URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Iunie 2014, 12:46

Filarmonica din Hollywood

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Închipuie-ţi că într-o oră şi jumătate se întâmplă toate trăsnăile lumii: un puşti deschide uşa unui dulap şi se trezeşte într-o lume complet străină; o primată uriaşă scapă liberă într-un oraş şi îi îngrozeşte pe locuitori; dinozauri reînviaţi se apucă să haplească oameni la cină; milioane de evrei sunt deportaţi şi exterminaţi; un nebun bagă o întreagă metropolă în colaps, o navă spaţială zboară creanga prin galaxii, iar un extraterestru mic, cu ochi mari, face nişte copii să zboare cu bicicleta.

Ce te faci? Păi închizi ochii şi transformi toate grozăviile de mai sus în imagini de film. Iar dacă orchestra simfonică îţi cântă temele muzicale potrivite la ureche, îţi este şi mai uşor. Melomanii şi cinefilii s-au întâlnit joi în sala Filarmonicii orădene pentru o super-ofertă: 12 filme la preţ de unul. A fost un concert cu muzică din filme, unul uşor, de final de stagiune, cu muzicieni îmbrăcaţi în civil, ca la flash mob şi cu mult public tânăr.

La comanda orchestrei s-a aflat un japonez care ştie ce e ăla bogrács sau gulyásleves. Shinya Ozaki este din anul 1994 dirijor permanent al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş. La Oradea a venit pentru a şasea oară în ultimii patru ani, el fiind cel căruia i se datorează aceste concerte.

Mi-aş fi dorit să fiu în locul lui în timpul concertului, cât mai aproape de orchestră, ca să nu-i aud pe cei care vorbeau în sală. S-a şuşotit cât pentru toată stagiunea: două fetiţe plictisite cu bunicile, un număr considerabil de soţi cu soţiile, plus alte câteva perechi zglobii de fete. A lipsit doar popcornul ca să mă simt la cinema.

Orchestra a făcut genuflexiuni după fiecare bucată interpretată. Conform tradiţionalei politeţi japoneze, dirijorul i-a ridicat pe muzicieni la fiecare rundă de aplauze. Iar motive pentru bătut din palme au fost cu duiumul. Desfăşurătorul a fost dominat de creaţiile lui John Williams (A Prayer For Peace, Jurassic Park, Schindler's List, Angela's Ashes, E.T.). A fost loc însă şi pentru alte giuvaere de la Ennio Morricone (The Legend of 1900), Hans Zimmer (The Dark Knight) sau Harry Gregson-Williams (The Chronicles Of Narnia). Temele muzicale din Chicago, Misty şi King Kong au completat o ofertă mainstream, pe gustul majorităţii.

Dacă, în loc să încheie prima parte, coloana sonoră din filmul Star Trek ar fi fost mutată la sfârşitul concertului, am fi avut un final mult mai grandios. Dar bisul a fost de neuitat: Blue Tango (cu zâmbete din partea nostalgicilor), celebra melodie din Pantera Roz (cu publicul pocnind sincron din degete) şi inconfundabila temă din Mission Impossible.

Ovaţiile de la final au fost dovada că Shinya Ozaki ştie să-i apropie pe oameni de muzică şi chiar să-i facă să zâmbească. Iar faptul că un japonez ne învaţă să zâmbim la concerte ar trebui să ne pună pe gânduri.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON