URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Mai 2018, 17:31

Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO)

Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizatori
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
Festival de viță nobilă la Diosig: Peste 2.000 de persoane au degustat vinuri și produse tradiționale la Festivalul „Bakator” din Diosig (FOTO) foto: organizator
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

"De ce trebuie să învârtim?". Fetiţa se uită amuzată la licoarea care se învârte pe pereţii de sticlă din paharul înalt până când tatăl ei îi spune să apropie paharul de nas şi să inspire adânc. "E dulce, ca de flori", zice mirată copila, iar bărbatul îi răspunde aprobator. "E parfumul pământului şi al soarelui. E licoarea zeilor", îi explică, domol, ca şi cum i-ar citi dintr-o poveste.

"Bakator", ediţia a doua 

Peste 2.000 de iubitori ai vinurilor de calitate, veniţi nu doar din toate colţurile judeţului, ci şi din Ungaria şi Ucraina, au inspirat parfumurile vinurilor produse în Valea Ierului, au degustat licorile şi mâncăruri pregătite de bucătari aduşi special din restaurante tradiţionale.

S-a întâmplat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Gastronomic şi de Vin "Bakator" organizat, sâmbătă, în parcul Castelului Zichy din Diosig. "Va fi un festival altfel, de calitate", a promis primarul comunei Diosig, Mados Atilla, înainte de eveniment, şi s-a ţinut de cuvânt.

Fiecare participant a primit la intrare câte un pahar de sticlă, în care să poată gusta cele 47 de vinuri aduse de cei 19 viticultori din Diosig, Săcueni, Valea lui Mihai, Sâniob sau Sântimreu, la care s-au adăugat vinuri aduse de la cele mai renumite crame din Ungaria, Serbia şi chiar Ucraina.

E medicament...

Vedeta a fost, desigur, vinul din strugurii "Bakator", care au dat şi numele festivalului. Un vin aspru, dar foarte parfumat, din struguri cultivaţi pe vremuri pe sute de hectare în Valea Ierului, care au dispărut în vremea comunismului şi au fost readuşi, "acasă", recent, prin grija unor tineri viticultori din Diosig.

Festivalul a fost unul pentru întreaga familie, pe lângă şirurile de mese şi bănci aşezate sub umbra unor copaci seculari organizatorii amenajând şi un loc de distracţie pentru copii de toate vârstele, cu mobilier şi obiecte de joacă din lemn.

La căsuţele pregătite pentru comercianţi a fost coadă permanentă, atât la degustat, cât şi la cumpărat. Pe lângă vinuri roşii, albe sau roze, au venit producători cu pălincă de prune, caise, piersici şi gutui, dar şi gata preparate cu miere. "Asta nu e băutură, e medicament", a explicat proprietara standului, care a adus şi mierea cu care îşi îmbunătăţeşte băutura.

Degustare pe muzică

La festival au venit şi meşteşugari din Debreţin, nelipsiţii brutari cu kurtos kalacs, dar şi o familie de fermieri din Biharkeresztes, care a adus brânzeturi "bio", după cum au ţinut să precizeze, uşor afumate sau frământate, cu verdeţuri, ceapă roşie sau chili.

Cei mai ocupaţi au fost, însă, bucătarii, aduşi special de la un restaurant cu mâncăruri tradiţionale din Ungaria, şi care au pregătit, pe lângă grătare şi mititei, burgeri şi un gulaş cu carne de bivol, cu gust asemănător cărnii de viţei. Cele din urmă au fost preparatele speciale gândite să se asorteze cu vinurile.

Reţeta? Carne de bivol (proaspătă dar şi afumată), legume şi verdeţuri cât cuprinde, ceapă dar şi condimentul special unguresc - ardeiul kapia tocat şi sărat. În ce proporţii se pun? Bucătarul mustăcios a refuzat să dezvăluie secretul. Cert e că a fost bun, dovada fiind faptul că, până la 5 după-amiaza, o oală de 60 litri s-a golit până la ultima picătură, iar cea de a doua "se topise" pe jumătate.

Lângă mâncăruri şi vinuri, organizatorii au adăugat din belşug şi muzică bună. În prima parte a zilei a fost o trupă de muzică folclorică "Tokos" din Cluj, urmată de concertul trupei "Cimbaliband", o formaţie care a cântat piese tradiţionale din Balcani la ţambal, saxofon şi vioară. După-amiaza, de la 18, pe scenă a urcat formaţia de jazz a orădeanului AG Weinberger, iar seara, la ora 20, scena a fost ocupată de trupa de muzică uşoară Honeybeast din Ungaria.

Diplome pentru afaceri

În pauza dintre concerte, primarul comunei, Mados Atilla, avându-l alături de preşedintele executiv al UDMR, Szabó Ödön, au felicitat 8 antreprenori locali care au reuşit să realizeze planuri de afaceri câştigătoare în cadrul Programului POCU, având ca obiectiv sprijinirea categoriilor de populaţie care trăiesc în condiţii la limita subzistenţei, firmele urmând să primească pentru implementare câte 111.000 lei.

La eveniment au fost prezenţi şi dr. Papp Csaba Sándor, consilier al primarului din Debreţin, Pásztor Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, atât Primăria municipiului Debreţin cât şi CJ Bihor fiind parteneri în realizarea evenimentului.

"Faptul că avem parteneri societatea civilă, Consiliul Judeţean, oraşul Debreţin, este o recunoaştere a valorii efortului şi sudorii de zi cu zi a producătorilor locali", a declarat BIHOREANULUI primarul Mados Attila, care a ţinut să precizeze că festivalul are scopul de a valorifica resursele locale. "E o bucurie să avem în localitate producători de care putem să fim mândri. Şi nu numai de viţă de vie şi vin, ci din toate domeniile agricole", a mai spus edilul.

După concertul Honeybeast, seara s-a încheiat cu fotbal, fanii fotbalului fiind invitaţi să urmărească pe un ecran uriaş finala Ligii Campionilor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6361 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON