URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Februarie 2015, 18:39

Fără "dume": Fostul şef al Centrului pentru Promovarea Culturii şi complicii lui, trimişi în judecată de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul director al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), liberalul Adrian Dume, a fost trimis în judecată sub control judiciar, după ce a decontat în fals cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea mai multor evenimente care nu au avut loc.

Anunţul a fost făcut public, luni, de un comunicat al DNA, care arată că Dume este acuzat de 6 infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, de 6 infracţiuni de instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, dar şi de o tentativă la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Alături de Dume au fost trimişi în faţa instanţei, în stare de libertate, şi complicii săi: directoarea Casei de Cultură din Beiuş, Anca Banda (pentru 6 infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, respectiv 6 falsuri în înscrisuri sub semnătură privată), respectiv George Horia Fărăianu, consilier personal al primarului din Holod (pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată).

„În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în perioada iunie - septembrie 2013, inculpatul Dume Dumitru-Adrian, beneficiind de ajutorul celorlalți doi inculpați, ar fi conceput și pus în aplicare o modalitate frauduloasă de obținere a unor sume de bani, prin aprobarea unor proiecte finanțate de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor", arată comunicatul DNA.

Procurorii au descoperit că documentaţia de la şase asemenea proiecte nici nu a fost supusă dezbaterii Comisiei de Selecţionare a Proiectelor din cadrul CJCPCT, aşa cum era normal, întrucât această comisie, deşi era constituită din punct de vedere scriptic, în realitate nu a funcţionat niciodată.

Anchetatorii au reţinut că Dume a alocat, cu de la sine putere, sume de bani cuprinse între 6.000 lei și 30.000 lei pentru fiecare proiect, fără să aibă măcar un criteriu sau vreun mod de calcul, folosindu-se şi de documente justificative false. Conform DNA, o parte din tabelele despre care se susţinea că reprezintă numele unor persoane premiate în cadrul evenimentelor culturale erau false, iar Dume ştia perfect acest lucru.

„O parte a documentelor justificative, respectiv facturile privind efectuarea unor servicii și chitanțele aferente, reprezintă documente ce nu au legătură cu evenimentele culturale finanțate, fiind folosite pentru obținerea în mod fraudulos a finanțării de la instituția mai sus menționată. Aceste documente, împreună cu mai multe acte financiar-contabile, au fost prezentate inculpatului Dume Dumitru-Adrian, care, deşi cunoştea caracterul fals ori fraudulos al acestora, a dispus prin aplicarea stampilei „bun de plată" şi a semnăturii decontarea sumelor prevăzute în contracte", arată rechizitoriul.

În cazul unui alt proiect, anchetatorii au reţinut că „afacerea" lui Dume a fost oprită doar de procurorii anticorupţie, care au percheziţionat sediul CJCPCT Bihor şi au ridicat contractul în original, proaspăt încheiat cu președintele unei fundații.

Potrivit dezvăluirilor făcute de BIHOREANUL, procurorii au descoperit că, în calitate de preşedinte al Fundaţiei culturale Iosif Vulcan Holod, George Horia Fărăian, vicepreşedinte al PSD Bihor, ar fi solicitat pe 10 septembrie 2013 o finanţare de 30.000 lei de la CJCPCT pentru a organiza Zilele Holodului, sărbătoare care avusese deja loc în perioada 7-8 septembrie.

„Prejudiciul total cauzat Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor în legătură proiectele finanţate, ce fac obiectul cauzei, se ridică la suma de 116.000 lei", arată comunicatul DNA, care precizează că „procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție".

Pentru recuperarea pagubei, procurorii au dispus luarea de măsuri asiguratorii a sechestrului asupra sumelor de 40.000 lei și 30.000 lei, puse la dispoziția organelor de urmărire penală de Banda şi de Fărăianu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.

Citiţi pe această temă şi articolele

Popa, Mang şi Kiss turnaţi la DNA: Arestarea lui Dume scoate la iveală matrapazlâcurile şefilor Consiliului Judeţean

Folclor de Banda: De ce a fost arestată colaboratoarea fostului şef de la Promovarea Culturii Tradiţionale, Adrian Dume

Vicepreşedinte PSD Bihor, inculpat pentru complicitate la abuz în serviciu şi fals

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
numiti alti oameni competenti cu adevarat
domnul din imagine nici macar nu avea prezenta, aura șamd de mare director, șef, mă rog, la o instituție de cultură bugetară precum CJCPCT. Radu Tirnovean, Aurel Chiriac, de exemplu sunt oameni extrem de competenti, care ar merita mai multa atentie si care ar trebui promovati ca atare in astfel de institutii.
Postat 04 Februarie 2015, 12:46 de vg
Auleu...
Multilimbistul Faraian..3 masini de lux..are de unde plati!Succesuri Horica si odihna placuta pe Aurel Lazar!
Postat 04 Februarie 2015, 07:41 de grigore
Modelul Udrea!
Dacă şpăgara Udrea va fi poprită de DNA, nu ar fi normal ca şi beneficiarul final Băsescu să fie mai apoi poprit! După acelaşi tipic, după Dume ar trebui şi Popa Cornel să urmeze aceeaşi cale!
Postat 03 Februarie 2015, 13:06 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON