URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Martie 2015, 18:32

Festivalul Primăverii se încheie cu un spectacol condus de Tiberiu Soare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivalul Primăverii, ediţia a V-a, organizat de Filarmonica de Stat Oradea se va încheia joi, de la ora 19, la sala Enescu-Bartok cu un concert simfonic condus de Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului şi, în acelaşi timp, dirijor principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio România.

Din 1999, Tiberiu Soare lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia şi este invitat alături de prestigioase ansambluri din străinătate.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu. Au urmat o serie de apariţii alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica "George Enescu" la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

În noiembrie 2014, a dirijat trei concerte, alături de Angela Gheorghiu, în legendare săli de concert din Europa: Théâtre des Champs-Elysées - Paris, Musikverein Graz - Austria, Sala Concertgebouw - Amsterdam.

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum mai multe concerte şi înregistrări. Aprecierea bogatei activităţi artistice a dirijorului român s-a concretizat şi în mai multe distincţii obţinute. În anul 2003 a primit Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului "Traviata – 150 de ani". A fost de asemenea distins cu Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România (2011), în urma realizării premierei spectacolului "Oedipe" de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti, în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia 2011.

Concertul pe care acesta îl va dirija va conţine opere de F. Mendelssohn-Bartholdy (Concert pentru vioară şi orchestră în mi minor, op. 64), S. Rahmaninov (Rapsodie pe o temă de Paganini, op. 43) şi P. I. Ceaikovski (Simfonia a V-a în mi minor, op. 64). Solistele concertului vor fi Haruna Hosokawa (vioară) şi Ayana Yamaguchi (pian) din Japonia.

Festivalul Primăverii cu artişti invitaţi preponderent din Japonia, ajuns la cea de-a V-a ediţie, a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia).

Datorită acestei conlucrări fructuoase putem invita anual tineri artişti talentaţi din spaţiul japonez. În această ediţie a festivalului am prevăzut cinci concerte, printre care un concert cameral (25 martie) şi patru concerte simfonice (17, 19, 24 şi 26 martie). Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor Filarmonicii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON