Eliberarea Oradiei de către Armata Română de sub dictatura bolşevică a lui Béla Kun, pe 20 aprilie 1919, va fi sărbătorită marţi într-un cadru restrâns, pe fondul restricţiilor impuse pentru limitarea răspândirii pandemiei de Covid-19.
Potrivit unui comunicat al Primăriei, festivităţile se vor limita la o depunere de coroane la statuia generalului Traian Moşoiu de către reprezentanţii principalelor instituţii din judeţ.
"Anul acesta am sperat ca împreună să sărbătorim, la Statuia Generalului Traian Moşoiu, 102 ani de la instaurarea administraţiei româneşti în Oradea, însă având în vedere contextul pandemiei de COVID-19, această sărbătoare se va organiza în condiţii restrânse, constând într-o simplă depunere de coroane de flori, de către instituţiile cele mai reprezentative ale oraşului şi judeţului nostru", se menţionează în comunicatul Primăriei.
Ceremonia, în cadrul căreia vor depune coroane reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei şi Garnizoanei Oradea, va dura doar câteva minute.
"Anul acesta, din nou, vom cinsti memoria înaintaşilor noştri, individual, fiecare la casa lui sau la locul de muncă, prin păstrarea unui moment de reculegere, la ora 12, când clopotele bisericilor vor bate şi vor anunţa, la fel ca în urmă cu 102 ani, în ziua Sfintelor Paşti, că Oradea a fost eliberată!", a transmis Primăria.
Reprezentanţii municipalităţii au încheiat comunicatul cu formula "La mulţi ani, Oradea! La mulţi ani, orădeni!".
În urmă cu doi ani, deci înainte de pandemie, Oradea a sărbătorit cu fast împlinirea a 100 de ani de administraţie românească. Centenarul Oradiei a fost marcat pe parcursul întregii zile de 10 aprilie prin mai multe evenimente, între care o paradă militară nemaivăzută în oraşul de pe Crişul Repede, cu TAB-uri, elicoptere şi altă tehnică militară. De asemenea, seara în Piaţa Unirii a fost organizată ceremonia de retragere cu torţe, dar şi un concert cu Andra şi mai mulţi invitaţi.
UPDATE:
Muzeul oraşului Oradea a anunţat, luni după amiaza, că pe 20 aprilie orădenii şi turiştii vor putea vizita gratuit expoziţia "General Traian Moşoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea". "Cu acest prilej vizitatorii vor primi cadou broşura tipărită în anul 2019 cu ocazia deschiderii expoziţiei", se arată în comunicat.
Cu această ocazie va fi lansat şi proiectul "Exponatul lunii". Astfel, timp de o lună, va fi expus un obiect din patrimoniul Muzeului Oraşului Oradea – Complex Cultural, având o valoare istorică, artistică sau simbolică deosebită.
"Având în vedere semnificaţia zilei de 20 aprilie proiectul debutează cu expunerea lucrării în original aparţinând (pe atunci) colonelului Traian Moşoiu, Spiritul ofensiv al infanteriei, Bucureşti, 1909, pe care autorul a semnat olograf o dedicaţie pentru colonelul Em. Manolescu Mladian"; au transmis reprezentanţii MoO.
Programul de vizitare este cuprins între orele 10-18.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.