URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Septembrie 2015, 19:09

Festivalul Sarmalelor din Salonta, în ajutorul unei fetiţe care a suferit peste 40 de operaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a VII-a a Festivalului Sarmalelor de la Salonta, iniţiat de actualul consilier judeţean PNL Ioan Sala, fost consilier local, şi de senatorul Valeriu Boeriu, va avea loc duminică, 6 septembrie, organizatorii anunţând că, la fel ca până acum, pe lângă "aspectul cultural şi gastronomic", vizează şi o "latură socială".

"La fel ca în ceilalţi şase ani precedenţi, şi anul acesta vom dona toţi banii strânşi pentru o cauză caritabilă", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Sala, preşedintele PNL Salonta.

Potrivit acestuia, dacă anul trecut beneficiarul sumelor de bani strânse din vânzarea sarmalelor au fost oferiţi unei fetiţe nevăzătoare în vârstă de 13 ani, al cărei tată murise de o boală incurabilă cu puţin timp înaintea ediţiei a VI-a a Festivalului, de data aceasta eforturile sunt pentru o fetiţă grav bolnavă, care a suferit până în prezent mai mult de 40 de intervenţii chirurgicale, şi pe care a înfiat-o fostul fotbalist al Stelei Iosif Rotariu, după ce mama naturală o bătuse până i-a zdrobit oasele.

"La Festival va fi prezent anul acesta şi legendarul portar Helmuth Duckadam, care va aduce un tricou semnat de fotbaliştii de la Steaua pentru a-l vinde la licitaţie în scop umanitar", a spus Sala.

La Festivalul Sarmalelor participă încă de la ediţia inaugurală între 1.000 şi 1.200 de cetăţeni, majoritatea de etnie română, din Salonta şi din comunele limitrofe, care plătesc 5 lei pentru o porţie de sarmale, primind în schimb bilete de participare la o tombolă şi putând câştiga diverse obiecte donate de firme din zonă. Anul trecut, premiile au constat în unelte pentru gospodării, iar anul acesta va fi o canapea extensibilă produsă de o firmă din Salonta.

Extragerea câştigătorilor va avea loc, ca în fiecare an, fix la ora 18. Festivalul Sarmalelor va avea loc duminică, 6 septembrie, cu începere de la ora 12, în Parcul Maria, unde consilierul judeţean Ioan Sala, fost consilier local, a organizat un Complex Muzeal românesc, Vatra Satului, ce cuprinde o biserică din lemn, un muzeu al ţăranului român şi o "şură românească". În jurul orei 14.30 vor fi acordate premiile pentru cele mai bune sarmale, în competiţie fiind înscrise zece echipe de bucătari, iar în jurul orei 15.00 va începe un spectacol de muzică şi dansuri populare care va dura până în jurul orei 20.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON