URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când s-a anunțat că viitoarea sală de sport va avea numai 5.500 de locuri, mulți orădeni s-au supărat că iar ne-a luat Clujul fața, cu sala lor de 10 mii de locuri. La fel a fost și cu stadionul: de ce o echipă atât de prestigioasă ca FC Bihor să-și etaleze talentul în fața a doar 16 mii de spectatori?
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Noiembrie 2015, 12:50

Fără monopol! Tribunalul a declarat nelegală obligarea orădenilor de a se racorda numai la sistemul centralizat de încălzire

Fără monopol! Tribunalul a declarat nelegală obligarea orădenilor de a se racorda numai la sistemul centralizat de încălzire PENTRU UNII, DA. Pe strada Delavrancea, reţeaua de alimentare cu gaz a Distrigaz se opreşte în faţa restaurantului Graf, la 10 metri de locuinţa avocatului Ioan Cigan (medalion). În timp ce patronii localului au primit aviz pentru racordare, Cigan şi vecina sa au fost refuzaţi. "Ni s-a încălcat un drept elementar şi vor plăti pentru acest lucru", ameninţă avocatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un proces declanşat de un avocat orădean ar putea elimina exclusivitatea societăţii Termoficare asupra încălzirii imobilelor din zona unitară A a oraşului.

Ioan Cigan ceruse Primăriei aviz pentru racordarea la reţeaua Distrigaz, dar solicitarea i-a fost respinsă pe motiv că locuieşte într-o zonă în care Consiliul Local a stabilit că poate primi încălzire doar prin sistemul centralizat. Avocatul a atacat decizia la Tribunalul Bihor, iar instanţa i-a dat dreptate, stabilind că regulamentul prin care s-au instituit zonele unitare încalcă nu doar legislaţia naţională, ci şi pe cea europeană.

Soluţia nu este definitivă, dar avocatul e decis să-şi susţină cauza până la CEDO: "Am ajuns să mă judec pentru un drept elementar. E absurd, dar voi merge până la capăt", spune el.

Vrem căldură

Familia Cigan şi vecina sa, Adina Săcară Oniţa, au vrut să se racordeze la reţeaua de gaz primăvara trecută. "Nu am vrut să ne debranşăm de la încălzirea centrală. Am vrut doar o alternativă, pentru că din cele 4 luni de iarnă, una stăm în frig. Eu sunt om bătrân, soţia mea a fost operată, iar frigul ne nenoroceşte. Vreau să am căldură în casă. E normal să am", explică avocatul Ioan Cigan motivul pentru care în aprilie 2014 a cerut Distrigaz extinderea reţelei până în dreptul casei sale.

Pentru lucrare operatorul avea nevoie, însă, de avizul Primăriei. Nu l-a primit. Motivul? Strada Delavrancea e inclusă în zona unitară A de încălzire, deservită exclusiv de sistemul centralizat de termoficare, conform Hotărârilor Consiliului Local 517 şi 518 din 2013, prin care s-a aprobat Regulamentul de termoficare a oraşului. Normativele au avut ca temei "importanţa eficienţei economice a serviciului de alimentare cu energie termică prin CET" şi au împărţit oraşul în două tipuri de zone unitare, astfel încât străzile racordate la sistemul centralizat să nu poată folosi resurse alternative.

"Ni s-a spus că suntem într-o zonă în care unicul operator e CET-ul. Adică unul din Ioşia se poate debranşa de la CET ca să se bucure de gaz, iar eu, în centrul oraşului, care plătesc şi impozite mai mari, nu pot. Trebuie să ţin CET-ul în funcţiune, că aşa mă obligă primarul! Îl ţin, o să-l sponsorizez dacă e nevoie, dar să mă lase să am căldură în casă. Cade CET-ul dacă două familii ne legăm la gaz?!", se revoltă bărbatul.

La proces

Ce a urmat? Cigan şi vecina sa au sesizat Consiliul Concurenţei şi Protecţia Consumatorului, iar în paralel au deschis un proces, cerând ca Regulamentul să fie declarat nelegal şi municipalitatea să fie obligată să le avizeze racordarea la reţeaua Distrigaz. Cei doi reclamanţi au arătat că, în forma în care au fost adoptate, HCL-urile instituie un monopol, motiv pentru care nici nu au primit avizul Consiliului Concurenţei.

De altfel, potrivit adresei înaintate Primăriei, Consiliul chiar ceruse, între altele, înlocuirea expresiei "zona unitară de încălzire A în care alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat",  cu  "zona unitară de încălzire A în care alimentarea cu energie termică se realizează inclusiv în sistem centralizat". Adică, eliminarea exclusivităţii societăţii Termoficare.

