În prezenţa prefectului Ioan Mihaiu şi a unor şefi din Administraţia Naţională Apele Române, precum şi a conducerii Administraţiei Bazinale de Ape Crişuri, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a inspectat joi dimineaţă lucrările de consolidare şi amenajarea a unei promenade pentru pietoni şi biciclişti pe care firma orădeană Repcon le-a executat de anul trecut între Podul Ladislau şi Podul Centenarului, finalizându-le cu două luni mai devreme faţă de termenul stabilit – 1 decembrie 2018.
Mal întărit, cu promenadă
Potrivit prezentării făcute la faţa locului de directorul ABA Crişuri, Sorin Guler, lucrările inspectate fac parte din obiectivul de investiţii "Amenajarea râului Crişul Repede, municipiul Oradea, judeţul Bihor" demarate în anul 2000 şi a căror valoare actualizată este de 247,5 milioane lei, din care până la începutul anului curent au fost realizate lucrări în valoare de 108,3 milioane lei.
Lucrările au constat în suprabetonarea elevaţiei zidului existent pe malul stâng al Crişului de la Podul Ladislau până la viitorul Pod al Centenarului (fosta pasarelă de la Centrul de Calcul), pe o lungime de 642 metri, realizarea unei grinzi din beton de 175 metri, montarea unui prism din anrocamente pe 467 metri şi refacerea aleii pietonale pe coronamentul zidurilor pe o lungime de 433 metri. De asemenea, albia Crişului a fost curăţată de arborii şi arbuştii căzuţi, au fost realizate rampe şi scări pentru asigurarea accesului pietonal şi a fost refăcută protecţia malului prin înierbare-taluzare.
O bijutierie de inginerie
Amenajarea este, de altfel, unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale ABA Crişuri în colaborare cu Primăria orădeană, iar realizarea ei a presupus folosirea unei tehnici rar utilizate în România, şi anume "golirea" temporară a apei Crişului dintr-o parte a albiei, în care a fost turnată fundaţia promenadei, prin înfigerea în albie a unor aşa numite palplanşe pentru crearea unei incinte etanşe, în care a fost turnat "la uscat" betonul necesar fundaţiei.
Tehnologia a fost aleasă de proiectantul cu care a colaborat constructorul Repcon, deoarece în aval de Podul Ladislau debitul Crişului este cel mai rapid, iar în albie, peste stratul de marnă, adică argilă tare şi impermeabilă, se află un strat de roci care permite trecerea apei, deci trebuia înlăturat pentru "uscarea" incintei înaintea turnării betonului, în scopul obţinerii stabilităţii maxime a solului.
Urmează malul drept
Directorul ABA Crişuri, Sorin Guler, a precizat că promenada a fost proiectată şi construită astfel încât să poată fi folosită de pietoni şi biciclişti, urmând să fie lărgită prin realizarea de console peste malul Crişului, iar din loc în loc vor fi amplasate bănci, astfel încât să constituie şi o atracţie turistică.
De asemenea, a spus Guler, Primăria Oradea a preluat sarcina realizării finisajelor, urmând să finanţeze refacerea balustradei, a zidului şi a stâlpilor de iluminat originali, precum şi pavarea trotuarului. "Primăria va amplasa şi băncuţe, va asigura placarea cu marmură a promenadei şi sistemul de iluminat", a spus directorul ABA Crişuri.
El i-a mai explicat ministrului Apelor că "lucrarea a fost finalizată cu două luni înainte de termen", care fusese stabilit pe 1 decembrie, şi că "în continuare vom da drumul la lucrări pe malul drept al Crişului, în amonte şi în aval de Podul Ladislau", spre Podul Dacia şi respectiv spre Podul Centenarului. Pe malul stâng, lucrarea va fi continuată până la podul "La Nuiele".
Ministrul promite bani
"Administraţia Bazinală de Ape Crişuri din Bihor este una dintre cele mai harnice din ţară", i-a lăudat ministrul Mediului, Ioan Deneş, pe şefii firmei de stat, precizând că aceasta are în derulare 18 lucrări în diverse stadii de execuţie, în valoare totală de 1,9 miliarde lei.
Deneş a spus că în cursul acestei zile "de aici, mergem să inspectăm prima lucrare făcută de Ministerul Mediului cu fonduri europene", şi anume punerea în siguranţă a Barajului Leşu, complet golit în urmă cu un deceniu, lucrarea urmând să fie finanţată cu bani de la UE prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, cu un total de 34,5 milioane lei, din care "anul acesta, prin credite de angajament, am alocat 4,7 milioane lei", urmând ca "luna viitoare să alocăm încă 4 milioane lei". De altfel, licitaţia organizată încă de acum câţiva ani a fost câştigată tot de firma orădeană Repcon, care va realiza lucrarea.
Tot în cursul zilei de joi, echipa ministerială şi cele ale ANAR şi ABA Crişuri participă la inspectarea altor două şantiere – pentru regularizarea Văii Meziadului în comuna Remetea (satul Meziad) şi respectiv pentru regularizarea Văii Nimăieşti, la Beiuş.
"Sunt oameni care se implică şi sunt profesionişti, şi le-am spus să continue munca pe care au început-o, şi în mine şi în Ministerul Apelor au un partener", a spus ministrul Ioan Deneş despre titularii şi constructorii lucrărilor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.