URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Aprilie 2020, 11:32

Ferma Nutripork, sursa mirosurilor urâte din Oradea și Sântandrei, s-a închis definitiv (FOTO)

Ferma Nutripork, care a fost ani de zile principala sursă a mirosurilor urâte din Oradea şi Sântandrei, s-a închis definitiv.

Fără putoare

"Una din sursele de mirosuri neplăcute pentru jumătatea de vest a oraşului Oradea, ferma de creştere a porcilor din spatele gării Ioşia, şi-a încetat definitiv activitatea. La Agenţia de Mediu Bihor au fost depuse documentele pentru obţinerea autorizaţiei de ecologizare a fostei ferme", a anunţat primarul Ilie Bolojan, pe propria pagină de Facebook.

Edilul a transmis că "din această lună, mirosurile care în anumite condiţii meteorologice veneau peste cartierul Ioşia, ajungând până în zona centrală, nu vor mai polua oraşul".

Ferma Nutripork a fost închisă în baza unui protocol încheiat de municipalitate cu reprezentanţii companiei în anul 2018. "Mulţumesc conducerii companiei pentru respectarea acestei înţelegeri!", a scris Bolojan.

Pazuric: "Avem în plan o fermă nouă"

Iosif PazuricContactat de BIHOREANUL, patronul grupului Nutrientul, care deţinea şi ferma din Ioşia, Iosif Pazuric (foto), a declarat că activitatea fermei a fost oprită, treptat, începând de anul trecut, de când complexul nu a mai fost populat cu porci. "Acum am primit aprobarea pentru ecologizarea amplasamentului. Golim batalurile de dejecţii şi vom nivela terenurile, pentru a le aduce la starea iniţială", a declarat Pazuric.

Potrivit acestuia, Nutrientul va construi o nouă fermă de porci în Bihor, care să suplinească activitatea din Ioşia. "Avem un proiect pentru o fermă nouă, la Sânnicolau Român, în mijlocul câmpului, ca să nu avem probleme de disconfort cu cetăţenii", a declarat patronul grupului.

Cât despre terenul din Ioşia, Pazuric a spus că, după ce va fi ecologizat, va decide detaliile viitorului parc industrial, care va lua locul fermei. "Trebuie să vedem dacă vom găsi un partener pentru investiţia într-un parc industrial. Ori vom închiria terenul, ori îl vom vinde", a declarat omul de afaceri.

Istorie zbuciumată 

Aşa cum se ştie, ferma Nutripork din Ioşia, care se întindea pe un teren de 18 hectare din zona străzii Corneliu Baba, a fost ani la rând un motiv de protest şi nemulţumire pentru orădeni.

Complexul zootehnic a împrăştiat asupra oraşului mirosuri specifice de dejecţii, obligându-i pe mulţi orădeni să stea cu geamurile închise la locuinţe, pentru a se proteja de duhoare. Deranjaţi, pe bună dreptate, de mirosurile neplăcute, orădeni, dar şi locuitori din Sânmartin, au protestat în mai multe rânduri, cerând autorităţilor să închidă ferma.

Protest Nutripork

Terenul a fost obţinut de Nutrientul în anul 1999, prin contract de concesiune cu Primăria Sântandrei, pe raza căreia se afla atunci. În 2001, când limita administrativă a Oradiei s-a schimbat, Primăria municipiului a "moştenit" acest contract, încheiat pe o perioadă de 49 de ani, cu posibilitate de prelungire pentru încă jumătate din termen.

Municipalitatea orădeană a încercat anularea lui, dar fără succes. În 2005, Curtea de Apel Oradea a stabilit definitiv valabilitatea documentului şi a obligat Primăria Oradea la respectarea contractului încheiat de administraţia locală din Sântandrei.

În 2018, în urma unei înţelegeri perfectate între Primărie şi grupul Nutrientul, din cele 18 ha de teren, 6,5 ha de teren au fost predate Consiliului Local, iar 11,5 ha au fost vândute către Nutrientul, cu peste un million de euro, plata urmând să se facă în rate semestriale timp de patru ani.

Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea a obţinut, anul trecut, titlul de parc industrial pentru cele 6,5 ha ajunse în proprietatea municipalităţii, iar Nutrientul poate de asemenea să facă acest demers, pentru terenul său. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
In sfârșit
Felicitări ambelor părți
Postat 29 Aprilie 2020, 20:24 de Sandu2100
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON