La doar o zi după ce au stins un incendiu izbucnit la o combină agricolă aflată la recoltat pe un câmp din Roit, pompierii din Salonta au mai avut o misiune similară, la Tulca.
Un utilaj agricol aflat la recoltat de floarea soarelui a luat foc în mijlocul câmpului, miercuri, în jurul orei 17.30. Când militarii au ajuns acolo, flăcările ardeau violent la combină şi ameninţau să cuprindă şi un lan de porumb, din vecinătate. Din fericire, acest scenariu nefast a fost evitat.
"La fel ca în cazul incendiului izbucnit în ziua precedentă, evenimentul a fost provocat, cel mai probabil, de scântei mecanice provenite de la combină. Flăcările au afectat aproximativ 65% din utilajul agricol", a transmis, joi, maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
Sfaturi de la ISU
Întrucât în această perioadă se fac lucrări agricole ce implică folosirea utilajelor care, exploatate necorespunzător, pot provoca incendii, ISU Crişana le reaminteşte agricultorilor obligativitatea respectării unor măsuri preventive.
Tractoarele, combinele şi celelalte maşini agricole vor fi revizuite din timp, înlăturându-se toate defecţiunile care ar putea produce incendii, iar lucrările agricole se vor efectua numai cu utilaje verificate tehnic din punct de vedere al dispozitivelor parascântei.
Mecanizatorii şi şoferii care participă la lucrările agricole vor fi instruiţi în mod special, pentru a cunoaşte pericolele, cauzele de incendiu precum şi regulile şi măsurile de apărare împotriva incendiilor, mânuirea stingătoarelor şi modul practic de acţiune în caz de incendiu.
Toate maşinile şi utilajele agricole, precum şi cele care au acces în zonele cu vegetaţie uscată sau deşeuri combustibile, vor fi dotate cu stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături cu coada de cel puţin 2 metri.
Alimentarea cu carburanţi se va face în punctele de alimentare special amenajate, fiind interzise transportul şi transvazarea lichidelor combustibile în vase deschise sau confecţionate din material plastic şi alimentarea în lan sau la distanţe mai mici de 100 de metri faţă de acestea, a autovehiculelor, maşinilor şi utilajelor agricole.
Remedierea unor defecţiuni apărute la maşinile şi utilajele agricole se va face la o distanţă de cel puţin 100 de metri faţă de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetaţie uscată.
De asemenea, este important ca la punctele de recoltare să se asigure tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă, precum şi platforme mobile dotate cu furci, cazmale, coase, găleţi, stingătoare, butoaie cu apă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.