URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 10 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am o mare admiraţie pentru cei care nu cred în Covid, care nu dau doi bani pe regulile stabilite de Guvern şi care au reuşit să afle, prin propriile mijloace, că Uniunea Europeană ne dă bani grei, chipurile,  pentru fiecare mort care ar fi decedat din cauza coronavirusului...
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
15 Iulie 2020, 08:01

Felixul în avarie! Hotelierii şi comercianţii se plâng de scăderea gradului de ocupare a staţiunii la 30% (FOTO / VIDEO)

Felixul în avarie! Hotelierii şi comercianţii se plâng de scăderea gradului de ocupare a staţiunii la 30% (FOTO / VIDEO) PRAF ŞI PULBERE. Turiştii din Băile Felix îşi petrec zilele de vacanţă printre dâmburi de pământ, şanţuri şi podeţe. Deranjul provocat de şantiere şi restricţiile sanitare impuse de epidemia noului coronavirus a făcut ca numărul vizitatorilor să scadă la circa o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Ziua, străzile sunt aproape pustii. "Niciodată n-a fost un an atât de prost pentru turism după 1990", spune directorul SC Turism Felix, Florian Serac
Felixul în avarie! Hotelierii şi comercianţii se plâng de scăderea gradului de ocupare a staţiunii la 30% (FOTO / VIDEO) VARA PE ŞANŢ. Primarul de Sânmartin, Cristian Laza, recunoaşte disconfortul provocat turiştilor de lucrări, dar spune că nu avea de ales. "Puteam să nu facem nimic, dar în cinci ani nu s-ar mai fi auzit de Băile Felix. Totul s-ar fi dus pe râpă. Eu zic că am ales corect", spune edilul
Felixul în avarie! Hotelierii şi comercianţii se plâng de scăderea gradului de ocupare a staţiunii la 30% (FOTO / VIDEO) STOP! Băile Felix sunt într-un blocaj total. La ore de vârf, ambuteiajele provocate de lucrările pentru reabilitarea DN76 se întind până lângă Primăria Sânmartin, iar șanțurile săpate de constructori au transformat ATV-urile în vehicule utilitare pentru cei care nu vor să își spargă mașinile prin hârtoape
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Seara, când se lasă umbra, turişti de toate vârstele ies peste şanţuri ca asediaţii după bombardamente. Staţiunea Băile Felix aşa şi arată! 

Utilaje grele sunt proptite în dâmburi de pământ, podeţe aruncate peste tranşee scârţâie sub picioare, în vreme ce şiruri de maşini înaintează bară la bară ca un convoi de refugiaţi. "Pe cuvânt, e ceva... Nu mai ai pe unde să treci!", povesteşte o mămică în smartphone, împingând un cărucior peste un covor de pietriş.
Cel mai mare val de lucrări din Băile Felix de după comunism a adus staţiunea la limita supravieţuirii tocmai când înfruntă criza provocată de noul coronavirus!

Ori praf, ori noroi!

Staţiunea are două cicluri de viaţă: dimineaţa devreme şi seara târziu. La ora 8, turiştii aşteaptă deja aliniaţi în faţa ştrandului Apollo. Oamenii vin să prindă loc, căci ştrandul cu o capacitate de 2.700 persoane poate primi cel mult 1.000 de vizitatori, pentru a evita aglomeraţia. Măsurile de prevenţie impun termoscanarea şi înregistrarea tuturor, aşa că se formează cozi. Iar când casieriţa trage oblonul, se lasă cu scandal. "Nu se poate să vii din cealaltă parte a ţării şi să fii ţinut afară!", protestează un bărbat.

Peste zi, oamenii mănâncă în ştrand, ca să nu îşi piardă locul. Străzile le rămân muncitorilor proptiţi în lopeţi, iar turiştii ies abia la apus. "Cine a luat ţeapă vara asta cu Felixul nu mai vine. Când e senin e praf, când plouă e noroi!", se plânge un turist. 

Vizitatorii sunt dezamăgiţi. "În loc să lucreze în alea trei luni în care am fost închişi în case, ei sapă acum!", zice o femeie. Până şi fanii statornici sunt supăraţi. "Vin cu soţul de ani de zile în Felix. Tot aşa spart a fost şi vara trecută. Nu înţeleg ce face primarul!", reclamă o bătrână.

25 de şantiere 

Edilul de Sânmartin face hipertensiune. Din 43 de şantiere a mai rămas cu 25 deschise, dar tot sunt prea multe. "Incredibil câte probleme pot să apară!", oftează primarul Cristian Laza (foto). Fost director de hotel, Laza este cel mai important primar al PSD Bihor. Partidul a pompat bani grei în comună pentru a demonstra că se poate dezvolta şi fără unirea cu Oradea condusă de liberalul Ilie Bolojan. 

Ambiţios, Laza pare să confirme. În patru ani a atras finanţări de 26,5 milioane euro din fonduri europene şi guvernamentale. Numai vara aceasta are lucrări de 11 milioane euro. "În Băile Felix nu s-a investit atât din anii ʼ80, când au ridicat comuniştii hotelurile", zice primarul. Spre exemplu, doar reabilitarea aleii centrale, cu trotuare pietruite, piste pentru biciclete, fântână arteziană şi toaletă, costă aproape 4 milioane de euro.

Atribuite bucureştenilor de la Europlus Construct, lucrările s-au împotmolit încă de la săpături. Localnicii spun că firma, confruntată cu probleme financiare, a lucrat anul trecut cu o mână de muncitori. Primarul confirmă doar parţial. "Avansau foarte încet. Dacă aveau de spart o placă de beton de 30 cm şi dădeau peste una de 50 cm, făceau notă de constatare, o trimiteau la Bucureşti, de unde venea la Primărie şi dura. Or, eu nu pot aştepta o săptămână pentru o placă de beton", zice Laza.

Sub trafic

După negocieri de o săptămână cu compania, lucrările au fost date în subantrepriză unei firme orădene care a lucrat şi pentru Aquaparkul Nymphaea, şi pentru complexul comercial Lotus II. Joia trecută, aceasta lucra cu 30 de muncitori şi şase utilaje, iar lucrările au ajuns în faza montării bordurilor, după care se va trece la pietruirea drumului. 

"Dacă sunt bani, eu zic că până în noiembrie terminăm", spune administratorul firmei Ştefănuţ & Daria, Marius Fiţ. Constructorul şi-ar dori oprirea circulaţiei, pentru a accelera ritmul lucrărilor, dar primarul nu vrea să audă de aşa ceva. "Nici vorbă! Şi aşa i-am încurcat pe toţi", zice Laza. 

Pentru a decongestiona străzile, Primăria îndeamnă prin afişe turiştii să îşi lase maşinile, gratuit, în parcarea cu 170 locuri de la intrarea în Băile Felix. Unii s-au conformat, cei mai mulţi nu. "Cel mai naşpa e când umbli prin staţiune după şoferii unor maşini lăsate fix unde ai de săpat", spune un excavatorist. Dacă ar fi după el, i-ar amenda pe toţi.

Vremuri de (corona)criză

Spre deosebire de şantierişti care ar da cu turiştii de pământ, comercianţii şi hotelierii nu mai ştiu cum să-i atragă. "Vânzările au scăzut cu 70% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mulţi nici nu au deschis, pentru că nu merită", zice angajatul unui ABC din centrul staţiunii.

Industria ospitalităţii e la pământ. "Vânzările au scăzut sub jumătate faţă de iulie 2019. Încă n-am calculat, să nu-mi fac sânge rău. O să văd peste două săptămâni", spune Claudiu Creţ, administratorul Club Art. Comercianţii încearcă să îşi salveze afacerile cum pot. "Turiştii sunt nemulţumiţi de lucrări, de restricţii, de tot. Nici vorbă să mărim preţurile în acest sezon, dimpotrivă, la o pizza mai dăm un pahar de suc sau o cafea gratis, să fie omul mulţumit".

Proprietarii de pensiuni chiar au scăzut preţurile. "Camera pe care anul trecut o dădeam cu 300 lei în sezon, acum e 200 lei, dar găseşti în staţiune şi camere cu 150 sau 100 lei", spune Sorin Stan, administratorul vilei Fănică.

Şi aşa, însă, numărul cazărilor tot s-a prăbuşit, cu efecte dramatice asupra profitului. "Astăzi, doar trei camere din 18 duc în spate toată pensiunea. Dar noi, fie că avem un singur oaspete, fie că e totul plin, avem aceleaşi cheltuieli: becurile tot le aprinzi noaptea, apa tot o încălzeşti, aerul condiţionat tot îl porneşti", explică Stan. 

Cel mai prost an 

Situaţia e aceeaşi şi pentru marii hotelieri. SCT Felix, nava amiral a staţiunii, s-a urnit din blocaj la jumătatea lui iunie, dar e departe de a avansa cu motoarele în plin. Spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut, când gradul de ocupare a celor 2.459 locuri de cazare era de 92%, ajunge acum abia la 36%. Pierderile acumulate sunt de 2 milioane euro. "Niciodată după 1990 n-a fost un an atât de prost", spune directorul general Florian Serac (foto).

Directorul refuză să se gândească la al doilea val al epidemiei. "Dacă ne închide din nou, băgăm societatea în restructurare", zice el. De aceea, hotelierii fac tot posibilul pentru a evita un asemenea lucru. Turiştii sunt termoscanaţi la intrarea în hoteluri, îndemnaţi să îşi dezinfecteze mâinile şi picioarele, să păstreze distanţa de siguranţă, să poarte mască în spaţiile închise şi... să evite ieşirile în Oradea.

Măsurile se aplică inclusiv la hotelul Lotus Therm, singurul de 5 stele, unde au fost deschise doar bazinele exterioare. De asemenea, numărul celor care pot intra în cel mai mare ştrand al staţiunii a fost limitat drastic. "Numai eu ştiu ce înjurături aud când trec pe lângă intrarea în Apollo, iar oamenii aşteaptă să mai iasă cineva ca să se elibereze din locuri", povesteşte Serac. 

În sfidarea crizei 

Regula numărului limitat de vizitatori se aplică şi la aquaparkul President. Dimineaţa, la deschidere, se formează cozi, iar întârziaţii riscă să rămână afară. "Oamenii vor să vină, dar lucrăm la jumătate din capacitate. Primim cel mult 550 de persoane, pentru a respecta condiţiile de distanţare", spune directorul complexului President, Dumitru Fechete (foto).

Acesta speră că odată cu intrarea în sezonul estival complexul îşi va mai recupera din pierderile de circa 3 milioane lei înregistrate anul acesta. "Săptămâna trecută aveam un grad de ocupare de 80%, iar pentru weekend-ul următor preconizăm o creştere la 90%", zice directorul.

De altfel, parcă în ciuda crizei, complexul President şi-a inaugurat vinerea trecută primul hotel de lux din portofoliu. President Bussines, clasat la 4 stele "plus", are la parter un restaurant cu 300 de locuri, la primul etaj săli de conferinţă cu 30 - 200 locuri, iar la etajul doi mai multe camere şi două apartamente cu jacuzzi şi terase, inclusiv cu o mini-grădină. Deasupra se înalţă încă trei etaje cu camere mari şi spaţioase. "Conform rezervărilor făcute, până la sfârşitul acestei săptămâni hotelul va fi ocupat la întreaga capacitate", spune Fechete. 

La fel ca întreaga staţiune, hotelierii speră la relansarea turismului. Mai devreme sau mai târziu, lucrările de reabilitare se vor termina, pandemia va trece, iar Băile Felix vor scoate de sub masca de protecţie o faţă nouă, zâmbitoare. Rămâne de văzut cu ce preţ...


INVESTIŢII ÎN BĂILE 1 MAI
Ştrandul Venus va deveni acvaparc

Staţiunea Băile 1 Mai va intra şi ea în renovare, printr-un proiect european de 4,8 milioane euro. Investiţia vizează realizarea unei artere pietonale cu piste pentru biciclişti, reamenajarea zonei centrale şi înlocuirea mobilierului urban. "Lucrările vor începe în septembrie, cu termen de predare de un an", zice primarul Cristian Laza.

SCT Felix, la rându-i, investeşte 14 milioane euro în transformarea ştrandului Venus (foto) într-un aquapark ce se doreşte mai mare decât cel din Oradea. "Vom avea 4,7 hectare de teren cu copaci pentru umbră, lângă care vor fi amenajate mai multe bazine, inclusiv unul olimpic, tobogane, trambulină pentru sărituri şi multe altele", spune directorul SCT Felix, Florian Serac. Aquaparkul este programat să fie dat în folosinţă în primăvara anului viitor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Sunlight
Așa de negativă e reclama lor, încât sunt pe creștere :::))))
Postat 16 Iulie 2020, 08:23 de Sandu2100
Viermii galbeni de pusta au reaparut
Au reaparut viermii respectivi, cu reclama lor caracterisica negativa, plina de ciuda si invidie. Nenorocitii extrapoleaza cate caz izolat, generalizand.
Postat 15 Iulie 2020, 22:47 de Sunlight
Se baga gazul?
Felicitari echipei.O nedumerire am avea: cu santierele astea,43 la numar, cu finanţări de 26,5 milioane euro din fonduri europene şi guvernamentale,nu se trag tevi de gaz pe la pensiuni, care se incalzesc iarna cu lemne si peleti? Sau ambitia psd-ului a fost sa arate ca poate si el face ce fac rivalii din oradea:" trotuare pietruite, piste pentru biciclete, fântână arteziană şi toaletă", "artere pietonale cu piste pentru biciclişti, reamenajarea zonei centrale şi înlocuirea mobilierului urban". Sa nu uite porfirul si piatra trani.Parca ne intoarcem in timp,in bucurestii lu' videanu,cind se schimbau anual bordurile...
Postat 15 Iulie 2020, 19:15 de excalibur
BlackCrow
La fiecare tarabă e manele, mizerie , dezordine, limbaj inadecvat. Nu știu de ce nu le face un loc sub pământ , aceași problema la Bâlea lac. Astea într-adevăr sunt balcanisme, dar noi nu avem cultura asta, a apărut de la o etnie după "89
Postat 15 Iulie 2020, 14:36 de Sandu2100
Ce-am văzut eu...
Câteva lucruri care n-au fost prezentate în articol : mizeria și cerșetorii. Am ieșit cu familia într-un weekend doar la plimbare și a mânca un langoș (au mai avut și alții această idee dar nu era aglomerație). Era deschisă o plăcintărie, oamenii stau la rând, distanțarea se respecta. Deodată apare o ceată de cetățeni din Mordor, femei și puradei cu eternul "dă-mi și mie". Câțiva masculi îi supraveghează de la umbră cu flacoane de bere la îndemână și scuipând semințe... Poftă mare turistule! Ne-am luat langoșii și răcoritoarele, erau bunicele, urmează să aruncăm ambalajele... La al treilea coș de gunoi arhiplin de dădea mizeria pe-afară mi-am pierdut răbdarea, am îndesat gunoiul cumva ca totuși să nu aruncăm pe jos (să te speli pe mâini? Unde?) și am scos telefonul să fac niște poze. Așa să vadă lumea pe rețeaua de socializare cât de îngrijit este Felixul nostru... Erau câțiva vânzători și la tarabe, unul cu manelele date tare de tot să se distreze lumea. Concluzia: balcanism în cel mai rău sens al cuvântului (în Serbia și Muntenegru era mai civilizat), gunoaie peste tot (nu mă refer la cele datorate lucrărilor!), tuciurii la tot pasul. Haideți oameni buni că-i bine și frumos! ????
Postat 15 Iulie 2020, 14:02 de BlackCrow
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0949 RON
  • 1 EUR = 4.8375 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON