URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
11 Noiembrie 2014, 13:50

Fereşte-te de diabet, mănâncă dimineaţa! Medicii diabetologi îi învaţă pe bihoreni cum să rămână sănătoşi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Profesorul Amorin Popa, conferenţiarii Luiza Demian, Mircea Onaca şi Ritli Ladislau, asistenta Dana Mureşan şi doi liceeni din Oradea bolnavi de diabet au vorbit, marţi, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva diabetului, despre importanţa prevenirii şi tratării acestei boli care, chiar dacă nu doare, are complicaţii extrem de grave, mutilante fizic şi social, începând de la favorizarea bolilor cardio-vasculare şi a cancerelor de diferite forme, mai ales digestive, pierderea vederii, amputarea picioarelor etc.

Pornind de la constatarea că în România prevalenţa diabetului era în urmă cu zece ani de 5,3% din totalul populaţiei, iar în prezent a ajuns la o medie naţională în jurul valorii de 12%, şi că răspândirea acestei boli are un caracter epidemic după trecerea la civilizaţia de tip fast-food, profesorul Amorin Popa, şeful Centrului de Diabetologie din Oradea a avertizat asupra legăturii de cauzalitate între obezitate şi diabet, îndemnând - ca primă măsură de prevenire a bolii - controlul greutăţii corporale.

Conferenţiarul Ritli Ladislau, specialist pediatru, a avertizat că diabetul afectează tot mai mulţi oameni încă de la vârste tot mai mici, chiar şi de la un an şi jumătate de viaţă, iar ritmul este galopant. "De obicei înregistrăm anual 6-8 copii cu diabet, anul acesta avem 15 noi pacienţi din rândul copiilor", a spus dr. Ritli, de la Spitalul Municipal.

Doi dintre aceşti pacienţi, Darius şi Csilla, au povestit propriile lor experienţe de adolescenţi diabetici, începând de la jena de a trebui să-şi administreze insulină la ore fixe, inclusiv în timpul programului de la şcoală, până la imposibilitatea de a mânca, la fel ca şi colegii lor de generaţie, alimente de tip fast-food, sucuri carbogazoase chimice şi dulciuri, dar şi despre echilibrul la care au ajuns prin autocontrolul alimentaţiei şi prin practicarea mişcării fizice.

La fel ca şi asistenta Dana Mureşan, conferenţiarii Luiza Demian şi Mircea Onaca au transmis câteva "învăţături" pentru orice persoană: mâncaţi sănătos, nu săriţi niciodată peste micul-dejun, care musai trebuie să conţină fibre (pâine de secară ori cereale neprelucrate, obligatoriu fără ciocolată), lapte, legume şi un fruct. "Masa nu trebuie să fie scumpă, trebuie să fie sănătoasă", a spus dr. Demian, adăugând că la fel de importantă este şi hidratarea corectă, cu măcar doi litri de apă pe zi.

"Diabetul este o boală extrem de costistitoare şi cu multiple complicaţii grave şi foarte grave, iar cea mai bună şi ieftină cale de a o preveni este alimentaţia sănătoasă", a insistat şi dr. Amorin Popa.

În încheierea întâlnirii de marţi cu jurnaliştii pe această temă, specialistul a îndemnat bihorenii să se prezinte la medic pentru a afla dacă au sau nu diabet, asigurându-i de gratuitatea investigaţiilor şi tratamentului pe care îl pot primi la Centrul de Diabetologie din Oradea. "Ceea ce ar primi Barack Obama dacă ar suferi de diabet vă asigur că primeşte şi diabeticul din Oradea", a spus Amorin Popa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON