URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
12 Iulie 2017, 19:41

Fiţi deştepti! Primarii de comune instruiţi să atragă fonduri europene pentru implementarea de proiecte tip "smart city"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarii bihoreni se instruiesc în atragerea de fonduri europene. Circa 30 de edili şi reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţ au luat parte miercuri la conferinţa "Localitatea ta inteligentă", organizată în Cetate de Asociaţia Firmelor Bihorene în parteneriat cu Asociaţia Comunelor din România, Bihor.

Experţi în atragerea de fonduri europene le-au prezentat edililor oportunităţi de atragere de fonduri europene pentru implementarea de proiecte de tip "smat city".

"Conceptul de "smart city" defineşte o localitate, nu neapărat oraş, care crează cu ajutorul tehnologiei oportunităţi pentru toată lumea, de la cetăţeni până la companii, autorităţi şi instituţii publice sau firme private", a declarat preşedintele AFB, Octavian Dan.

Bugetul alocat la nivelul Uniunii Europene pentru implementarea de proiecte de tip "smart city" se ridică la circa 400 miliarde euro. Printre acestea se numără de la investiţii în infrastructură la iluminat sau transport public inteligent precum şi managementul traficului, clădirilor sau apei.

În premieră, începând din toamna acestui an comunele vor putea atrage singure fonduri europene implementarea unor astfel de proiecte.

"Începând din octombrie comunele vor putea atrage fonduri europene nerambursabile în mod direct, fără mijlocire guvernamentală sau de altă natură, pentru implementarea unor astfel de proiecte. Important este să înceapă cu proiecte mai mici, sau să aibă deja câteva implementate, pentru a căpăta experienţă după care vor putea aplica pentru proiecte de anvergură", a spus directorul AFB, Radu Silaghi.

Implementarea conceptului de "smart city" se face prin adoptarea unui sistem de comandă şi control de gestiune în timp real, format din subsisteme pe domenii precum eficientizarea consumului energetic ori managementul traficului sau al serviciilor publice.

Structura sistemului trebuie să fie modulară, personalizabilă şi să permită adăugarea de noi domenii. Sistemul asigură informarea asupra situaţiei curente, identificarea şi gestionarea rapidă a erorilor, automatizarea şi optimizarea proceselor precum şi emiterea de rapoarte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nevoia concretă e de
.., instalații de apă și canalizare, șosele inter-comunale bine asfaltate și cu umăr din beton, nu din pământ, de clinici medicale moderne și nu de wi-fi gratuit. O mare bătaie de joc acest smart city.
Postat 13 Iulie 2017, 13:14 de Oarecine
Infringement
Dupa parcuri de recreere si sali de sport comunale, urmarea fireasca este "smart city". Google search:"În tratatul de aderare pe care România şi l-a asumat când a intrat în UE, sub riscul procedurii de infringement, sunt prevăzute două termene capitale: 31 decembrie 2015, când toţi cetăţenii României trebuie să aibă acces la o sursă sănătoasă durabilă de apă, şi 31 decembrie 2018, când toate unităţile administrativ-teritoriale mai mari de 2.000 de cetăţeni trebuie să fie canalizate integral şi să deverseze canalizarea într-o staţie de epurare" ..."Directivele Comisiei Europene spun că, până pe 30 iunie 2016, localităţile cu peste 10.000 de locuitori care nu au servicii conforme de furnizare a apei potabile și de canalizare vor plăti sancțiuni cuprinse între 3.400 de euro și 100.000 de euro pe zi, până la conformare"
Postat 12 Iulie 2017, 22:19 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON