URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Mai 2020, 11:50

Florărie, pianină și birocrație

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Așa cum era de așteptat, se va alege praful de minunata zonă din Piața Libertății, acolo unde nu știai ce să savurezi mai întâi: frumusețea aranjamentelor florale ale lui Marius, sunetele divine ale pianinei sau cântecele vechi și bune ale trubadurului Lucian Chelu.

Că Marius Florarul a fost un artist al petalelor nu mai poate nimeni contesta. La fel, nici faptul că era prea talentat la flori ca Dumnezeu să-l hărăzească și cu talent managerial. Afacerea s-a dus de râpă și omul și-a luat lumea-n cap. Ei bine, de abia acum intră în luptă birocrații...

După ce te-ai chinuit o viață ca birtaș și ai ajuns pe bază de carnet de partid șef peste patrimoniul imobiliar al orașului, trebuie să fii tâmpit să nu te ascunzi după articole de lege și hotărâri de Consiliu Local. Nu bine și-a plătit firma lui Marius Florarul datoriile, că a și fost reziliat contractul. Că așa scrie la carte. La carte, însă, nu scria că mulți șefuți de prin Primărie mergeau să-și facă selfie și să se laude cu lalelele Florarului, deși totul era făcut din banii acestuia.

Comunicatul de la Primărie sună sec: se pot băga la licitație doritori, dar aceștia trebuie ca în 60 de zile să schimbe chioșcul cu unul agreat de autoritatea locală. Bieții slujbași probabil că n-au aflat încă zicala: „dacă un bordel nu funcționează bine, nu paturile trebuie schimbate”. Să ceri unui privat să facă rost rapid, în plină pandemie, de un chioșc italian, în 60 de zile, lăsând la o parte faptul că investiția de 30.000 de euro nu va fi amortizată niciodată, e ca și cum ai crede că la Oradea veșnic hoțul se întâlnește cu prostul.

Aș vrea acum să văd creativitatea slujbașilor din Primărie, dacă sunt în stare să redea strălucirea acelui minunat spațiu. Au și bugetul la dispoziție, și posibilitatea trecerii ca prin brânză a acordurilor și autorizațiilor. Numai nu știu dacă au idei și, mai ales, chef de muncă.

Este evident că spațiul poate redeveni ce a fost acum un secol, Corsoul Oradiei. Cu prelungirea pietonală din Piața Libertății până la Podul Sfântul Ladislau, zona devine una dintre cele mai ofertante pentru promenadă din municipiu. Poate directorașii din Primărie vor face un proiect grandios care să pună în valoare întreaga zonă, nu să scoată la licitație un spațiu și să ceară în două luni chioșcuri scumpe cât o garsonieră.

Mingea acum nu e la privații care se vor bate pentru spațiu, ci la edilii care trebuie să înțeleagă că, așa cum dăm bani de la buget pentru teatre, filarmonică și baschetbaliști, putem să ne rupem de la gură pentru lalele și pianină. Restul îl face peisajul.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Nu era deloc ieftin
Am cumparat de cateva ori de acolo flori, cu toate ca era un pret premium, pentru a-i arata astfel sustinerea mea domnului florar. Imi placea zona si era meritul sau!
Postat 14 Mai 2020, 17:15 de Neutryno
decalog
5 trandafiri la 25 lei, nu știu ce cumpărau alții, pe loc sau așteptam 5-10 minute. Chioșcul îi cel din Unirii, de unde a trebuit să plece înainte de terminarea contractului. Chioșcuri de 50 de ani din Amsterdam nu deranjează pe nimeni. Ăsta chiar era decent, multicolor, în ton cu obiectul muncii, mai potrivit ca cel de plastic cu termopane. De câte ori a fost spart și primăria nu a pus o cameră nu mai spune nimeni, bine că au pus și în câmp unde au avut interes.
Postat 14 Mai 2020, 16:34 de oradeaveche
a fi sau a nu fi ?
Ar mai fi de adăugat doar un lucru, anume faptul că Florarul era un artist neprețuit și din acest motiv nu bătea nimic în casa de marcat! Lucrul acesta ne pune pe gânduri, mai ale că buchet sub 50 de lei nu știa face... Iar clienții făceau coadă, iar pentru buchet făceai și programare. În concluzie omul nostru a lucrat pe o mână cu cine trebuie pentru ca finanțiștii lu pește să nu-l caute de x și de alte chestii intime sub raport fiscal, iar în general a funcționat câțiva ani într-un chioșc atipic așa cum alți chioșcari nu au avut voie să o facă. Deci Florarul a fost o victimă a sistemului sau a fost o parte a acestuia?
Postat 14 Mai 2020, 14:14 de decalog
...
Evident că articolul nu pune punctul pe i și anume faptul că directorul de la patrimoniu este în evident conflict de interese fiind și proprietar de local și terasă, cu problemele juridice și financiare știute de toată lumea. De la astfel de persoane să ne așteptăm la clarviziune, corectitudine? Se pun piedici ca locul, spațiul să ajungă la cine trebuie, tipic primăriei.
Postat 14 Mai 2020, 13:12 de oradeaveche
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON