URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Septembrie 2015, 19:09

Festivalul Sarmalelor din Salonta, în ajutorul unei fetiţe care a suferit peste 40 de operaţii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a VII-a a Festivalului Sarmalelor de la Salonta, iniţiat de actualul consilier judeţean PNL Ioan Sala, fost consilier local, şi de senatorul Valeriu Boeriu, va avea loc duminică, 6 septembrie, organizatorii anunţând că, la fel ca până acum, pe lângă "aspectul cultural şi gastronomic", vizează şi o "latură socială".

"La fel ca în ceilalţi şase ani precedenţi, şi anul acesta vom dona toţi banii strânşi pentru o cauză caritabilă", a declarat pentru BIHOREANUL Ioan Sala, preşedintele PNL Salonta.

Potrivit acestuia, dacă anul trecut beneficiarul sumelor de bani strânse din vânzarea sarmalelor au fost oferiţi unei fetiţe nevăzătoare în vârstă de 13 ani, al cărei tată murise de o boală incurabilă cu puţin timp înaintea ediţiei a VI-a a Festivalului, de data aceasta eforturile sunt pentru o fetiţă grav bolnavă, care a suferit până în prezent mai mult de 40 de intervenţii chirurgicale, şi pe care a înfiat-o fostul fotbalist al Stelei Iosif Rotariu, după ce mama naturală o bătuse până i-a zdrobit oasele.

"La Festival va fi prezent anul acesta şi legendarul portar Helmuth Duckadam, care va aduce un tricou semnat de fotbaliştii de la Steaua pentru a-l vinde la licitaţie în scop umanitar", a spus Sala.

La Festivalul Sarmalelor participă încă de la ediţia inaugurală între 1.000 şi 1.200 de cetăţeni, majoritatea de etnie română, din Salonta şi din comunele limitrofe, care plătesc 5 lei pentru o porţie de sarmale, primind în schimb bilete de participare la o tombolă şi putând câştiga diverse obiecte donate de firme din zonă. Anul trecut, premiile au constat în unelte pentru gospodării, iar anul acesta va fi o canapea extensibilă produsă de o firmă din Salonta.

Extragerea câştigătorilor va avea loc, ca în fiecare an, fix la ora 18. Festivalul Sarmalelor va avea loc duminică, 6 septembrie, cu începere de la ora 12, în Parcul Maria, unde consilierul judeţean Ioan Sala, fost consilier local, a organizat un Complex Muzeal românesc, Vatra Satului, ce cuprinde o biserică din lemn, un muzeu al ţăranului român şi o "şură românească". În jurul orei 14.30 vor fi acordate premiile pentru cele mai bune sarmale, în competiţie fiind înscrise zece echipe de bucătari, iar în jurul orei 15.00 va începe un spectacol de muzică şi dansuri populare care va dura până în jurul orei 20.00.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON