URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2019, 09:00

Fizicianul orădean Paşcu Moca "loveşte" din nou! Este singurul român cu 3 articole apărute în cele mai prestigioase reviste de ştiinţă ale lumii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fizicianul orădean Paşcu Cătălin Moca, profesor la Facultatea de Ştiinţe din Oradea este singurul cercetător afiliat la o universitate din România cu 3 articole apărute, pe rând, în Nature, Nature Physics şi Science, revistele care dau tonul în lume în cercetarea ştiinţifică. Ultimul studiu, publicat luna trecută în revista Science, prezintă rezolvarea unei probleme celebre de fizică, veche de aproape 90 de ani.

Problema, un cristal

Problema a fost ridicată de fizicianul Eugene Wigner, în anii ’30, şi porneşte de la faptul că, datorită sarcinilor electrice de acelaşi semn, electronii se resping intre ei. Wigner a presupus că atunci când electronii sunt izolaţi într-un spaţiu relativ mic, aceştia se ordonează într-o structură cristalină. „De aici şi denumirea, cristalul Wigner. Pentru a observa această stare fragilă este nevoie de condiţii extreme: temperaturi foarte mici, de ordinul miliKelvin, densităţi mici, dar şi o metodă neinvazivă de analiză”, explică Paşcu Moca

La rezolvarea problemei au lucrat, timp de 2 ani, un grup de şase fizicieni, trei teoreticieni şi trei experimentalişti. Experimentul s-a făcut în Israel, de un grup coordonat de Shalani Ilani, profesor de fizică la Institutul de Ştiinţe Weizmann din Lehova, care a dezvoltat o metodă nouă, neinvazivă, de studiu a acestor sisteme, pe bază de nanotuburi de carbon, cu diametrul de aproximativ 1.5-2 nanometri, adică de 50.000 ori mai subţire decât un fir de păr.

Experimentul nu are, deocamdată, aplicare în practică. „E ca şi întrebarea pusă lui Hertz, când a descoperit undele electromagnetice. Bun, şi la ce sunt bune? E prima măsurătoare în care efectiv se vede localizarea în spaţiu a electronilor”, zice Moca.

Echipa de teoreticieni, din care a făcut parte fizicianul orădean Paşcu Moca, a făcut calculele care au arătat unde şi cum ar trebui să stea electronii respectivi, în funcţie de cât de puternică este interacţiunea, electronii fiind sarcini electrice care se resping. „E partea în care justifici că ceea ce ai măsurat nu e altceva. Reviste ca Nature sau Science nu acceptă rezultate experimentale fără o confirmare teoretică plauzibilă. În plus, trebuie să dovedeşti că rezultatele teoretice sunt în concordanţă cu măsurătorile experimentale”.

Performanţă orădeană

Articolul publicat în luna mai în Science este al treilea la care a lucrat cercetătorul orădean. Primul său articol a fost publicat în revista Nature Physics, în 2014, urmat, un an mai târziu, de un altul în Nature.

Paşcu Moca a devenit, astfel, singurul cercetător din România care a ajuns la o asemenea performanţă. În total, din 1975, în revista Nature au fost publicate 48 de articole având semnatari din România, în revista Science au fost 20 astfel de articole (însă doar 3 din domeniul fizicii, semnate de Paşcu Moca, respectiv de doi fizicieni de la Măgurele), în timp ce în Nature Physics au semnat până în prezent 11 români.

Performanţa universitarului orădean e cu atât mai importantă cu cât articolele din revistele Nature şi Science stau la baza decernărilor premiilor Nobel, dar şi a unuia dintre cele mai importante clasamente ale universităţilor din lume, Topul Shanghai.

Doctor în fizică, la 27 de ani

Absolvent al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, promoţia 1996, unde a obţinut şi titlul ştiinţific de doctor, 4 ani mai târziu, la doar 27 ani, fizicianul Paşcu Moca predă la Facultatea de Ştiinţe a Universităţii Oradea din 1996, din 2008 ca şi profesor universitar. Totodată, din 2015, e şi conducător de doctorat la Facultatea de fizică a Universităţii de Vest din Timişoara.

Fizicianul orădean are două cărţi publicate, zeci de articole în reviste ştiinţifice şi o listă lungă de probleme la care lucrează în echipă cu colegi din Oradea, Cluj, dar şi din Budapesta şi chiar Japonia. A lucrat ca asistent de cercetare la Universitatea Notre Dame din Indiana, SUA, apoi la Laboratorul naţional Argonne, a fost cercetător postdoctoral la Universitatea Clemson şi la Unitersitatea Tehnică din Budapesta, unde colaborează şi în prezent, ca şi cercetător, în cadrul mai multor proiecte ştiinţifice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
!
Felicitări domnului profesor - dacă Bihoreanul va săpa în continuare, cu siguranță va găsi persoane cu realizări similare și în celelalte universități orădene, chiar dacă sunt private.
Postat 25 Iunie 2019, 07:02 de Shogun
Felicitari
Fac pariu pe viata mea ca dl. prof. Pascu Moca nu a plagiat in lucrarea de doctorat! De oameni ca el avem nevoie, nu de doctori/plagiatori scosi pe banda rulanta de univ. din tara. Dl-le profesor, sper sa aveti o activitate cat mai bogata si prolifica! Felicitari inca odata!
Postat 24 Iunie 2019, 20:03 de Kid
Felicitari!
felicitari, dle profesor si felicitari Bihoreanului ca aduceti in prim plan oameni de valoare pe care ii are Oradea!
Postat 24 Iunie 2019, 16:44 de roger
!
Respect. Si...jos palaria, ma plec in fata dumitale.
Postat 24 Iunie 2019, 15:25 de elev
Felicitari !
Felicitari profesorului Pascu Moca. Ar trebui poate ca in paginile Bihoreanul sa evidentiati mai mult astfel de aspecte din cadrul Universitatii din Oradea.
Postat 24 Iunie 2019, 14:34 de parker
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON