URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Iunie 2020, 12:05

Fete necăjite din Constanţa, chiar şi minore, trimise la prostituţie în apartamente şi pensiuni din Oradea. DIICOT audiază 9 suspecţi

Fete necăjite din Constanţa, chiar şi minore, trimise la prostituţie în apartamente şi pensiuni din Oradea. DIICOT audiază 9 suspecţi (foto: generic, sursa foto: easterneuropeanwoman.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Procurorii DIICOT Suceava au descins, miercuri, în 9 percheziţii domiciliare în Constanţa, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, trafic de minori şi proxenetism. Fete necăjite din satele din judeţul Constanţa erau trimise să se prostitueze în mai multe oraşe, inclusiv în Oradea. Unele erau minore.

Racolate din sate

Potrivit procurorilor, cei 9 suspecţi, toţi din Mangalia (judeţul Constanţa), au constituit în cursul 2017 un grup infracţional organizat şi, în perioada august 2017 - martie 2018, au acţionat în mod coordonat în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism, trafic de persoane şi trafic de minori, membrii grupului obţinând foloase patrimoniale importante în urma determinării şi înlesnirii practicării prostituţiei, precum şi în urma exploatării sexuale a mai multor tinere, unele dintre acestea fiind minore.

"Concret, membrii grupului racolau persoane tinere de sex feminin din zona rurală a judeţului Constanţa, care, în principal, proveneau din familii dezorganizate cu o situaţie materială precară şi care erau transportate pe raza altor localităţi din ţară (Suceava, Botoşani, Brăila, Buzău, Bistriţa, Cluj-Napoca, Sibiu, Zalău, Arad, Baia Mare, Oradea, Târgu-Jiu, etc.) unde erau cazate în apartamente închiriate în regim hotelier sau chiar în unităţi hoteliere, unde întreţineau raporturi şi acte sexuale contra cost cu diverşi "clienţi", banii astfel obţinuţi revenind membrilor grupului", transmite DIICOT.

În Oradea, cu tarife mai mici...

Membrii grupului sau chiar tinerele, instruite de aceştia, au postat anunţuri online.

"În ceea ce priveşte această activitate, membrii grupului le instruiau pe tinere cu privire la modul gestionării anunţurilor postate, astfel încât acestea să fie primele în lista de căutări afişată de site, urmărindu-se racolarea unui număr mai mare de "clienţi"  şi, în final, obţinerea unor sume mai mari", spun procurorii.

Mai mult, tinerele erau instruite cu privire la tarifele practicate, precum şi cu privire la modul de abordare a "clienţilor". "De exemplu, pe raza municipiului Suceava, membrii grupului impuneau practicarea unor tarife mai mari, respectiv 150 de lei pentru un singur act sexual normal sau oral (cu finalizare), 250 de lei pentru o oră şi 400 de lei pentru sex anal, în timp ce pe raza altor localităţi ca Târgu-Jiu, Arad sau Oradea s-au practicat tarife mai mici", se arată în comunicatul DIICOT.

"Touring" prin ţară

Proxeneţii s-au înţeles să "acţioneze eficient" şi să schimbe după o perioadă ba hotelul sau apartamentul, ba chiar şi oraşul.

"Astfel, membrii grupului urmăreau ca în aceeaşi perioadă, pe raza aceleiaşi localităţi, să practice prostituţia sau să exploateze sexual cel mult 3-5 tinere, sens în care la diferite intervale de timp localitatea, respectiv locaţia, erau schimbate, membrii folosind metoda cunoscută cu denumirea de "touring" (turism sexual), ce presupune schimbarea la o anumită perioadă de timp a spaţiilor de cazare, precum şi a oraşelor în care persoanele de sex feminin au practicat prostituţia", detaliază procurorii.

Aşa, proxeneţii se fereau de organele de urmărire penală. Mai mult, ei acţionau "din umbră", adică le instruiau pe tinere cu privire la închirierea imobilelor, cu privire la postarea anunţurilor, abordarea clienţilor şi modalitatea de remitere a sumelor obţinute în urma întreţinerii de raporturi sau acte sexuale contra cost, pentru a crea aparenţa că activitatea de prostituţie se desfăşoară de către aceste tinere pe cont propriu.

"Astfel, de regulă, în cazul închirierii de apartamente nu se întocmeau contracte în formă scrisă, deşi membrii grupului erau cei care căutau astfel de locaţii şi, uneori, îl contactau pe proprietar în vederea încheierii contractului. În general, tinerele care practicau prostituţia erau folosite la activitatea de închiriere a apartamentelor sau a camerelor de hotel/pensiune", se arată în informarea DIICOT.

"Profesionişti"

Tinerele puse să se prostitueze erau supravegheate direct de membrii grupului. Unii locuiau în aceleaşi apartamente folosite la practicarea prostituţiei, le controlau prin intermediul telefoanelor mobile. Dacă erau în altă parte, ei le cereau la diferite intervale de timp predarea sumelor de bani obţinute, banii fiind remişi în mod direct.

În unele cazuri sumele erau puse la dispoziţia membrilor grupului prin intermediari sau prin intermediul unui serviciu de transfer de bani. Astfel, pentru a ascunde legăturile dintre membrii grupului şi tinerele care practicau prostituţia, banii erau transferaţi unor rude (părinţi, fraţi, veri) sau persoane din anturajul membrilor (prieteni, concubine, etc.).

"Ascunderea legăturilor dintre membrii grupului şi tinerele care practicau prostituţia, constituia o preocupare specială în cazul minorelor traficate, aceştia cunoscând că faptele comise faţă de minori sunt mai grave. Astfel, la postarea anunţurilor pe site nu foloseau fotografiile care le reprezentau pe minore, aşa cum se proceda în cazul tinerelor majore, ci utilizau imagini descărcate de pe alte site-uri de profil care reprezentau persoane de sex feminin îmbrăcate sumar sau în lenjerie intimă, având faţa blurată pentru a nu putea fi recunoscute", arată procurorii.

La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava vor fi duse, miercuri, în vederea audierii, 9 persoane.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul BCCO Constanţa, al luptătorilor din cadrul I.P.J. Suceava – Serviciul Acţiuni Speciale şi al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi "Tomis" Constanţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON