URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Mai 2020, 11:50

Florărie, pianină și birocrație

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum era de așteptat, se va alege praful de minunata zonă din Piața Libertății, acolo unde nu știai ce să savurezi mai întâi: frumusețea aranjamentelor florale ale lui Marius, sunetele divine ale pianinei sau cântecele vechi și bune ale trubadurului Lucian Chelu.

Că Marius Florarul a fost un artist al petalelor nu mai poate nimeni contesta. La fel, nici faptul că era prea talentat la flori ca Dumnezeu să-l hărăzească și cu talent managerial. Afacerea s-a dus de râpă și omul și-a luat lumea-n cap. Ei bine, de abia acum intră în luptă birocrații...

După ce te-ai chinuit o viață ca birtaș și ai ajuns pe bază de carnet de partid șef peste patrimoniul imobiliar al orașului, trebuie să fii tâmpit să nu te ascunzi după articole de lege și hotărâri de Consiliu Local. Nu bine și-a plătit firma lui Marius Florarul datoriile, că a și fost reziliat contractul. Că așa scrie la carte. La carte, însă, nu scria că mulți șefuți de prin Primărie mergeau să-și facă selfie și să se laude cu lalelele Florarului, deși totul era făcut din banii acestuia.

Comunicatul de la Primărie sună sec: se pot băga la licitație doritori, dar aceștia trebuie ca în 60 de zile să schimbe chioșcul cu unul agreat de autoritatea locală. Bieții slujbași probabil că n-au aflat încă zicala: „dacă un bordel nu funcționează bine, nu paturile trebuie schimbate”. Să ceri unui privat să facă rost rapid, în plină pandemie, de un chioșc italian, în 60 de zile, lăsând la o parte faptul că investiția de 30.000 de euro nu va fi amortizată niciodată, e ca și cum ai crede că la Oradea veșnic hoțul se întâlnește cu prostul.

Aș vrea acum să văd creativitatea slujbașilor din Primărie, dacă sunt în stare să redea strălucirea acelui minunat spațiu. Au și bugetul la dispoziție, și posibilitatea trecerii ca prin brânză a acordurilor și autorizațiilor. Numai nu știu dacă au idei și, mai ales, chef de muncă.

Este evident că spațiul poate redeveni ce a fost acum un secol, Corsoul Oradiei. Cu prelungirea pietonală din Piața Libertății până la Podul Sfântul Ladislau, zona devine una dintre cele mai ofertante pentru promenadă din municipiu. Poate directorașii din Primărie vor face un proiect grandios care să pună în valoare întreaga zonă, nu să scoată la licitație un spațiu și să ceară în două luni chioșcuri scumpe cât o garsonieră.

Mingea acum nu e la privații care se vor bate pentru spațiu, ci la edilii care trebuie să înțeleagă că, așa cum dăm bani de la buget pentru teatre, filarmonică și baschetbaliști, putem să ne rupem de la gură pentru lalele și pianină. Restul îl face peisajul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu era deloc ieftin
Am cumparat de cateva ori de acolo flori, cu toate ca era un pret premium, pentru a-i arata astfel sustinerea mea domnului florar. Imi placea zona si era meritul sau!
Postat 14 Mai 2020, 17:15 de Neutryno
decalog
5 trandafiri la 25 lei, nu știu ce cumpărau alții, pe loc sau așteptam 5-10 minute. Chioșcul îi cel din Unirii, de unde a trebuit să plece înainte de terminarea contractului. Chioșcuri de 50 de ani din Amsterdam nu deranjează pe nimeni. Ăsta chiar era decent, multicolor, în ton cu obiectul muncii, mai potrivit ca cel de plastic cu termopane. De câte ori a fost spart și primăria nu a pus o cameră nu mai spune nimeni, bine că au pus și în câmp unde au avut interes.
Postat 14 Mai 2020, 16:34 de oradeaveche
a fi sau a nu fi ?
Ar mai fi de adăugat doar un lucru, anume faptul că Florarul era un artist neprețuit și din acest motiv nu bătea nimic în casa de marcat! Lucrul acesta ne pune pe gânduri, mai ale că buchet sub 50 de lei nu știa face... Iar clienții făceau coadă, iar pentru buchet făceai și programare. În concluzie omul nostru a lucrat pe o mână cu cine trebuie pentru ca finanțiștii lu pește să nu-l caute de x și de alte chestii intime sub raport fiscal, iar în general a funcționat câțiva ani într-un chioșc atipic așa cum alți chioșcari nu au avut voie să o facă. Deci Florarul a fost o victimă a sistemului sau a fost o parte a acestuia?
Postat 14 Mai 2020, 14:14 de decalog
...
Evident că articolul nu pune punctul pe i și anume faptul că directorul de la patrimoniu este în evident conflict de interese fiind și proprietar de local și terasă, cu problemele juridice și financiare știute de toată lumea. De la astfel de persoane să ne așteptăm la clarviziune, corectitudine? Se pun piedici ca locul, spațiul să ajungă la cine trebuie, tipic primăriei.
Postat 14 Mai 2020, 13:12 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON