URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Noiembrie 2020, 11:11

"Forjă" la testare: Bihorul e fruntaş la infectări cu Covid fiindcă face peste 1.000 de testări pe zi

'Forjă' la testare: Bihorul e fruntaş la infectări cu Covid fiindcă face peste 1.000 de testări pe zi MULTE TESTE, MULTE CAZURI. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, lunea trecută Bihorul a făcut 840 de teste, dublu faţă de Satu Mare, Sălaj şi Bistriţa Năsăud împreună (498), în regiune doar Clujul testând mai mult (2.226). Logic, la finele săptămânii, Clujul devenea „campion” la rata infectărilor (7,3 cazuri la mia de locuitori), urmat de Bihor (5,9), în timp ce Satu Mare pare „sănătos” (doar 3,7). Avem, deci, mai multe cazuri Covid pentru că alte judeţe testează mai puţin
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De o lună Bihorul a ajuns sub cod roşu de Covid, în topul judeţelor în care zi de zi sunt peste 200 de noi îmbolnăviri, ba uneori şi peste 300. Enorm, faţă de "judeţe verzi" ca Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu şi altele, unde sunt depistate în unele zile chiar şi numai 8-9 cazuri.

Înseamnă asta că suntem un judeţ mai "bolnav" ca altele? Ne paşte riscul plasării sub carantină a unor localităţi, începând cu Oradea? BIHOREANUL vă arată cum am ajuns "fruntaşi" ai pandemiei, dar şi de ce autorităţile nu şi-au pus, încă, problema carantinării.

Peste 100.000 teste

Potrivit Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică, în Bihor au fost diagnosticate vinerea trecută 296 de noi îmbolnăviri cu Covid, dar, ca totdeauna de la începutul pandemiei, autorităţile nu au făcut public numărul de teste care au dus la aceste rezultate. O parte dintre ele, 621, a aflat BIHOREANUL, au fost prelucrate în laboratoarele celor trei spitale publice locale dotate cu aparate RT-PCR: Municipalul din Oradea, Judeţeanul şi cel din Marghita.

În aceeaşi zi, în premieră, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat, la solicitarea ziarului, că numărul testelor efectuate în judeţ s-a dublat de o lună, de când alte trei laboratoare fac şi ele analize PCR: "În medie, în Bihor, se fac zilnic între 1.200 - 1.500 teste. De aproximativ o lună, se fac şi la Spitalul CFR, şi în laboratoarele Regina Maria şi Resident Laboratory. În total, de la începutul pandemiei şi până în prezent s-au efectuat peste 100.000 teste în judeţ".

Efectuate, dar neraportate

În condiţiile în care Spitalul CFR este subordonat Ministerului Transporturilor, iar Regina Maria şi Resident Laboratory sunt unităţi private, acestea nu raportau la DSP numărul de teste efectuate zilnic, ci doar persoanele depistate pozitive. Din 5 noiembrie, însă, şi aceste trei laboratoare raportează zilnic numărul de teste efectuate, de când a fost actualizată aplicaţia informatică pentru centralizarea tuturor datelor referitoare la evoluţia pandemiei.  

Aplicaţia Corona-Forms permite acum cunoaşterea nu doar a informaţiilor despre persoanele infectate, dar şi a numărului de teste. "Imediat ce sunt cunoscute rezultatele testelor, softul generează automat un SMS către persoanele testate, prin care, dacă sunt confirmate cu Covid, li se transmite acest lucru, plus instrucţiunile aferente: să stea acasă izolate, să ia legătura cu medicul de familie, iar dacă manifestă simptome să apeleze la 112 pentru evaluare şi îngrijiri medicale. Evidenţa tuturor acestor informaţii o are doar DSP", explică dr. Rahotă.

Şi în "deplasare"

Pe lângă testele efectuate în laboratoarele din judeţ, bihorenii apelează şi la serviciile altor centre, unde însă doar le sunt prelevate probele biologice în vederea analizării lor, proces care are loc în laboratoare din alte judeţe. "Synevo, Santé şi Bioclinica recoltează probe prin centrele din Bihor, dar le trimit pentru prelucrare la cele mai apropiate laboratoare ale acestor reţele, la Timişoara, la Cluj şi chiar la Bucureşti".

Alte clinici şi spitale private din Oradea, cum ar fi Pelican, Euclid sau Bioinvest, prelevează şi ele, iar analizarea lor se face în laboratoarele PCR din Oradea, cele mai multe la Municipal şi la Judeţean. "Indiferent unde aleg să fie testaţi, toţi bihorenii confirmaţi cu Covid sunt cuprinşi în evidenţele DSP Bihor", precizează dr. Rahotă.

Fără carantină, deocamdată

În condiţiile în care 58 de oraşe şi comune din cele 101 ale judeţului au ajuns la o rată de infectare de peste 6 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, depăşind pragul de la care plasarea lor în carantină este posibilă legal (de exemplu Oradea 8,67, Sântandrei 9,93, Salonta 6,81), o întrebare legitimă este cum de asemenea decizii nu au fost încă luate.

Potrivit explicaţiilor obţinute de BIHOREANUL, numărul cazurilor Covid active nu este, însă, singurul criteriu avut în vedere atunci când DSP avansează, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă acceptă o propunere de carantinare, pe care în final o decide Comitetul Naţional. "Metodologia pentru carantinare cuprinde 14 criterii, fiecare cu un anumit punctaj. La fel de importante ca numărul de cazuri active sunt şi evoluţia îmbolnăvirilor, numărul de paturi existente în spitale şi dotarea lor, în ce măsură populaţia respectă sau încalcă regulile de protecţie, dacă există disponibilitate şi capacitate de reacţie a forţelor de ordine ş.a.m.d.", a explicat unul dintre membrii CJSU Bihor.

Localităţile bihorene sunt, aşadar, încă "scutite" de carantinare, dar nu se ştie până când. Sigur este, însă, că asta depinde, cum subliniază autorităţile, nu doar de capacitatea de spitalizare, ci şi de felul în care bihorenii respectă regulile de prevenţie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
de ex. Tulcea
Judetul Tulcea are incidenta de 2.38... in orasul Tulcea n-au nici macar ATI.... nici PCR. Spitalul judetean de ani de zile nare pediatrie si inca multe alte sectii... Suntem fruntasi ca la noi se incearca sa se faca ceva :)
Postat 16 Noiembrie 2020, 14:44 de sasi
Păi...
Cum zice la Sfânta Carte, la Evanghelia după Matei, capitolul 7, versul 8: Cine caută găsește...
Postat 16 Noiembrie 2020, 13:19 de Shogun
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON