funcția de director la Școala Gimnazială Avram Iancu Oradea”. De asemenea, fostul director și-a câștigat și drepturile salariale din perioada în care a fost tras pe dreapta, „indexate, majorate și actualizate la zi”.

În fața Tribunalului Bihor, Ioan Sorin Cuc a arătat că a fost demis nelegal, pentru că el, deocamdată, este doar suspect, nu a fost realizat vreun audit care să îi impute nereguli și nici nu a fost cercetat disciplinar.

În replică, Inspectoratul Școlar a susținut, în fața judecătorilor, că situația penală a lui Cuc a adus prejudicii de imagine și de reputație școlii pe care o conducea. „Nu faptele personale ale directorului au fost analizate în această eliberare din funcție, ci efectele negative pe care le atrage asupra școlii, prejudiciind astfel imaginea acesteia”, s-a apărat IȘJ Bihor.

Tribunalul Bihor a constatat însă că sancțiunea a fost prea dură, dat fiind că în contractul de management al directorilor de școli se prevede că li se pot suspenda contractele de muncă dacă sunt trimiși în judecată pentru fapte penale incompatibile cu funcția. Or, încetarea contractului în această fază a fost o sancțiune mult mai drastică, se arată în hotărâre.

Sentința dată luni de Tribunalul Bihor nu este definitivă și poate fi atacată, în 10 zile, la Curtea de Apel Oradea.

Ancheta, la DNA Oradea

Scandalul privind funcția de director câștigată de Ioan Sorin Cuc a izbucnit în urmă cu mai bine de an, când DNA a început să cerceteze o posibilă fraudare a concursului, reclamată de fosta directoare a Școlii Avram Iancu, Gheorghina Bîrlădeanu.

Procurorii bănuiesc că Ioan Sorin Cuc a folosit la examenul scris un pix cu cerneală „simpatică”, adică care devine invizibilă după un timp, iar lucrarea lui a fost refăcută de președinta Comisiei de Evaluare, profesoara Mioara Țigan, care atunci era și șefa Casei Corpului Didactic Bihor. Ambii au fost puși sub învinuire de DNA Oradea, dar dosarul este încă în lucru.

Șeful IȘJ Bihor, Horea Abrudan, a fost recent audiat de procurorii anticorupție în același dosar.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Și totuși …
… prezumția de nevinovăție funcționează! Povestea cu “cerneala simpatica” este cusuta cu “ața albă”. Întâi judecați-l, dovediți faptele de care îl acuzați și numai apoi condamnați-l și destituiți-l, minimizati astfel costurile!
Postat 15 Noiembrie 2022, 09:07 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON