Profesorul Amorin Popa, conferenţiarii Luiza Demian, Mircea Onaca şi Ritli Ladislau, asistenta Dana Mureşan şi doi liceeni din Oradea bolnavi de diabet au vorbit, marţi, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului, despre importanţa prevenirii şi tratării acestei boli care, chiar dacă nu doare, are complicaţii extrem de grave, mutilante fizic şi social, începând de la favorizarea bolilor cardio-vasculare şi a cancerelor de diferite forme, mai ales digestive, pierderea vederii, amputarea picioarelor etc.
Pornind de la constatarea că în România prevalenţa diabetului era în urmă cu zece ani de 5,3% din totalul populaţiei, iar în prezent a ajuns la o medie naţională în jurul valorii de 12%, şi că răspândirea acestei boli are un caracter epidemic după trecerea la civilizaţia de tip fast-food, profesorul Amorin Popa, şeful Centrului de Diabetologie din Oradea a avertizat asupra legăturii de cauzalitate între obezitate şi diabet, îndemnând - ca primă măsură de prevenire a bolii - controlul greutăţii corporale.
Conferenţiarul Ritli Ladislau, specialist pediatru, a avertizat că diabetul afectează tot mai mulţi oameni încă de la vârste tot mai mici, chiar şi de la un an şi jumătate de viaţă, iar ritmul este galopant. "De obicei înregistrăm anual 6-8 copii cu diabet, anul acesta avem 15 noi pacienţi din rândul copiilor", a spus dr. Ritli, de la Spitalul Municipal.
Doi dintre aceşti pacienţi, Darius şi Csilla, au povestit propriile lor experienţe de adolescenţi diabetici, începând de la jena de a trebui să-şi administreze insulină la ore fixe, inclusiv în timpul programului de la şcoală, până la imposibilitatea de a mânca, la fel ca şi colegii lor de generaţie, alimente de tip fast-food, sucuri carbogazoase chimice şi dulciuri, dar şi despre echilibrul la care au ajuns prin autocontrolul alimentaţiei şi prin practicarea mişcării fizice.
La fel ca şi asistenta Dana Mureşan, conferenţiarii Luiza Demian şi Mircea Onaca au transmis câteva "învăţături" pentru orice persoană: mâncaţi sănătos, nu săriţi niciodată peste micul-dejun, care musai trebuie să conţină fibre (pâine de secară ori cereale neprelucrate, obligatoriu fără ciocolată), lapte, legume şi un fruct. "Masa nu trebuie să fie scumpă, trebuie să fie sănătoasă", a spus dr. Demian, adăugând că la fel de importantă este şi hidratarea corectă, cu măcar doi litri de apă pe zi.
"Diabetul este o boală extrem de costistitoare şi cu multiple complicaţii grave şi foarte grave, iar cea mai bună şi ieftină cale de a o preveni este alimentaţia sănătoasă", a insistat şi dr. Amorin Popa.
În încheierea întâlnirii de marţi cu jurnaliştii pe această temă, specialistul a îndemnat bihorenii să se prezinte la medic pentru a afla dacă au sau nu diabet, asigurându-i de gratuitatea investigaţiilor şi tratamentului pe care îl pot primi la Centrul de Diabetologie din Oradea. "Ceea ce ar primi Barack Obama dacă ar suferi de diabet vă asigur că primeşte şi diabeticul din Oradea", a spus Amorin Popa.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.