De o lună Bihorul a ajuns sub cod roşu de Covid, în topul judeţelor în care zi de zi sunt peste 200 de noi îmbolnăviri, ba uneori şi peste 300. Enorm, faţă de "judeţe verzi" ca Ialomiţa, Călăraşi, Teleorman, Giurgiu şi altele, unde sunt depistate în unele zile chiar şi numai 8-9 cazuri.
Înseamnă asta că suntem un judeţ mai "bolnav" ca altele? Ne paşte riscul plasării sub carantină a unor localităţi, începând cu Oradea? BIHOREANUL vă arată cum am ajuns "fruntaşi" ai pandemiei, dar şi de ce autorităţile nu şi-au pus, încă, problema carantinării.
Peste 100.000 teste
Potrivit Prefecturii şi Direcţiei de Sănătate Publică, în Bihor au fost diagnosticate vinerea trecută 296 de noi îmbolnăviri cu Covid, dar, ca totdeauna de la începutul pandemiei, autorităţile nu au făcut public numărul de teste care au dus la aceste rezultate. O parte dintre ele, 621, a aflat BIHOREANUL, au fost prelucrate în laboratoarele celor trei spitale publice locale dotate cu aparate RT-PCR: Municipalul din Oradea, Judeţeanul şi cel din Marghita.
În aceeaşi zi, în premieră, şefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, a precizat, la solicitarea ziarului, că numărul testelor efectuate în judeţ s-a dublat de o lună, de când alte trei laboratoare fac şi ele analize PCR: "În medie, în Bihor, se fac zilnic între 1.200 - 1.500 teste. De aproximativ o lună, se fac şi la Spitalul CFR, şi în laboratoarele Regina Maria şi Resident Laboratory. În total, de la începutul pandemiei şi până în prezent s-au efectuat peste 100.000 teste în judeţ".
Efectuate, dar neraportate
În condiţiile în care Spitalul CFR este subordonat Ministerului Transporturilor, iar Regina Maria şi Resident Laboratory sunt unităţi private, acestea nu raportau la DSP numărul de teste efectuate zilnic, ci doar persoanele depistate pozitive. Din 5 noiembrie, însă, şi aceste trei laboratoare raportează zilnic numărul de teste efectuate, de când a fost actualizată aplicaţia informatică pentru centralizarea tuturor datelor referitoare la evoluţia pandemiei.
Aplicaţia Corona-Forms permite acum cunoaşterea nu doar a informaţiilor despre persoanele infectate, dar şi a numărului de teste. "Imediat ce sunt cunoscute rezultatele testelor, softul generează automat un SMS către persoanele testate, prin care, dacă sunt confirmate cu Covid, li se transmite acest lucru, plus instrucţiunile aferente: să stea acasă izolate, să ia legătura cu medicul de familie, iar dacă manifestă simptome să apeleze la 112 pentru evaluare şi îngrijiri medicale. Evidenţa tuturor acestor informaţii o are doar DSP", explică dr. Rahotă.
Şi în "deplasare"
Pe lângă testele efectuate în laboratoarele din judeţ, bihorenii apelează şi la serviciile altor centre, unde însă doar le sunt prelevate probele biologice în vederea analizării lor, proces care are loc în laboratoare din alte judeţe. "Synevo, Santé şi Bioclinica recoltează probe prin centrele din Bihor, dar le trimit pentru prelucrare la cele mai apropiate laboratoare ale acestor reţele, la Timişoara, la Cluj şi chiar la Bucureşti".
Alte clinici şi spitale private din Oradea, cum ar fi Pelican, Euclid sau Bioinvest, prelevează şi ele, iar analizarea lor se face în laboratoarele PCR din Oradea, cele mai multe la Municipal şi la Judeţean. "Indiferent unde aleg să fie testaţi, toţi bihorenii confirmaţi cu Covid sunt cuprinşi în evidenţele DSP Bihor", precizează dr. Rahotă.
Fără carantină, deocamdată
În condiţiile în care 58 de oraşe şi comune din cele 101 ale judeţului au ajuns la o rată de infectare de peste 6 la 1.000 de locuitori în ultimele 14 zile, depăşind pragul de la care plasarea lor în carantină este posibilă legal (de exemplu Oradea 8,67, Sântandrei 9,93, Salonta 6,81), o întrebare legitimă este cum de asemenea decizii nu au fost încă luate.
Potrivit explicaţiilor obţinute de BIHOREANUL, numărul cazurilor Covid active nu este, însă, singurul criteriu avut în vedere atunci când DSP avansează, iar Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă acceptă o propunere de carantinare, pe care în final o decide Comitetul Naţional. "Metodologia pentru carantinare cuprinde 14 criterii, fiecare cu un anumit punctaj. La fel de importante ca numărul de cazuri active sunt şi evoluţia îmbolnăvirilor, numărul de paturi existente în spitale şi dotarea lor, în ce măsură populaţia respectă sau încalcă regulile de protecţie, dacă există disponibilitate şi capacitate de reacţie a forţelor de ordine ş.a.m.d.", a explicat unul dintre membrii CJSU Bihor.
Localităţile bihorene sunt, aşadar, încă "scutite" de carantinare, dar nu se ştie până când. Sigur este, însă, că asta depinde, cum subliniază autorităţile, nu doar de capacitatea de spitalizare, ci şi de felul în care bihorenii respectă regulile de prevenţie.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.