De asemenea, dacă potrivit Regulamentului local în cazul construcţiilor noi proprietarul trebuie să solicite avizul CET-ului asupra soluţiei de termoficare, în varianta propusă de Consiliul Concurenţei furnizorul de termoficare dă avize doar în cazul în care consumatorii solicită racordarea la sistemul centralizat. "Primăria nu a ţinut cont de acele recomandări şi a aplicat Regulamentul în varianta iniţială, instituind un monopol", explică Cigan.

Discriminare!

În urma dezbaterilor, instanţa a decis că dreptatea se află de partea avocatului, stabilind că Regulamentul prin care s-au instituit zonele unitare încalcă nu doar legislaţia naţională, ci şi prevederile comunitare.

Potrivit sentinţei, prima încălcată e chiar Constituţia, care obligă statul să asigure "protecţia concurentei loiale", apoi Legea 325/2006, care impune "asigurarea cu energie termică pentru încălzire, în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor", dar şi Legea 51/2006 privind regimul de funcţionare al serviciilor  de utilităţi publice, care obligă la "respectarea principiilor economiei de piaţă".

"Aceste principii nu au fost respectate câtă vreme în zona A a fost impus un singur furnizor de energie termică, împiedicând accesul altor furnizori", a considerat instanţa, constatând că "cele două HCL, deşi nu sunt acte normative, ci individuale, adresându-se unei categorii de consumatori, cărora li se limitează accesul la piaţa economică, au un puternic impact concurenţial".

Instanţa a stabilit, totodată, că prin monopolul instituit municipalitatea a încălcat şi prevederile comunitare, "cu aplicabilitate directă şi prioritară", care interzic "folosirea în mod abuziv de către una sau mai multe întreprinderi a unei poziţii dominante pe piaţa comună prin aplicarea în raporturile cu partenerii comerciali a unor condiţii inegale la prestaţii echivalente, creând astfel acestora un dezavantaj concurenţial".

Obligaţi la concurenţă

Ca atare, judecătorul a considerat acţiunea lui Cigan întemeiată şi a admis toate cererile. Astfel, Primăria va fi obligată să-i elibereze atât acestuia, cât şi vecinei, avizul pentru racordarea la Distrigaz, dar şi să revizuiască prevederile nelegale ale celor două HCL-uri, mai exact "în ce priveşte îngrădirea dreptului reclamanţilor de a benefica de oferte alternative la încălzire".

Sentinţa nu este definitivă, fiind deja atacată la Curtea de Apel de juriştii Primăriei, care o consideră complet greşită. "Este neconstituţional ca o instanţă să declare un act discriminatoriu. Este atributul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării", spune juristul Cristian Tăscianu.

El consideră că atâta timp cât HCL-urile sunt acte cu caracter normativ, instanţa nici măcar nu ar fi avut competenţa de a le critica. "Regulamentul de termoficare se referă la întreg oraşul, nu doar la o anumită zonă, evident că nu poate fi considerat un act normativ cu caracter strict individual", arată reprezentantul municipalităţii, subliniind că judecătorul nu a reproşat încălcarea explicită a unor articole de lege, ci doar a unor principii generale. "Or, noi nu am făcut decât să punem în aplicare o lege care ne dă tot dreptul să stabilim zone unitare de încălzire".

La CEDO

În opinia juristului Tăscianu, chiar dacă va rămâne definitivă în forma actuală, sentinţa nu va putea folosi altor orădeni care vor să se debranşeze de la CET pentru a se racorda la alt furnizor. "Excepţia de nelegalitate invocată de cei doi reclamanţi produce efecte doar în cadrul acestui litigiu şi în beneficiul acestor reclamanţi".

Oricare va fi verdictul final, avocatul Cigan intenţionează să deschidă proces şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. "O să vedeţi că la CEDO, peste 2-3 ani, o să câştig bani de la statul român, iar pe cei din Primărie n-o să-i intereseze, chit că acest Regulament s-a întocmit în dispreţul total al legii şi al meu, cetăţean plătitor de impozite. Când se va termina procesul, voi deschide altul, în care voi cere despăgubiri fiecărui consilier care l-a votat", spune avocatul.

Până atunci, însă, cu încălzirea întreruptă din cauza avariilor şi fără alternative, familia sa rabdă de frig. "CET-ul se spală pe mâini, că s-au gândit că vor termina repede reparaţiile, dar noi tot fără căldură suntem. Normal ar fi fost să-i dăm cu toţii în judecată", spune bărbatul. Dacă altfel nu merge...


PROCES DIN VORBE
Monopolul este bun

În 2013, după ce municipalitatea a adoptat Regulamentul prin care a înfiinţat zonele unitare de încălzire, Prefectura i-a cerut să revină asupra prevederilor ce instituiau monopolul CET asupra zonei A de termoficare şi a celor care interzic debranşarea individuală, totală sau parţială, de la reţeaua de termoficare existentă. "Prin stabilirea zonei unitare A de încălzire se instituie monopolul operatorului asupra zonelor din municipiu care sunt în prezent racordate la CET, încălcându-se astfel legea concurenţei", se menţiona în motivarea Prefecturii. Mai mult, prefectul Claudiu Pop a incriminat public Regulamentul, susţinând că nu lasă orădenilor posibilitatea de a renunţa la serviciile CET-ului. "Nu este normal, dacă vrei să îţi închizi încălzirea într-o cameră, să nu poţi s-o faci!", argumenta Pop.

Deşi Prefectura cerea municipalităţii să revizuiască în cel mai scurt timp cele două HCL-uri, avertizând că în caz contrar va lua în calcul atacarea lor în justiţie, acest lucru nu s-a întâmplat, prefectul renunţând la idee în urma unor explicaţii primite de la primarul Ilie Bolojan. "Sistemul centralizat de termoficare trebuie protejat tocmai în interesul consumatorilor. S-a văzut ce s-a întâmplat în alte oraşe: dacă încep debranşările, pe măsură ce scade numărul consumatorilor, cei rămaşi în sistem plătesc tot mai mult, până când sistemul se prăbuşeşte", spunea edilul, apărând existenţa zonelor unitare de termoficare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
gazul
BUNA SI EU AM INCERCAT SA INTRODUC GAZUL IN LOCUINTA MEA DE PE STR. ROMAN CIOROGARIU DAR MI SA RASPUNS DE LA CONSILIUL LOCAL ORADEA CA ,,NOI ASA AM HOTARIT,,ADICA SA NU LASA SA INTRODUCA GAZUL PE STRADA MEA
Postat 25 Noiembrie 2015, 20:40 de lenii
sa se tina cont si de alti cetateni
De cativa ani incoace le bagam bani in buzunar celor de la electrica si farmacistilor pentru ca stam in frig. Pe banii cheltuiti degeaba iarna de iarna, eram si racordati la gaze si cu centrala in casa. Dupa cum s-a demonstrat deja, interesul primariei e doar pentru banii oradenilor si mai putin pentru confortul sau bunastarea lor. Sper sa se destepte cat mai multi si sa nu mai accepte batjocura acestei gasti de birocrati care oricum nu conteaza din ce partid fac parte (asta e pentru postacii de serviciu). Asa ar trebui sa se tina cont de drepturile tuturor cetatenilor. Tot d-nul primar nu de acceptul pt racordarea la gaz nici a celor de la blocuri chiar daca teava de gaz trece prin apropiere. Oare de ce? Cei de la blocurile Ared platesc pt cheltuielile de incalzire si apa calda cu 50% mai putin decat noi care suntem racordati la CET. Eu stau in apropierea blocurilor Ared si as vrea sa ma racordez la gaz si sunt sigura ca si alti cetateni ar face acest lucru. Dar toti tac si nu zic nimic De ce ma obliga sa fiu legata la CET sa platesc asa mult... Stiti cine e de vina? Noi! ... De ce noi? Pt ca nu facem nimic fiecare asteapta sa faca vecinul iar acest fapt il avantajeaza pe d-nul primar si pe functionarii lui. Haideti sa facem ceva sa schimbam pt binele nostru
Postat 23 Noiembrie 2015, 23:19 de 2324
Tot respectul domnule avocat Cigan ! Dar....
Tot respectul domnule avocat Cigan ! Dar,ar trebui, ca dvs.,cunoscatori ai Legii, sa interveniti la fiecare incalcare a drepturilor cetatenesti,de catre acesti asa-zisi alesi ai oradenilor.Incalcari flagrante ale Legilor, a Constitutiei Romaniei si nu in ultimul rand a LEGII BUNULUI SIMT.Dispozitiile Codului penal referitoare la abuzul in serviciu (art. 297) sunt de natura sa protejeze valorile sociale care se refera la asigurarea bunului mers al activitatii oricaror institutii, servicii de utilitate publica,.... si presupun indeplinirea cu corectitudine a atributiilor profesionale, precum si asigurarea respectarii drepturilor si libertatilor persoanelor.Infracţiuni de serviciu - Art. 297 Abuzul în serviciu (1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.Si atunci de ce se permite o astfel de stare de fapt,in Oradea ? Doamna Gal Laura,rar,dar bine.Multumim. Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-297
Postat 23 Noiembrie 2015, 22:56 de platona
DAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!
Asta vreți toți: să câștigați bani de la statul român!!! Cum e, dle avocat când umblați să vă (re)câștigați dreptul? Bine, dvs. chiar sunteți un avocat de succes, dupa cum reiese din articol! Ban la ban...alții stau în frig o lună, n-au bani de CEDO!
Postat 23 Noiembrie 2015, 22:34 de ADINA
DE CE ?
@excalibur : Bine punctat ! Din cand in cand sper ca mai punctez si eu , si altii ! Si nu se intampla nimic ! Macar sa iasa Bolojan si sa ne zica : vorbiti prostii de-aia si de-aia ! Nu o face ! Din lasitate ?
Postat 23 Noiembrie 2015, 22:18 de TDS
Autonomie locala
Autonomia locala,un deziderat trimbitat de multa vreme,se pare ca transcende in domeniul medical,calcind in picioare tarimul juridic.E singura explicatie pentru majorari de impozite,amenzi de 3 pina la 10 ori (300-1000%),tai un pom,plantezi cinci,interdictii suprapuse etc. Toate sub acoperirea mandatului pe care l-au dat cetatenii votanti.S-ar putea sa vrem referendum pentru toate aberatiile astea, pe puncte distincte.Inclusiv o medicatie adecvata decidentilor.Asta pina nu devenim un lagar in toata regula
Postat 23 Noiembrie 2015, 20:20 de excalibur
DA , POTI
Mi-e teama ca daca un om obisnuit s-ar fi adresat Justitiei solutia ar fi fost alta ! Eu unul am patit-o atunci can C.M. ( pe fond ) si I.D.T. ( in apel ) au zis : reclamantul stia ce semneaza ! Ce te faci daca intervine DOL-ul ( reticent ) ? Ei, o sa ne luam dintr-atat ? Da , ti s-au ascuns " neste " chestii dar totusi , stiai ce semnezi....Oricum nu putem comenta deciziile instantelor ! Da , daca te chema IOHANNIS , poti! Pot sa fac orice daca ma cheama IOHANIS ? DA , POTI !
Postat 23 Noiembrie 2015, 17:16 de TDS
E poveste veche... nea ilie incalca legile de ani buni!
Maestre Cigan, ia cititi aici, dintr-un articol aparut in ebihoreanul in martie 2012 : "Măsurile din proiectul de hotărâre al Consiliului Local sunt suceptibile a limita libertatea comerţului şi de a încălca prevederile articolului 9 (1) a) din Legea concurenţei 21/1996, prin limitarea furnizorilor de echipamente care au capacitatea conversiei diferitelor materiale/produse şi forme de energie în energie termică de a-şi oferi serviciile/produsele potenţialilor clienţi, cu excepţia Electrocentrale Oradea", se menţionează în documentul Consiliului Concurenţei. În avizul negativ se precizează că măsurile preconizate sunt discriminatorii. "Practic, măsurile propuse alocă o zonă şi un număr de consumatori finali furnizorului CET Oradea, discriminând celelalte societăţi comerciale care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie. Mai mult, caracterul discriminatoriu al prevederilor este întărit şi de propunerea de acordare, de către CET Oradea, a prerogativei de a aviza instalarea sistemelor de încălzire furnizate populaţiei de către competitorul său direct", se precizează în răspunsul care va fi trimis Consiliului Local. În aceaşi ordine de idei se menţionează că Legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325 din 2006, care defineşte zona unitară de încălzire ca areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale în interiorul căreia se va promova o singură soluţie tehnică de încălzire, prevedere posibilitatea şi nu instituie obligativitatea existenţei unei soluţii unice de termoficare. Mai mult, avizul negativ invocă Legea 51 din 2006, care prevede "dreptul oricărui utilizator să renunţe, în condiţiile legii, la serviciile contractate". Concluzia: de trei ani nea ilie si gasca de consilieri fac jocurile cet-ului in defavoarea marii majoritati a oradenilor!
Postat 23 Noiembrie 2015, 15:01 de pinonel
Sa se prabuseasca!
De cativa ani incoace le bagam bani in buzunar celor de la electrica si farmacistilor pentru ca stam in frig. Pe banii cheltuiti degeaba iarna de iarna, eram si racordati la gaze si cu centrala in casa. Dupa cum s-a demonstrat deja, interesul primariei e doar pentru banii oradenilor si mai putin pentru confortul sau bunastarea lor. Sper sa se destepte cat mai multi si sa nu mai accepte batjocura acestei gasti de birocrati care oricum nu conteaza din ce partid fac parte (asta e pentru postacii de serviciu).
Postat 23 Noiembrie 2015, 14:42 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON