Noul CET pe gaz din curtea Electrocentrale începe să aducă a uzină producătoare de energie electrică şi termică. Peste 200 de angajaţi muncesc zilnic în şantier. În săptămânile caniculare, oamenii au fost trimişi peste zi la odihnă şi aduşi la muncă noaptea, pentru ca executantul să se poată încadra în termenul final de predare a lucrărilor stabilit pentru luna decembrie.
"În momentul de faţă 85% din lucrările de construcţii sunt finalizate. Se lucrează la închiderea halelor deja ridicate cu pereţi metalici şi tâmplărie", a declarat managerul de proiect Ioan Maghiar.
Turbina pe gaz, cea mai importantă componentă a viitorului CET, a fost deja amplasată şi se lucrează la conectarea ei la centrul de comandă. "Practic, mai sunt de făcut legăturile între componentele centralei astfel încât să poată fi comandate din dispecerat. Este vorba de staţia electrică, cea de pompare, cea de tratare a apelor şi altele. Sunt nu mai puţin de 15 componentele ale sistemului care trebuiesc interconectate", a spus Maghiar.
Constructorii au început săptămâna trecută asamblarea acumulatorului de căldură, instalaţie care funcţionează pe principiul unui termos şi va asigura necesarul de agent termic al oraşului când centrala este oprită. În cursul acestei săptămâni vor fi aduse şi montate în centrală furnalele celor două cazane de apă fierbinte şi vor începe lucrările de conectare a centralei direct în magistrala de gaz.
Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.
Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale, până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.
Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului. Investiţia cuprinde, printre altele, demolarea magaziilor din curtea Electrocentrale pentru eliberarea spaţiului necesar CET-ului pe gaz, achiziţionarea noilor echipamente şi înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.