URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Septembrie 2015, 14:56

Finalizat 85%! Săptămâna aceasta începe racordarea viitorului CET la magistrala de gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul CET pe gaz din curtea Electrocentrale începe să aducă a uzină producătoare de energie electrică şi termică. Peste 200 de angajaţi muncesc zilnic în şantier. În săptămânile caniculare, oamenii au fost trimişi peste zi la odihnă şi aduşi la muncă noaptea, pentru ca executantul să se poată încadra în termenul final de predare a lucrărilor stabilit pentru luna decembrie.

"În momentul de faţă 85% din lucrările de construcţii sunt finalizate. Se lucrează la închiderea halelor deja ridicate cu pereţi metalici şi tâmplărie", a declarat managerul de proiect Ioan Maghiar.

Turbina pe gaz, cea mai importantă componentă a viitorului CET, a fost deja amplasată şi se lucrează la conectarea ei la centrul de comandă. "Practic, mai sunt de făcut legăturile între componentele centralei astfel încât să poată fi comandate din dispecerat. Este vorba de staţia electrică, cea de pompare, cea de tratare a apelor şi altele. Sunt nu mai puţin de 15 componentele ale sistemului care trebuiesc interconectate", a spus Maghiar.

Constructorii au început săptămâna trecută asamblarea acumulatorului de căldură, instalaţie care funcţionează pe principiul unui termos şi va asigura necesarul de agent termic al oraşului când centrala este oprită. În cursul acestei săptămâni vor fi aduse şi montate în centrală furnalele celor două cazane de apă fierbinte şi vor începe lucrările de conectare a centralei direct în magistrala de gaz.

Construcţia noului CET pe gaz face parte dintr-un proiect european în valoare totală de 77,7 milioane euro, finanţat prin fondurile structurale ale Programului Operaţional Sectorial Mediu. Livrată la cheie, noua centrală pe gaz a municipalitatăţii orădene va avea o putere instalată de 45 MW electric.

Aceasta va fi dotată cu recuperator de căldură de minim 43 MW termic, acumulator de căldură de minim 8.500 mc, două cazane de apă fierbinte (CAF), plus instalaţii auxiliare, de la sistemul de alimentare cu gaze naturale, până la instalaţiile de tratare chimică a apei din cazane.

Lucrările au fost atribuite în 2014 asocierii firmelor Elsaco Engineering şi STC şi vor trebui finalizate până la sfârşitul anului. Investiţia cuprinde, printre altele, demolarea magaziilor din curtea Electrocentrale pentru eliberarea spaţiului necesar CET-ului pe gaz, achiziţionarea noilor echipamente şi înlocuirea a 17,5 kilometri de reţeaua magistrală de alimentare cu agent termic.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
he he!
Dac am şti noi ce preţuri grase şi frumoase vom plăti noi în iernile ce urmează!Ăştia ce suntem legaţi la cet oradea.Şi culmea!Când preţu petrolului a căzut ceva de speriat.Mă gândesc că încălzirea globală ne va ajuta pe noi amărâţii,măcar cu atât,dacă face atâtea ravagii prin lume,măcar cu atât ne va ajuta,,că nu va îngheţa iarna...
Postat 07 Septembrie 2015, 21:32 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON