URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 12 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Interesantă ideea Primăriei de a le cere artiștilor ambulanți să solicite administrației locale dreptul de a se produce pe teritoriul municipiului Oradea. Nu se vor percepe taxe pentru așa ceva, dar spațiile unde va avea loc actul artistic și orarul vor fi bine definite.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nici n-am apucat să uităm bulibășeala alegerilor comasate din 9 iunie, locale și europarlamentare, cu acuze de furt și o impardonabilă întârziere în centralizarea și publicarea rezultatelor, că deja ne putem imagina ce se va întâmpla la alegerile de la finele anului, în legătură cu care tocmai s-a decis că vor fi intercalate: turul I al scrutinului prezidențial pe 24 noiembrie, urmat pe 1 decembrie de cel legislativ, pentru desemnarea viitorilor senatori și deputați, iar apoi, pe 8 decembrie, de turul II al alegerilor prezidențiale.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 28 iunie a.c. s-a publicat în Monitorul Oficial o nouă Ordonanță de Urgență care modifică din nou Codul Rutier și, din păcate, nu în bine. În războiul contra drogurilor și alcoolului la volan, guvernanții scot pe bandă monstruozități juridice care nu fac decât să lovească în cetățeanul onest și să aducă noi pete pe obrazul Statului. Ceea ce s-a făcut prin această Ordonanță depășește, însă, toate aberațiile anterioare și încalcă orice regulă de drept și de bun-simț juridic.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul este o boală cu o evoluție lentă și silențioasă, dar hiperglicemia cronică determină o serie de probleme de sănătate, uneori foarte grave. Supravegherea medicală continuă este foarte importantă, descoperindu-se factorii de risc și cei agravanți precum și bolile asociate (hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, obezitatea), toate acestea cu scopul instituirii unui tratament adecvat.
16 Iunie 2014, 09:02

FC Bihor, fluier final: Bolojan renunţă să finanţeze clubul fanion al judeţului, condamnându-l la faliment

FC Bihor, fluier final: Bolojan renunţă să finanţeze clubul fanion al judeţului, condamnându-l la faliment CARTONAŞ ROŞU. FC Bihor a pierdut pe propria mână. "Nu mai putem finanţa lipsa de rezultat. În condiţiile în care, cu un buget mult mai mic, echipele de baschet şi handbal ale oraşului fac performanţă la nivel naţional şi au nevoie de fonduri, nu mai putem băga în fotbal 250.000 de euro pe an pentru ca la final de campionat să fim la coada clasamentului", argumentează primarul Ilie Bolojan
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Boală lungă, moarte sigură. După ani întregi în care a încercat zadarnic să resusciteze FC Bihor, conducerea municipalităţii orădene a hotărât că a venit vremea să îi pună cruce şi, la capătul a două decenii în care l-a susţinut financiar, săptămâna trecută a anunţat că vrea să iasă din acţionariatul clubului.

"Experienţa a demonstrat că eforturile financiare făcute de oraş nu se regăsesc în performanţele clubului, aşa că nu mai are rost să continuăm", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Nu (mai) finanţează!

Mişcarea a fost gândită de la începutul anului, hotărârea a fost luată la începutul lunii iunie, iar decizia a fost anunţată vinerea trecută, după ora 16.00, când oraşul intra în weekend. "În urma analizei făcute asupra activităţii sportului orădean, Primăria intenţionează să nu mai finanţeze FC Bihor", se menţiona într-un comunicat al municipalităţii.

Potrivit depeşei de numai patru rânduri, Primăria va pune în continuare la dispoziţia FC Bihor stadionul şi sediul administrativ din strada Iosif Vulcan, dar nu-i va mai aloca niciun leu, iar fondurile astfel economisite vor fi direcţionate către sporturile unde Oradea a obţinut rezultate: baschet şi polo.

Primarul Ilie Bolojan spune că măsura, îndelung cântărită, este consecinţa prestaţiei echipei. "De-a lungul timpului am încercat toate variantele. Am susţinut financiar clubul, ne-am asumat plata unor datorii istorice, am avut mai mulţi preşedinţi, am schimbat antrenori, am avut un parteneriat cu un investitor privat, iar în ultima perioadă am încercat varianta evoluţiei în liga secundă cu jucători primiţi gratis de la alt club. Municipalitatea a epuizat toate variantele, aşa că intenţionează să iasă din club", spune edilul.

Bani contra performanţă

Primarul l-a înştiinţat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Cornel Popa, la începutul lui iunie, că vrea să îl lase cu clubul pe cap, dar ieşirea pare să fi fost hotărâtă încă de la începutul anului. Parteneri egali în FC Bihor, Consiliul Local şi cel Judeţean susţin activitatea fotbalistică prin cotizaţii egale, fiecare de circa 1,8 milioane lei pe an. Coincidenţă sau nu, pentru anul acesta municipalitatea şi-a bugetat în februarie doar jumătate din sumă.

04_Ovidiu_Muresan_bihoreanul.jpgCei 900.000 cheltuiţi în prima jumătate a anului reprezintă cea mai mică sumă alocată vreodată echipei de la bugetul local. În 2013 municipalitatea a plătit 1,2 milioane lei, iar în 2012 aproape 1,9 milioane lei. Pentru că, totuşi, echipa a încheiat de fiecare dată codaşă, iar anul acesta, aflată chiar pe ultimul loc, n-a retrogradat numai fiindcă din cele 16 echipe înscrise în campionat au rămas în final 11, conducerea municipalităţii a hotărât să finanţeze doar rezultatele.

"Fondurile vor fi alocate către secţiile performante precum cea de polo, baschet, judo, scrimă şi atletism, toate clasate pe podium. Nu putem să dăm bani la FC Bihor, dar să nu avem finanţare pentru a susţine deplasările echipei de baschet, vicecampioană naţională, la campionatele europene", zice şi viceprimarul Ovidiu Mureşan (foto).

Şanse fără sorţi

Retragerea finanţării de la bugetul local echivalează cu falimentul clubului aflat, oricum, în insolvenţă. Potrivit viceprimarului, FC Bihor are doar trei căi de salvare. Toate discutabile.

"Varianta fericită ar fi să găsească un partener privat care să preia partea de finanţare a Primăriei", spune Mureşan. În condiţiile în care majoritatea întreprinzătorilor care s-au implicat de-a lungul timpului în fotbalul bihorean, de la Ionel Codoban şi Iosif Lucaci la Attila Borsi şi Viorel Ştiube, au avut probleme cu legea, iar oamenii de afaceri de anvergură, precum Zoltan Teszari, preferă să susţină alte sporturi, e greu de crezut că fotbalul bihorean va atrage peste noapte un investitor. De altfel, clubul e atât "atractiv" încât nici măcar discuţiile purtate în primăvară de către preşedintele CJ Cornel Popa cu omul de fotbal Alexandru Boc, bihorean de origine, nu au dus nicăieri.

O a doua soluţie ar fi ca FC Bihor şi un club de talie similară să îşi unească puterile. Bihorul ar aduce în parteneriat stadionul şi palmaresul vechi din 1902, iar partenerii banii şi jucătorii. E greu de crezut însă că un club suficient de puternic pentru a putea evolua în campionat ar fi dispus să renunţe la propriile culori.
În acest context, ultima şi cea mai previzibilă cale pare reducerea activităţii la nivelul Centrului de copii şi juniori, ca secţie a Liceului cu Program Sportiv sau a Clubului Sportiv Municipal. Dar, desigur, asta înseamnă falimentul...

04_Serban_Morcan_bihoreanul.jpgCătre faliment

Vineri dimineaţă, la sediul din strada Iosif Vulcan 11 nimic nu trăda furtuna care avea să se abată asupra clubului. Preşedintele Şerban Morcan (foto) semna liniştit contractele cu jucătorii. "Am mandat până la data de 30 iunie. Că voi rămâne, că voi pleca, trebuie să mă îngrijesc să avem lotul necesar înscrierii în campionat", a declarat acesta pentru BIHOREANUL. Despre intenţia Primăriei de a se retrage din club nici măcar nu ştia.

De altfel, nici vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, nu era foarte convins de asta. "Conducerea Primăriei ne-a spus acum câteva săptămâni că s-ar putea să nu mai vrea să finanţeze clubul, dar până acum nu am primit nicio înştiinţare oficială", a zis Mang, adăugând că, dacă CJ nu va găsi un partener privat care să ia locul Primăriei, clubul se poate pregăti să intre în faliment. "Va trebui să cântărim serios opţiunile pe care le avem. Consiliul Judeţean nu poate susţine singur FC Bihor", a explicat vicele.

După doi ani în care a plătit eşalonat 20 din cele 47 milioane de lei reprezentând datoriile istorice către diferiţi furnizori şi către bugetul de stat şi către cele ale asigurărilor sociale şi de sănătate, FC Bihor aşteaptă să tragă obloanele. Atâta tot că, dacă decizia s-ar fi luat mai curând, ar fi scutit bugetul local şi cel judeţean de pierderi consistente. Speranţa (în relansarea clubului) moare ultima, cum zic jurnaliştii sportivi. Dar iată că i-a venit şi ei vremea...


EŞEC DE MILIOANE
11,5

milioane lei a cheltuit Primăria cu finanţarea FC Bihor începând din 2009


"Vrem să ieşim din FC Bihor ca să putem da banii secţiilor sportive care merg bine, care adună 2.000 de orădeni la un meci, decât să îi îngropăm în fotbal, unde abia dacă sunt 200 de spectatori"
Ovidiu Mureşan, viceprimar


TRADIŢII BIHORENE
Adio performanţă!

Înfiinţat în 1910 sub denumirea de Club Atletic Oradea, la 8 ani după primul meci de fotbal organizat la Oradea, clubul fanion al judeţului, singurul cu o astfel de tradiţie din Transilvania, a intrat în umbră după 1989. În 23 de sezoane, echipa a reuşit să evolueze unul singur în prima ligă, în ediţia de campionat 2003-2004. Promovarea de atunci a scos în stradă nu mai puţin de 20.000 de orădeni. Ulterior, performanţele au tot scăzut, cu excepţia din 2011 când, în timpul parteneriatului cu CF Liberty, echipa a reuşit promovarea în teren, dar a pierdut la masa verde, neprimind licenţa pentru Liga I. După ce omul de afaceri Marius Vizer a renunţat la parteneriatul cu municipalitatea, echipa a evoluat tot mai slab, cu o echipă defensivă construită pentru contraatac, dar în imposibilitatea de a face un joc atractiv. Singura victorie clară din ultimul sezon a fost obţinută împotriva UTA, şi aceea doar pentru că arădenii au fost nevoiţi să joace cu juniorii, după ce membrii lotului mare, cu salariile neplătite, au refuzat să intre în teren.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
22 Comentarii
FCB
@Gerula sunte-tzi, a-tzi facut, falimenta-tzi, face-tzi. Aoleo! M-ai ame-tzit! (Ptiu drace ca ma apuca si pe mine.) Cat despre FCB...Decat sa se plateasca salarii de mii de euro unor jucatori anemici, care reusesc sa se faca de ras la fiecare meci, mai bine lipsa. Pacat de istoria clubului, (ce echipa aveam in anii'80...) dar acum sunt alte vremuri. Cautati un investitor privat ( e plin oorasul de patroni, unul mai "patron" ca celalalt) poate o sa se implice cativa. Din banul public e clar ca nu merge. PS: sunteti, ati facut, falimentati, faceti etc.
Postat 17 Iunie 2014, 10:58 de mine
FC BIHOR
Primarul trebuia sa faca un bilant cu mult inainte . Sa analizeze situatia de la centru de juniori pentru a face echipa cu cei de acolo \.,
Postat 17 Iunie 2014, 08:42 de adi
Rusine
De cand sunte-tzi primar nu a-tzi facut nimic pt bazele sportive din oras acum falimenta-tzi si echipele de sport.RUSINE la pretzul impozitelor al calduri al amenzilor pt parcare suntem pe primul loc in tzara dar cand este vorba de sport nu face-tzi nimic.
Postat 17 Iunie 2014, 08:33 de Gerula
????????
Numai cind te uiti la politrucul Morcan,Voloseniuc-grasul acela cirliontat si Bolo -giratii iti dai seama cine ingroapa fotbalul oradean!Toti sunt adeptul brutarului mititel craiovean!RUSINE la toti trei!RUSINEEEEEEE!
Postat 17 Iunie 2014, 08:11 de Vasile
Retrogradare
"Pentru că, totuşi, echipa a încheiat de fiecare dată codaşă, iar anul acesta, aflată chiar pe ultimul loc, n-a retrogradat numai fiindcă din cele 16 echipe înscrise în campionat au rămas în final 11, conducerea municipalităţii a hotărât să finanţeze doar rezultatele." Echipa a jucat in play-out, pe care l-a terminat pe locul 3. De retras s-a retras doar Craiova lui Mititelu. A scapat de la retrogradare pe teren, nu fiindca s-a retras cineva.
Postat 17 Iunie 2014, 00:27 de Bogdan
Hai Bihorul!
Nu imi doresc sa fie rapus FC Bihor, unul din cele mai vechi cluburi de fotbal care e singurul club din Romania care a castigat titlu in doua tari(Ungaria si Romania). E club cu traditie si ar merita sa ramana chiar daca a inghitit echipe precum Liberty sau Luceafarul(ambele avand o promovare, dar din diferite motive au ramas tot in esalonul secund), chiar daca performantele lasa de dorit zbatandu-se la retrogradare (chiar retrogradand daca nu se retragea U Craiova) orasul ar merita un stadion si o echipa care sa fie macar in liga secunda. Sper sa nu se desfiinteze si sa se gaseasca o solutie sau un investitor prin care FC Bihor sa nu moara. Ar trebui sa formeze si baietii din fotbal o echipa tanara si dornica care sa joace din pasiune precum baietii din polo, baschet, handbal, volei In cativa ani ar avea echipa care sa se lupte pt promovare chiar daca banii ar fi putini. Din pacate jucatorii din fotbal joaca doar pt bani si astfel au devenit niste muraturi, caricaturi si niste umbre. De acea nici nu merge lumea la stadion
Postat 16 Iunie 2014, 23:08 de doggy_c
Hai CSM ORADEA!!!
De ce sa se bage doar in baschet si polo? si handbalul daca va uitati am promovat in liga nationala, nu am avut nici o infrangere nici un egal doar victorii. Echipa de handbal are nevoie de sprijin financiar altfel nu are cum sa intre in primul esalon. Jucatorii toti tineri valorosi si de perspectiva au zis ca raman la echipa pt a face performanta cu conditia sa se asigure un buget minimal, altfel vor pleca pe la diferite echipe in tara si vom pierde ocazia de a creste un alt sport la Oradea. Echipa de volei la fel 2 sezoane consecutiv au promovat in liga cea mai ravnita dar nu au avut sprijin anul aceste posibil sa promoveze din nou de ce sa nu ii ajutam si pe acei tineri baieti talentati? La judo, karate, atletism scrima tenis de ce nu se vorbeste nimic? Bineinteles trebuie sprijin si pentru baietii de la baschet si polo cu care ne mandrim ei merita grosul financiar dar daca tot ucidem un colos(fc bihor) putem baga bani si in alte sporturi.
Postat 16 Iunie 2014, 22:57 de doggy_c
categoria 3 pe naiba
lasati comparatia cu satu-mare... ce sporturi mai are satu-mare in care sa fie reprezentata asa cum e oradea... ce sporturi fac cunoscute orasul satu-mare?????????? baschetul face performanta.. si pas cu pas ajunge sa isi puna amprenta asupra orasului.. nu vedeti ca de multe ori meciurile se joaca in ARENA ANTONIO ALEXE cu casa inchisa... si cu multi oameni in picioare... fotbalul si-a trait viata in oradea. acum e randul altor sporturi sa isi revendice coroane de sport-rege in oradea.trebuia facuta mai devreme miscarea asta a primariei. felicitari primarului pt decizia curajoasa.. restul puteti sa ma injurati... HAI CSM ORADEA !!!
Postat 16 Iunie 2014, 22:50 de jean pavel
OK
Bine ca s-a terminat cu gaura aceasta neagra din bugetul local. O gramada de bani cu care se putea construia altceva, inclusiv in domeniul infrastructurii sportului oradean. Smecherii vor plange o vreme dar se pare ca s-a inchis robinetul.
Postat 16 Iunie 2014, 18:44 de Oradean
ERA SI TIMPUL !
I n sfarsit s-a terminat cu risipa de bani publici la aceasta echipa.
Postat 16 Iunie 2014, 17:47 de De acord 100%
Pacat
Toata stima pentru baschetul si poloul oradean. Dar hai sa fim seriosi, baschetul nu se poate niciodata compara cu fotbalul. Rusine fotbalistilor ca au ajuns sa se lupte in fiecare an la retrogradare. Eu cred totusi ca daca nu ar fi atitea interese si la echipa ar merge treaba mai bine . Ar trebui pusi oameni care inteleg fenomenul si sa nu mai vada doar interesul propriu. De ce nu sunt acum dati pe mina autoritatilor ceilalti conducatori care au adus clubului atitea deservicii si datorii. Pacat ca o echipa cu traditie moare in acest fel.
Postat 16 Iunie 2014, 17:38 de v
Echipa rusinii
cu zecile de milioane de lei bagate in doar 5 ani (nu mai punem ce a fost inainte) se putea construi o baza sportiva moderna , sala polivalenta noua, patinoar olimpic nu bagam atatia amar de bani pentru performante ZERO
Postat 16 Iunie 2014, 16:01 de Johny B
Foarte bine!!!
Era timpul sa se stopeze odata finantarea acestei gauri negre. foarte buna decizia primariei!
Postat 16 Iunie 2014, 15:44 de unu
In sfarsit !!!!!
da, o decizie inteleapta a primarului !!!! Printre alte 100 de decizi absolut aberante ! Cine vrea sa bage banu in fotbal nu are decat. Dar nu banu public.
Postat 16 Iunie 2014, 13:31 de tyty
decizia 2
Varianta cu fuziunea n-o sa fie niciodata acceptata
Postat 16 Iunie 2014, 13:00 de Georgevnn
Stadion???
Mi se pare mie sau cineva de la prefectura anunta construirea unu nou stadion??? O sa pastem vacile pe ele pe ambele daca nu avem echipa... bine ca avem un bou la cireada in fruntea primarie si o gramada de vitei la prefectura.
Postat 16 Iunie 2014, 12:56 de Bogdan
Pt John Doe
@john doe; Exista deja Asociatia Suporterilor FC Bihor. Daca consideri ca doresti sa detaliem solutia propusa de tine, astept sa ma contactezi prin email bokor.dani @ gmail.com ori telefonic 0720069451
Postat 16 Iunie 2014, 11:00 de Daniel Bokor
a patra solutie
A patra solutie care de fapt este prima si singura ar fi urmatoarea: -crearea AFC (asociatia fanilor clubului) BIHOR. Aceasta structura trebuie sa detina 51 % din club iar restul .... altii. In acest fel se va asigura o stabilitate financiara si un interes marit in jurul noii structuri. Presedintele clubului va trebui sa fie ales prin vot de catre toti fanii care platesc taxa de intrare in asociatie. estimez intre15-20.000 de persoane (100 lei/an). Filozofia clubului trebuie sa conste in promovarea valorilor bihorene. E nevoie de transparenta in operatiunile financiare iar pentru aceasta ar fi bine ca tot ce tine de contabilitate sa fie online adica eu ca platitor sa am un cod de acces la operatiuni si daca nu-mi convine sa spun acest lucru. E nevoie de un dpartament de marketing astfel incat aportul incommingurilor sa fie cat mai mare in bugetul clubului. E singurul mod in care in cativa ani se poate crea ceva solid la Oradea. Stadionul trebuie gandit astfel incat sa produca bani aproape zilnic. Cam de aici se incepe ! Unde fotbalul e condus de politic rezultatele sunt slabe !
Postat 16 Iunie 2014, 10:15 de john doe
nu e o decizie buna
Nu este o decizie buna deoarece primaria ar avea fonduri suficiente din banii pe care ii strange din parcarile din oras si se preconizeaza ca se vor construi alte parcari cu plata in cartiere pentru proprietarii cu masini. In plus sa susti un copil pe calea sportului de exemplu la tenis de camp este mult mai costisitor decat sa-l inscrii la fotbal si nu orice parinte isi poate permite. Langa echipa FC Bihor se puteau forma juniorii care mai apoi ar fi ajuns mai apoi in fotbalul mare.Baschetul este un sport foarte popular peste ocean dar inca in Romania nu are atat de multi sustinatori.Doar primul ministru Ponta alege din cand in cand sa mearga la o partida de baschet si tocmai atunci cand sunt de rezolvat treburi importante la guvern. Asa se vede de la televizor.
Postat 16 Iunie 2014, 09:57 de Dan
BRAVO !!!!!!
Sprot la STAT = sport de furat din bugetul PMO !!! Fotbalul se joaca pe bani grei si aduce bani grei cand este interees !!! Interesul la FC Bihor a fost unul privat pe banii tuturor si ai nimanui, caci asa sunt priviti banii de la bugetul PMO din taxele si impozitele amarastenilor !!! Cine vrea fotbal sa in si finanteze si sa isi urmareasca investitia si vor aparea si rezultate !!! De la buget canci rezultate ca banii ii iau autsaiderii , consilierii si ageamiii !!! BUNA decizia primarului !!! Uite pentru asta BRAVO Bolovane !!!
Postat 16 Iunie 2014, 09:54 de scortosul
F BINE!
FOARTE BINE! Bani multi care erau aruncati. Se pot face folosii banii aia mult mai bine, in mod real si folositor pentru oras, sau amcar pt echipele care aduc performante si renume orasului... MA BUCUR TARE MULT!
Postat 16 Iunie 2014, 09:48 de F BINE
fotbal
in comparatie cu filip, fostul primar, care o "cumparat" clubu de la vizer, e un progres, clar
Postat 16 Iunie 2014, 09:33 de selfii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5873 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON