URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 09 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
05 August 2017, 08:39

Festivalul de film în aer liber a debutat cu succes. Prima proiecţie: documentarul "Doar o răsuflare", realizat de o orădeancă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Parcul Cetăţii a devenit, de vineri, sală de cinema. Doar că una mai aerisită, mai colorată şi mai relaxantă.

Aici a debutat Oradea Summer Film, prin proiecţia documentarului "Doar o răsuflare", semnat de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, care a fost premiată la festivaluri internaţionale pentru felul în care a prezentat povestea familiei Sicrea din Copşa Mică, încercată de boala mezinei familiei, aceştia sperând că Dumnezeu o va vindeca printr-un miracol.

Vieţi de documentar

În Şanţul Cetăţii, Asociaţia pentru Promovarea Turismului în Regiune şi partenerii ei au amenajat o zonă specială, cu umbrare colorate, hamace, baloţi de paie şi bean-bag-uri pentru ca, până în 27 august, orădenii să poată viziona în tihnă o serie de filme artistice, documentare şi scurtmetraje în cadrul festivalului Oradea Summer Film.

La debutul festivalului, aici s-au adunat circa 300 de orădeni care au vizionat documentarul "Doar o răsuflare", al Monicăi Lăzuran-Gorgan. În 66 de minute, orădeanca mutată la Bucureşti, unde s-a remarcat ca producător şi regizor, arată povestea familiei Sicrea din Copşa Mică, una dintre cele mai poluate localităţi din Europa.

Aici, Dobrin, capul familiei, un bărbat religios, şi-a pierdut pâinea după ce fabrica Sometra, care producea plumb, zinc şi alte neferoase, s-a închis. Totodată, el, soţia şi ceilalţi doi copii mai mari se confruntă cu boala mezinei, Denisa, care s-a născut cu spina bifidă, afecţiune care i s-a agrasat, ea fiind imobilizată într-un scaun cu rotile.

Aplaudată acasă

Monica Lăzurean-Gorgan urmăreşte viaţa familiei în momente obişnuite şi cruciale pe parcursul a şapte ani şi reuşeşte să sublinieze drama vieţii lor, precum şi contradicţia dintre credinţa că Dumnezeu va face un miracol şi le va vindeca fetiţa şi conştientizarea faptului că ea are nevoie de tratament medical.

La finalul proiecţiei, regizoarea a fost răsplătită cu aplauze pentru "Doar o răsuflare" şi a stat de vorbă cu publicul, dezvăluindu-le câteva dintre secretele din spatele camerei, precum şi dezvăluindu-le Dobrin a obţinut între timp o altă slujbă la o fabrică din Sibiu, iar fetiţa, Denisa, are o stare de sănătate stabilă.

Oradea Summer Film continuă cu pelicule puse la dispoziţie de DigiFilm. Sâmbătă, de la ora 20, va rula filmul de acţiune "London has fallen", iar duminică, de la aceeaşi oră, va putea fi vizionat thiller-ul "Dark places".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON