URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2017, 18:33

Fără penalităţi! Reabilitarea palatului Moskovits a fost prelungită până pe 30 octombrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trebuiau să fie gata pe 27 august, dar vor fi finalizate cu o întârziere de două luni. "Lucrările de restaurare a faţadelor Palatului Moskovits Miksa, începute în ianuarie 2016, sunt finalizate în proporţie de 80%, urmând să fie încheiate până la data de 30 octombrie", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Primăria a prelungit până la sfârşitul lunii octombrie, fără însă să facă public acest lucru, termenul stabilit pentru reabilitarea imobilului, după o vară în care constructorul Abed Nego a ţinut schelele goale.

Fără penalităţi

În ciuda decalării termenului de predare, firma de casă a municipalității, Abed Nego, cea de a cărei nume se leagă dezastrul prăbuşirii Dealului Ciuperca, nu va plăti penalităţi de întârziere, sub pretextul apariţiei unor lucrări neprevăzute.

"Datorită înălţimii turnului nu s-au putut observa în detaliu elementele decorative care erau pe învelitoare. Dat fiind că imobilul este o clădire monument, aceste elemente decorative trebuie să se refacă conform celor iniţiale", au declarat pentru BIHOREANUL angajaţii Biroului de presă al Primăriei.

Reprezentanţii municipalităţii au mai inclus la lucrări neprevăzute necesitatea înlocuirii acoperişului, aflat într-o stare avansată de degradare, care prin proiect trebuia doar reparat, respectiv lucrări suplimentare de consolidare a balconului clădirii.

"După desfacerea tencuielilor la nivelul etajului I, în zona balconului care dă spre strada Republicii s-a observat că structura de rezistenţă şi susţinere a balconului este corodată. În această situaţie este necesară realizarea structurii de rezistenţă şi stabilităţii balconului, prin înlocuirea elementelor degradate", a comunicat Primăria.

Cu bani de la buget

Lucrările de reabilitare a Palatului Moskovits Miksa au fost adjudecate de firma Abed Nego pentru suma de 667.000 lei şi sunt finanţate de la bugetul local prin Programul multianual pentru reabilitare faţade. Primăria urmează să îşi recupereze banii de la proprietarii apartamentelor din imobil, mai puţin contribuţia de 20% asumată de bugetul local.

Conform comunicatului, faţadele clădirii au fost deja finalizate, cu excepţia turnului, pe care vor fi montate elemente decorative abia după consolidarea balconului de la primul etaj. De asemenea, urmează să fie executate lucrările la intrarea principală în clădire şi la cele două case de scară din interior, lucrări care, în mod evident, nu au cum fi "neprevăzute".

Construit în jurul anului 1900 în stil Art Nouveanu, palatul de la intersecţia străzilor Republicii şi Parcul Traian are spaţii comerciale la parter, apartamente la etaj şi o curte interioară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON