URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Mai 2011, 10:57

Fără gunoaie pe ţeavă!

Fără gunoaie pe ţeavă! SE POATE! Orădenii care au renunţat definitiv la ghena de gunoi fac efortul de a coborî la parterul blocului cu sacul de gunoi, dar au avantajul că aşa nu mai au duhoare în bloc, nici gândaci sau şobolani. În plus, nu mai aruncă de-a valma deşeurile, ci colectează selectiv...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistemul de colectare selectivă, implementat în întregime în Oradea la începutul acestui an, are încă destule sincope, mai cu seamă printre cei care locuiesc la bloc.

La multe din blocurile turn din oraş nici nu se poate pune problema colectării selective. Asta pentru că aceste clădiri au încă vechile ghene de gunoi, prin care deşeurile sunt aruncate laolaltă, de la înîlţime, într-un container de la parter. Cât timp oamenii vor folosi ghena, în mod cert nu vor colecta selectiv. Pentru că li se pare că nu merită efortul să coboare din apartamente pentru nişte amărâte de pet-uri...

Bine pe vremuri, rău acum

Un sfert din populaţia Oradiei locuieşte în apartamente din blocurile cu mai mult de patru etaje. Aceste clădiri au fost concepute cu ghenă de gunoi, adică un sistem de tubulatură ce străbate construcţia pe verticală, astfel încât locatarii de la etajele superioare să nu trebuiască să coboare până la parter cu sacii de gunoi.

03 ionel ban_1.jpgDacă în urmă cu câteva decenii metoda părea cea mai bună, acum nu se mai potriveşte cu "pretenţiile" societăţii, mult mai responsabile cu privire la mediul înconjurător. Aruncarea deşeurilor de-a valma reprezintă taman inversul sistemului de colectare selectivă implementat de operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi de municipalitatea orădeană. "Pentru reuşita acestei colectări, e mai mult decât indicat ca locatarii de la blocurile turn să renunţe la ghene", spune directorul tehnic al RER Ecologic Service, Ionel Ban (foto).

Exemplul din Nufărul

Ghenele de gunoaie sunt un impediment puternic pentru orădeni de a colecta selectiv. "Oamenii spun că, dacă îşi aruncă deşeurile de la etaj pe ghenă, de ce ar mai coborî cu o sticlă de plastic sau cu un ziar până la parterul blocului?", descrie Ban.

Totuşi, unele asociaţii de proprietari au renunţat la comoditate, şi nu doar pentru a colecta reciclabilele separat, ci şi pentru că învechitul sistem de tubulatură face casă bună cu şobolanii şi provoacă un miros greu suportabil.

Orădenii care locuiesc în blocul A32 de pe strada Constantin Noica sunt printre cei care au  renunţat la ghenă, iar încăperea în care ajungea gunoiul au curăţat-o lună şi au pus în ea pubelele primite de la RER. Muncitorii firmei de salubritate au primit o cheie de la această încăpere şi, în final, toată lumea e mulţumită: operatorul că strânge deşeuri reciclabile, locatarii că au scăpat de duhoarea din bloc.

Dar şi că prin gestul lor mărunt, de a coborî la parter cu gunoiul, fac un bine mediului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
e greu
oricum reciclarea ii o chestie complicata pe care nu o sa o faca oradenii in viitorul apropiat.pentru a face o reciclare ca al carte, fiecare locatar ar trebui sa aiba in apartament 5 cosuri de gunoi (pentru:metal, sticla,hartie,plastic,gonoi nereciclabil) ca altfel ma indoesc ca cineva care a aruncat in cosul din bucatarie de-a valma toate lucrurile o sa le mai scoata cu mana pentru a le pune pe fiecare la containeru destinat.nici metoda de a nu le pune la cosul de gunoi din locuinta si a merge direct la container cu ea nu merge ca cine coboara pentru o sticla sau un pet pana la container.deci ii complicat
Postat 24 Mai 2011, 10:53 de alin
foarte bine!
o idee foarte buna pe care poate ar trebui sa o promovati mai des prin ziar.
Postat 23 Mai 2011, 11:19 de ion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON