URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Iulie 2014, 11:59

Florian Serac, managerul SC Turism Felix SA: "Facem concurenţă serioasă vecinilor maghiari"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe Florian Serac, fost parlamentar şi prefect PSD la finele anilor '90 - mijlocul anilor 2000, acum manager al SCT Felix, reporterul l-a găsit semnând un teanc de acte, cele mai multe devize de lucrări şi facturi emise de firme de construcţii, într-un birou în jurul căruia roiau echipe de muncitori mobilizaţi la modernizarea a încă unui hotel din staţiune.

Fostul politician de stânga, economist de meserie, conduce de 10 ani cea mai mare firmă de turism balnear din ţară şi, poate surprinzător pentru adversarii de odinioară, rezultatele arată un administrator de succes într-o industrie în care concurenţa e acerbă. BIHOREANUL l-a provocat să vorbească despre riscurile ca staţiunea să urmeze soarta altora din ţară, care au decăzut aproape până la desfiinţare, despre investiţiile pentru modernizare, nu puţine, dar şi despre piedicile de care se "bucură" chiar din partea autorităţilor.

- Ce înseamnă să fii managerul unei firme cum e SCT Felix? Cui îi aparţine societatea?

- A fi managerul unei societăţi pe acţiuni cotate la Bursă şi aflate în top îţi atrage invidia unora care văd cât de bine îţi merge, dar dezavantajul e că ai nenumărate bătăi de cap, pentru că mănânci aşa cum produci. Concurenţa e necruţătoare, şi economică, şi politică. Politică în sensul că SCT Felix e o societate mare, cu peste 6.500 de acţionari, majoritari fiind două societăţi de investiţii financiare: SIF Transilvania cu 62% şi SIF Oltenia cu 18%. Din cauza asta, SCT Felix nu este eligibilă pentru niciun program de dezvoltare pe fonduri europene, deci nu se poate dezvolta decât din banii pe care îi produce. Or - şi aici ajung la politică - durerea e că nu UE a impus restricţia, ci statul român, ceea ce înseamnă o discriminare, un autogol în condiţile în care oricum România nu atrage prea multe fonduri.

- Care au fost, la preluarea conducerii SCT Felix, şi care vă sunt acum obiectivele?

- La venirea ca director general, scopul a fost renovarea hotelurilor, restaurantelor, ştrandurilor şi bazelor de tratament. Acţionarii majoritari au înţeles să lase pentru investiţii tot profitul, care pe atunci era cam de 1,5 milioane lei şi pe care în mai puţin de 5 ani l-am adus la peste 10 milioane. În 2008, când am încheiat un contract de management, mi s-a impus să cumpăr şi eu acţiuni, pe care să le pun garanţie a bunei administrări. Am făcut atunci un efort financiar serios să cumpăr 0,5% din acţiuni, dar nu aveam de ales: altfel nu puteam demonstra că am încredere în ce urma să fac. Ca obiective, au rămas finalizarea modernizării şi întinerirea clientelei SCT Felix.

- Cât de aproape a fost Felixul de soarta Băilor Herculane sau a altor staţiuni care aproape au dispărut?

- Aici trebuie să fiu corect, să spun că predecesorii mei au marele merit că Felixul a putut fi relansat pentru că au ţinut societatea compactă. Nu spun că poate nu le-a trecut prin cap cum să facă să aibă şi ei un hotel, dar de ce să spun dacă nu ştiu? Problema a fost în 1996, când au apărut locaţiile de gestiune. Foşti angajaţi au luat hoteluri în locaţie şi le-au muls, le-au exploatat fără a le aduce nicio îmbunătăţire, fără a face reparaţii, ba chiar şi fără a plăti chiriile. Când în 2006 li s-a pus condiţia să-şi achite datoriile, să facă aia şi aia, niciunul n-a acceptat. Atunci a fost despărţirea apelor. Dar de perioada de dinainte, 1996-2000, îmi amintesc cu amărăciune, pentru că atunci s-a distrus tot, au fost sparte multe societăţi.

Revenind la Felix, mulţi mă întreabă care e secretul dezvoltării. Sunt două secrete: faptul că societatea n-a fost divizată şi că acţionarii majoritari au înţeles să investească în modernizare. Fără acestea două, Felixul ar fi fost acum o ruină.

"Vom cere despăgubiri Ministerului Culturii"

- Felixul se arată ca un amestec de staţiune şi de târg, fără identitate. Sunt şi hoteluri luxoase, şi părăgineli, lipsesc locurile moderne de agrement şi distracţie... Cine e de vină?

- E vina şi a administraţiei locale, şi a celei judeţene, încă din anii '90, când s-a permis să se construiască fără reguli. Dar o vină are mai recent şi Ministerul Culturii, care în 2007 ne-a blocat dezvoltarea. Chiar o să-i cerem despăgubiri printr-un proces. În plin centrul staţiunii sunt două pavilioane, fostele băi populare, construite la sfârşitul secolului XIX şi aflate în stadiu de autodemolare, dar catalogate monumente. Acolo voiam să facem un complex de agrement - săli de bowling, sală multifuncţională cu 1.000 de locuri, locuri de joacă pentru copii - dar nu putem din cauza Ministerului. În 2008 am avut şi un program de extindere a Ştrandului Felix, blocat tot de Ministerul Culturii în conlucrare cu unele personalităţi locale din zona "verde". Atunci am purces la renovarea Ştrandului Apollo aşa cum îl vedeţi astăzi. Fără niciun fel de sprijin, ba chiar plătind Ministerului taxe de 5 lei/mp, pentru simplul motiv că se află în zona de protecţie a monumentului. Sigur că în condiţiile astea sunt revoltat! Ei nici măcar când încasează sume mari de la noi nu ne lasă să ne dezvoltăm.

- Ordinul călugărilor Premonstratens, care a obţinut includerea pavilioanelor ca monumente în primul mandat de ministru al liderului UDMR Kelemen Hunor, revendica chiar toată staţiunea...

- Eu nu acuz nici călugării, nici biserica, ci fac reproş acelor politicieni care au deschis cutia Pandorei cu legea restituirii in integrum şi în natură. Ştiţi vorba aia, fraier nu-i cine cere, ci e cine dă, iar România este singurul fraier dintre fostele ţări socialiste. Nicăieri nu se fac retrocedări ca la noi. Nu spun că foştii proprietari nu trebuiau despăgubiţi, dar nu oricum. Uitaţi-vă la Ungaria, care a dat foştilor proprietari nişte bani, dar nu au dat orice. Dincolo de caracterul dăunător al acestei legi pentru toată ţara, în cazul nostru am demonstrat că legea e totuşi de partea noastră, în sensul că Premonstratenşii nu aveau niciun drept asupra Felixului pentru că nu erau proprietari când s-a făcut naţionalizarea. Legea permite doar retrocedarea proprietăţilor confiscate după 1945, dar în Felix statul român era deja proprietar cu acte în regulă după Marea Unire din 1918, ca efect al Tratatului de la Trianon.

5 din 8 hoteluri, modernizate

- Care e capacitatea de cazare şi gradul de ocupare mediu al SCT Felix? Câte hoteluri sunt şi câte au fost renovate?

- Capacitatea construită este de 2.456 locuri. În 2010, an de criză, cel mai scăzut grad de ocupare a fost 48,73%, dar în toţi ceilalţi ani peste 53%. Ca putere de cazare, SCT Felix are 50% din capacitatea totală a staţiunii, unde sunt şi hoteluri ale sindicatelor şi ale altor firme, şi pensiuni şi vile. Dar ca putere economică, după taxele pe care le plătim, suntem peste 70%.

În prezent, SCT Felix are 8 hoteluri: Internaţional, Lotus, Termal, Nufărul, Poieniţa, Mureşul, Someşul, Unirea şi pavilioanele, care încă sunt trecute statistic în totalul locurilor de cazare. Dintre aceste hoteluri, mai sunt trei de modernizat. Termalul a fost primul renovat, în 2002-2003, înainte să vin eu, dar la standarde mai scăzute, aşa că trebuie refăcut. Acum e în lucrări, primele 5 niveluri din 10 au fost deja terminate şi am extins şi piscina. Apoi a urmat Nufărul, în 2004. După ce am venit eu, ne-am apucat de Internaţional, nava-amiral, pe care în 2007 l-am adus la 4 stele, i-am modernizat inclusiv baza de tratament şi i-am făcut piscine. Apoi am început Lotusul, pe care iniţial ne-am propus să-l ducem de la 2 la 3 stele, chiar dacă am observat că turistul român e mai reţinut când vede că totul e modern, crezând că asta înseamnă şi mai scump. Noi, însă, chiar dacă am ajuns la standarde europene, nu am majorat tarifele. În Lotus am investit aproape 30 milioane euro şi în final am decis să-l creştem la 5 stele, dacă tot îl înnoim. Pentru a-l extinde am demolat vechiul Hotel Felix, iar în august îi facem proba cu public. Cu baza de agrement, cu 14 bazine, cu tobogane, cu toate fiţele...

- Deci nu are cum fi sub nivelul vecinilor şi prietenilor maghiari de la Hajduszaboszlo.

- Eu zic că dimpotrivă, nu suntem mai prejos de ei decât la preţuri. Pentru că e mai modern şi e lucrat de acelaşi constructor care a lucrat şi la ei, dar azi poate este mai priceput decât era ieri. Am trecut cu modernizările şi la hotelurile dinspre şosea: la Poieniţa mai e doar ultimul etaj de refăcut şi studiem posibilitatea unei piscine exterioare, pe lângă cele două interioare. Trăgând linie, mai rămân de renovat Mureşul, Someşul şi Unirea. Sigur, se vor face şi acestea.

"Felixul balnear are viitor"

- Ce a mai rămas din faima curativă de odinioară, din bazele de tratament hoteliere?

- Avem patru baze de tratament în circuit (iar din toamnă urmează şi Lotusul), toate modernizate, dotate cu aparatură de ultimă generaţie, cea mai veche din 2012. Fiecare are medici şi personal mediu cu studii superioare - asistente, kinetoterapeuţi şi maseuri. Toate procedurile balneare se fac cu rezultatele cele mai bune, deci nu există motiv de îngrijorare că Felixul balnear nu are un viitor. Dimpotrivă.

- Cât de mare e riscul ca să fie perceput ca o staţiune doar pentru bătrâni, bolnavi şi pătura medie-joasă?

- În ultimii ani ne-am schimbat imaginea, de aceea nu-mi place când cineva ne pune beţe în roate, pentru că am demonstrat că Felixul este o staţiune deopotrivă pentru tratament, agrement şi relaxare. Ne lipsesc doar câteva completări la zonele agrement şi acea sală multifuncţională de 1.000 de locuri. Nu degeaba suntem vârful de lance în turismul balnear românesc şi între primele trei companii de turism din România.

- Cum faceţi faţă concurenţei?

- Deja facem concurenţă serioasă, de câţiva ani, vecinilor maghiari. Asta se vede şi după agitaţia unora. Cum anume? Ştie cel care pleacă spre vecini: cel puţin 50% diferenţă minus în buzunare. La ei plăteşte o taxă de intrare şi are vreo două bazine, dar dacă vrea tobogane plăteşte în plus, dacă mai vrea şi altceva iarăşi plăteşte. La noi, cu 25 lei, intră, stă toată ziua, are tobogane, zone de masaj, şezlonguri, tot ce vrea. Nu mai zic că apa la noi e limpede, se vede fundul bazinului, la ei e ruginie de parcă mergi la gârlă.

- Pe vremuri veneau turişti est-germani, suedezi, israelieni... Acum?

- Iar sunt nevoit să revin la politică. Cu un an înaintea redeschiderii Hotelului Internaţional am adus avioane cu turişti nemţi la Oradea. Nu comentez că Aeroportul a intrat la autorităţile judeţene, nici că odată cu restructurarea Tarom au căzut multe curse, dar acum străinii trebuie să vină pe roţi. Cei mai mulţi, cam 15% din totalul turiştilor noştri, vin din Germania, Austria, Israel şi Ungaria. Un aeroport internaţional la Oradea şi finalizarea autostrăzii ar conta enorm pentru noi. Mulţi turişti români nu ne vin din cauza stării şoselelor, iar mulţi străini din cauza lipsei unui aeroport internaţional.

"Unirea cu Oradea este o prostie"

- Pensiunile din Felix şi din 1 Mai nu sunt o concurenţă?

- Din punct de vedere profesional, al calităţii serviciilor, nu sunt. Fiscal, sunt o concurenţă, una neloială. Nu vreau să mă refer la taxele pe care le plătesc ele, ci că aproape toate oferă doar cazare. Or, turistul nu vine numai să doarmă şi eventual să mănânce. Vine pentru a se trata şi relaxa.

- Ce impact are asupra turismului riscul dispariţiei nufărului termal? Dacă aţi fi acum prefect, ce aţi face?

- Nu vreau să mai fiu prefect, dar Prefectura şi Agenţia pentru Resurse Minerale ar trebui să vadă cine poartă vina că scade apa termală din rezervaţia de la 1 Mai. Se tot spune că responsabile ar fi forajele de pe la pensiuni, dar nu cred că ele pot afecta dramatic rezervaţia. Nu-şi pune nimeni întrebarea de ce apa din lac scade iarna, nu vara? Cauza s-ar putea să fie la Oradea.

- Faptul că Transgex exploatează apa geotermală pentru termoficare şi nu o repompează în sol?

- Nu spun. Să afle ei acolo!

- Sunteţi pro sau contra unirii Sânmartinului cu Oradea?

- Dacă populaţia din Sânmartin vrea să aibă scris în buletine Oradea, taxe crescute, locuri de muncă şi Consiliul Local dispărute, atunci să voteze aşa. Dar după părerea mea e o prostie a unor oameni vremelnic pe funcţii. Vă spun eu, care am fost tot vremelnic.

- Apropo, aveţi regrete că aţi părăsit prim-planul politicii locale?

- Mai sunt şi acum membru PSD. Din prim-plan am ieşit forţat, după ce unii colegi m-au şicanat, şi atunci am vrut să demonstrez că pot face lucruri bune într-o altă zonă de activitate. Dacă am reuşit judecă cei care ştiu, oricum în politica de vârf n-am de gând să mă întorc.


CINE ŞI CE
Caracterizări în trei cuvinte

Dan Matei Agathon, fost ministru al Turismului (Guvernul Năstase) - bun comunicator, mai puţin realizator

Elena Udrea, idem (Guvernul Boc) - superb comunicator şi atât

Maria Grapini, idem (Guvernul Ponta) - fără comentarii

Ioan Mang, preşedintele PSD Bihor - păcat pentru meseria lui

Ilie Bolojan, primarul Oradiei - un politician practic, dar nu destul de insistent

Lucian Popuş, primarul comunei Sânmartin - prieten cu Maria Grapini

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
43 Comentarii
nemultumiri
SUNT CATIVA ANI DE CAND VIZITEZ STATIUNEA DAR CEA MAI MARE NEMULTUMIRE A TURISTILOR ESTE LIPSA UNEI TOALETE PUBLICE!(chiar daca ar fi cu plata)
Postat 14 Septembrie 2014, 09:31 de MARIA RADU
doamna Botez
Pentru necunoscători toata tigania din centrul statiunii, aleea care duce spre \"lacul cu nuferi\", acea alee calcata macar odata de fiecare tutist, arata asa datorita acestei doamne care nu cred ca are ceva in comun cu turismul. Dupa ce bazarul a fost amenajat pentru comert stradal, tocmai pentru a se aranja putin aceasta zona, au aparut smecherii care cu 100euro, (acum se ajunge la 1000euro) isi rezolva fara probleme un loc pe aleea ce duce spre lac, amenajandu-l dupa cum il taie capul si in final adaugand zonei un aer de talcioc (drumul plin de gropi administrat de sct contribuie la asta). Toate acestea nu ar fi posibile fara ingaduinta domnului Serac. Fiind centrul statiunii, aceasta zona ar trebui sa arate impecabil, daca tot concuram cu altii. Si pentru cunoscatori, iarna trecuta s-a ajuns la performanta ca sct sa functioneze cu 2 hotele!!!! O zona de agrement si piscine acoperita lipseste cu desăvârșire dd atata timp. Sezonul tine 2 luni iar pentru celelalte 10 trebuie asigurat un motiv pentru care turistii sa vina in statiune. In ultima vreme norocul statiunii a fost Aquapark President, dar si acesta cu multe lacune in administrare. Speram ca centrul va fi asa cum trebuie cândva.
Postat 10 Iulie 2014, 13:43 de cetatean
Concurenta :)
Sa fim seriosi, bine ca nu face concurenta Germaniei :))) Din pacate ungurii stiu sa faca turism, fata de romania...Felixu daca nu ar avea acele bilete de tratament ptr pensionari ar cam muri de foame, au doar in august clienti, si rar niste sportivi veniti in cantonament.
Postat 09 Iulie 2014, 10:54 de Pisti
CIVILIZATIE
AU DREPTATE BURN SI IOAN DACA VREI SERVICII SI CONDITII CIVILIZATE MERGII LA ORICARE STRAND,PISCINA SI BAIE DIN UNGARIA,AUSTRIA,GERMANIA,ITALIA,FRANTA,SUEDIA SI CHIAR BULGARIA
Postat 09 Iulie 2014, 07:39 de ADEVAR
@turist
la nici un bazin din felix nu se adauga apei termale o substanta care coloreaza apa in rosu cand unu ca tine urineaza in bazin,
Postat 09 Iulie 2014, 07:08 de IOAN
@BURN
ungur ciudos, APA E CURATA IN FELX ! CEEA CE SPUI TU E LA unguri ACOLO DA, APA E MURDARA IN BAZIN !
Postat 09 Iulie 2014, 01:49 de Turist
citez
"Aici trebuie să fiu corect"....per a contrario,în rest nu am fost corect!!!!!!!! sau, cum e???
Postat 08 Iulie 2014, 21:13 de ADINA
CURATENIE
DESTEPTILOR DUPA INCHIDEREA BAZINELOR DIN FELIX SE GOLESC DE APA SI SE GASESC FOARTE MULTE PRODUSE BIO PE FUNDUL BAZINELOR SI IN FILTRELE DE RECIRCULARE A APEI,ACCESTE PRODUSE SINT LASATE DE PARVENITII CARE CONFUNDA BAZINUL CU __,VORBA MAI MURDAR SA NU FIE SI DACA ESTE MURDAR ESTE BIO
Postat 08 Iulie 2014, 19:44 de BURN
@ raspuns
Minciuni ungure, minciuni ! Sunteti in cadere libera din toate punctele de vedre ! Sunteti slabi !
Postat 08 Iulie 2014, 13:31 de Ordean
pt. raspuns
:)bai ciudosule, da ce v-au batut olandezii... asa ceva... in mileniul III..., e de rasul curcilor !
Postat 08 Iulie 2014, 13:21 de Olanda-ungaria 8-1
ungaria, preturi mari servicii slabe !
ungure, strainii merg odata la unguri si se satura. sunt jumuliti de bani iar calitatea serviciilor lasa mult de dorit. e vina ta pt ca esti escroc si nu recunosti asta. eu am fost si am vazut. Turismul in ungaria e in scadere tocmai datorita acestei mentalitati de a jumulii clientul de bani. strainii, au inceput sa umple FELIX-UL !
Postat 08 Iulie 2014, 12:48 de @raspuns
@$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
eii $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ tu zici ca la ei ii mai rau, e bine. hai sa-ti pun o intrebare si anume, de ce merg nemtii si cetatenii din vest mai des la stranduri si parcuri aqua in Ungaria si nu in Romania? Hai sa fim seriosi. Ceea ce ai zis tu nu reflecta realitatea. Intradevar taxa de intrare la ei ii mai scumpa, dah nu cred ca este de mirat, conditiile is mult mai bune pe acolo. Nu e vina ta ca esti pe parerea asta, probabil nu esti bine informat sau n-ai fost la destule locuri in Ungaria sa vezi tara aia. In Ungaria sunt orase mai mici cu o populatie maxim 10 000 de oameni unde exista bazine pt inot, bazine ca la oradea, la noi in tara au asemenea bazine orase cu statut de centru judetean.
Postat 08 Iulie 2014, 12:09 de raspuns
mai rau sa nu fie
stati linistit voi din "baile Felix", romanul care nu stie ce e dincolo si se ea dupa prostiile voastre tot la voi ajunge, iar cei care stiu tot nu o sa-l convingeti... mai trebuie sa treaca zeci de ani sa se schimbe mentalitatea unora... "mai rau sa nu fie" , ha ha...
Postat 08 Iulie 2014, 11:21 de gigi
APA
CANTITATEA SI PRESIUNEA APEI TERMALE ESTE IN SCADERE DIN CAUZA FORAJELOR ILEGALE
Postat 08 Iulie 2014, 07:24 de ROMANUL
La unguri e mai rău !
Cel care pleacă spre vecini ştie asta foarte bine: cel puţin 50% diferenţă minus în buzunare. La ei plăteşte o taxă de intrare şi are vreo două bazine, dar dacă vrea tobogane plăteşte în plus, dacă mai vrea şi altceva iarăşi plăteşte. La noi, cu 25 lei, intră, stă toată ziua, are tobogane, zone de masaj, şezlonguri, tot ce vrea. Nu mai zic că apa la noi e limpede, se vede fundul bazinului, la ei e ruginie de parcă mergi la gârlă.
Postat 07 Iulie 2014, 23:41 de $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
Concurenta
Prosperitate la noi falimentul la ei ! Crapa fierea in udemeristi si tokesisti !
Postat 07 Iulie 2014, 23:34 de E foarte bine !
@Gabi
hudemeristii si tokesistii posteaza bezmetici, disperati. oricum, falimentul le da tarcoale. SPOR LA TREABA SC. FELIX SA ! FELICITARI PT FELUL IN CARE ARATA ACUM FELIXUL DOMNULUI SERAC !
Postat 07 Iulie 2014, 23:31 de Land
Felixul
Felixul dispune de niste baze de tratament care sunt in conformitate cu cerintele UE actuale. Asa ca rautaciosii sa mai taca din gura.
Postat 07 Iulie 2014, 23:28 de Maria
Duşmanul din interior.
Un aeroport internaţional la Oradea ar fi foarte util. Mulţi străini nu vin din cauza lipsei unui aeroport internaţional. Ghici cine s-a opus ani la rând dezvoltării aeroportului Oradea ? Ati ghicit, udmr. Altfel, avantaje Oradea si dezavantaje ungaria : Deja facem concurenţă serioasă, de câţiva ani, vecinilor maghiari. Asta se vede şi după agitaţia unora. Cum anume? Ştie cel care pleacă spre vecini: cel puţin 50% diferenţă minus în buzunare. La ei (unguri) plăteşte o taxă de intrare şi are vreo două bazine, dar dacă vrea tobogane plăteşte în plus, dacă mai vrea şi altceva iarăşi plăteşte. La noi, cu 25 lei, intră, stă toată ziua, are tobogane, zone de masaj, şezlonguri, tot ce vrea. Nu mai zic că apa la noi e limpede, se vede fundul bazinului, la ei e ruginie de parcă mergi la gârlă.
Postat 07 Iulie 2014, 23:28 de RUSINE, udmr !
Un adevarat profesionist
Un adevarat profesionist si un om deosebit. Felicitari domnule Serac.
Postat 07 Iulie 2014, 23:26 de Gigel
Calitatea ape termale
Calitatea apei termale din statiunea Baile Felix est una deosebita. Putini stiu insa lucrul acesta. Tot ii laudam pe unguri atata doar pentru fala specific romaneasca care consta in faptul ca tot ce este afara este mai bun. Specific romanesc......
Postat 07 Iulie 2014, 23:23 de CRISTINA
Nu tot ii laudati atata pe unguri
Nu tot ii laudati atata pe unguri ca nu ii de o frumusete asa mare nici ceea ce ofera ei. Rusine pentru comentariile de prost gust are unora. Felicitari domnule Serac.
Postat 07 Iulie 2014, 23:21 de Gabi
SCT
SCT tine Felixul in spate. Daca nu erau ei sa investeasca in hoteluri si infrastructura se alegea praful de tot.
Postat 07 Iulie 2014, 23:19 de Cristi
Duşmanul din interior.
"Deşi de la alegeri încoace senatorul Rozalia Biro plus deputaţii Szabo Odon şi Cseke Attila au făcut zeci de conferinţe de presă, lăudându-şi eforturile pentru îmbunătăţirea a diverse legi, n-au suflat niciun cuvinţel despre o şmecherie pe care au pregătit-o muţeşte, împreună cu toţi ceilalţi aleşi UDMR: propunerea de modificare a OG 94/2000 privind retrocedarea bunurilor bisericeşti, înregistrată în martie şi supusă dezbaterii Senatului lunea trecută. Despre asta nu a scris nimeni nimic, niciun ziar, niciun site (decât cel al Senatului), nicio televiziune nu a făcut vreun talk-show, deşi viza să modifice radical legislaţia în materie de retrocedări. UDMR voia să se retrocedeze şi bunurile congregaţiilor "care nu au fost reînfiinţate" în mod legal, precum şi ale "fondurilor, depozitelor şi altor forme de organizare specifice cultului solicitant, indiferent dacă au fost sau nu reînfiinţate". Altfel spus, Statul Român să retrocedeze ceva ce există cuiva care nu există! Lesne de priceput, inadmisibil de conceput! În Oradea sunt cel puţin două ordine călugăreşti care nu au legal calitatea de persoană juridică. Cel Mizericordian e reprezentat de un singur ins, vicarul episcopal romano-catolic Fodor Jozsef, iar cel Premonstratens la fel, de un anume Fejes Rudolf Anzelm. Ambii au fost numiţi de fostul episcop Tempfli Jozsef, deşi conform dreptului canonic nicio congregaţie din lume nu e subordonată niciunei episcopii.(...)Un Ordin (cel Mizericordian) a pretins fosta Policlinică Mare, imobil construit ca Palat al Finanţelor de Statul Maghiar şi trecut în proprietatea Statului Român în baza Tratatului de la Trianon. Celălalt (Premonstratens) vrea localul Colegiului Mihai Eminescu, plus 1.000 de hectare de sub şi din jurul Băilor Felix, deşi le pierduse, în justiţie, în favoarea Statului Român, în perioada interbelică, atunci când Onisifor Ghibu şi avocaţii Ministerelor Instrucţiunii Publice şi respectiv Muncii, Sănătăţii şi Ocrotirii Sociale demonstrau că pământurile nu au aparţinut niciodată călugărilor, ci Statului ".Sursa: Ebihoreanul
Postat 07 Iulie 2014, 23:18 de RUSINE, udmr !
Felicitari!
Felicitari domnule Serac pentru munca depusa!!!!!
Postat 07 Iulie 2014, 23:17 de Crina
Eu zic....
Eu zic ca cei cu pensiuni din Felix sa nu mai scrieti articole mizerabile ca si asa traiti de pe urma SC Turism Felix SA. Asa ca terminati cu mizerii si jigniri.
Postat 07 Iulie 2014, 23:15 de Coco
CONCURENTA?
Despre ce concurenta este si va fi vorba? Apropo, tokes si tot partidul UDMR nu inseamna Guvernul Maghiar. Si cu concurenta asta afirmata de Secar, ar trebui sa va nasteti de doua ori sa fiti capabili a realiza o cultura turisitca asemanatoare ungurilor, inclusiv parcuri aqua etc. Sa dau un exemplu: Hajdu-szoboszlo Aqua Park, cel mai mare parc de acest tip in Europa, cu o traditie recunoscuta. Dar as mai putea continua numerotarea. Ar trebui sa opriti (oprim) coruptia si fura din partea conducatorilor, si a face sistemul romanesc *guvernul* sa fie unul stabil din toate punctele de vedere, eiii dupa asta putem trece la acest subiect care are loc in acest articol.
Postat 07 Iulie 2014, 22:44 de HA HA HA Production
Concurenta
Crapa ficatii in unguroci pe nai ba! asta e de o pros tie cat priamida lui Keopse ca e fudul! HAHHAHAHA.. vai de capul lui ce pros- talau
Postat 07 Iulie 2014, 18:15 de Foarte bine !
E normal
Falimentul ii va inghiti pe unguri. Oradea, oras statiune balneo-climaterica de 5 stele ! Viitorul apropiat va confirma asta.
Postat 07 Iulie 2014, 18:03 de com
Concurenta
Crapa ficatii in udemeristi si in tokesisti ! AAAAAHAHAHAHHAHAHA........
Postat 07 Iulie 2014, 17:57 de Foarte bine !
Succes si spor la treaba mai departe !
Tocmai de asta se temeau si udemeristii. Au incercat sa fure Felixul ! Stim cu totii ce scandal a fost cand au incercat sa vina cu acte false !
Postat 07 Iulie 2014, 17:54 de Turism
Concurenta?
Concurenta? HaHaHaHaHa Cu ce le faceti concurenta vecinilor maghiari? Cu bazinele carpite din 1 Mai? Nu va e rusine?!?
Postat 07 Iulie 2014, 16:55 de Un cetatean
MULŢUMESC DOMNULUI SĂRAC!!!
Mulţumesc din suflet, din sufletul meu generos că m-aţi caracterizat aşa de adevărat: să stiţi că sunt o COMUNICATOARE SUPERBĂ !!!!!! Îmi pare rău că nu am mai apucat să revin pe la dumneavoastră cât am fost ministresă, chiar am vrut să vă dezvolt minunata STAŢIUNE rurală !!!
Postat 07 Iulie 2014, 14:57 de ELENA UDREA
necivilizatie
Zilnic, masinile parcate neregulamentar pe marginea drumului sunt o rusine pentru statiune, iar autoritatile locale, politia sau chiar sct felix nu iau nici o masura pentru a remedia aceasta situatie, stanjenitoare pentru turistii care vin in statiune sau chiar pentru noi localnicii din sanmartin sau oradea. Oare cat timp trebuie sa mai treaca sa ne civilizam si noi? Frustrarea e cu atat mai mare, incat desi exista restrictii de a parca masina pe un drum national, marcat prin semne cu stationarea interzista, cei indreptatiti sa se ocupe de acest lucru prin amendarea sau ridicarea masinilor parcare neregulamentar, dau din umeri si nu i-au nici o masura. RUSINE sa va fie! Si infara de sct felix, care au modernizat din propriile fonduri hotelurile si strandurile din statiune, primaria sanmartin de care apartine si localitatea baile felix, nu a facut nici un demers pentru a moderniza cat de putin statiunea, in asa fel incat nici macar un wc public nu poti gasi in toata statiunea! (si acela existent care se afla in fata strandurilor este dezafectat)
Postat 07 Iulie 2014, 14:38 de ioan pascut cristian
PT ROMANUL SIMPLU
SĂ ŞTII CĂ NICI PENSIUNILE CU PISCINĂ NU SUNT PENTRU FITECINE ŞI MAI ALES CĂ LE POŢI NUMĂRA PE DEGETELE UNEI MÂINI, CHIAR REPETÂND CU DEGETUL MIJLOCIU DE CARE AMINTEAI !!! IAR CHESTIA CU REDUCERILE AR TREBUI SĂ OPEREZE DIN OFICIU, DAR DEH SCT FELIX TREBUIE SĂ FIE DE TOP ŞI COTAT LA BURSĂ !!!! EŞTI CAM SIMPLU, ROMÂNULE, ÎNTR-ADEVĂR !!!! ŞI FELIXUL NU E ALTCEVA DECÂT O FOSTĂ RENUMITĂ STAŢIUNE DIN CARE UNII MAI DEŞTEPŢI ÎNCĂ ÎŞI ASTÂMPĂRĂ SETEA !!!
Postat 07 Iulie 2014, 14:16 de ION ION
Da sigur....
Si eu vreau sa "fac" acasa vin din apa....NUMAI CA NU REUSESC !
Postat 07 Iulie 2014, 14:06 de Viki
REPLICA
NIMIC da chiar nimic pesonal numai ADEVARUL si DREPTATEA spusa in fata ca sa se cunoasca si ca sa se stie de catre romanii simpli bihoreni. Cand a venit in Bihor ex premierul Adrian Nastase ca sa isi lanseze cartea` ...Zambaccian .. pe fotografiile postate pe site .. domnul Florian Serac a avut o atitudine cam neortodoxa a aratat degetul mijlociu si celelalte degete stranse pe coperta carti , ceeea ce denota atitudinea avuta... de dispret total fata de ex premierul Adrian Nastase... partidul la ridicat ... partidul la lasat din brate ca sa fie ceea ce este astazi, totusi partidul la sprijinit ca sa ajungaa ceea ce este astazi, asa ca totul e plateste odata si odata partidului PSD!:))=)) Pensionarii batrani , copii , persoanele cu dizabilitati ar trebui totusi sa intre cu reduicere in stranduri , pt ca degeaba-i faci reclama daca preturile sunt mari si nu vin tusiti si aleg pensiunile cu piscina ,in rest numai de bine, reclama statiuni se face din cate facilitai pt turit sunt, si Nu din cate taxe plateste turistul societatii SC turism Felix ... ca sa intretina director general secretare amante , soferi bodyu guarzi si alti si alti ang .Aceasta este opinia lui Romanul Simplu.
Postat 07 Iulie 2014, 13:51 de Romanul Simplu
TU, SERAC,
FACI CONCURENŢĂ NELOIALĂ TUTUROR PENSIUNILOR - DIN CARE ÎŢI VIN TURIŞTI SĂ ÎŢI FINANŢEZE ŞTANDURILE !!! TU VINZI PACHETE CU REDUCERI LA ŞTRAND, CARE CONŢIN FACILITĂŢI SPA ŞI REDUCERI LA CAZAREA SC TURISM FELIX !!!!!!! DEŞTEPT MANAGEMENT, ÎI OBLIGI PE CEI CU PENSIUNI SĂ FINANŢEZE CAZAREA TA PENTRU REDUCEREA LA ŞTRAND ... IAR EI SĂ MAI CAZEZE LA PAŞTELE CAILOR !!!!!!!! ŞI ZICI CĂ AI FOST ÎN FORUL LGISLATIV SUPREM, PARLAMENTAR ADICĂ !!!!!!!! DA, AI EXPERIENŢĂ SĂ FACI CONCURENŢĂ !!!! SUCCES ÎN CONTINUARE !!!!!! DOAR ŢIE !!!!!!!!!
Postat 07 Iulie 2014, 12:58 de ION ION
Felicitari!!!!!
Felicitari Domnule Serac pentru modul in care conduceti societatea!!!!!!
Postat 07 Iulie 2014, 12:52 de Gina
Du-te si te plimba...
IN CAPU...TAU FACI CONCURENTA UNGURILOR....Alt taran inchipuit.....care uita de wc din capatul curtii...
Postat 07 Iulie 2014, 12:44 de ZITA
Oti
Da parcari cand o sa faceti?aleele sunt toate sparte?
Postat 07 Iulie 2014, 12:14 de Oti
Alin
Azi maine o sa aveti mai multe biserici decat hoteluri:-)
Postat 07 Iulie 2014, 12:13 de Alin
?
E buna asta cu hotelurile "mulse"! dar cu spatiile comerciale ale MERCUR SA(fosta Metalo Chimice)cum e?
Postat 07 Iulie 2014, 12:11 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON