URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Martie 2021, 20:41

Falsul avocat care l-a înşelat cu 25.000 euro pe directorul Spitalului Pelican din Oradea, condamnat la 4 ani de pușcărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul escrocheriei orchestrate de un fals avocat din Bucureşti, Marian Traian Toderaşcu-Bălan, căreia i-a căzut victimă un cunoscut medic orădean, ortopedul Ovidiu Gogu Cacuci, fondator şi director general al Spitalului Pelican.

Potrivit portalului instanţei orădene, bucureşteanul a fost condamnat definitiv la 4 ani 2 luni de închisoare cu executare, vinerea trecută, pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce a pretins că e consultant al mai multor companii bancare şi îl va ajuta să obţină un credit de 20 milioane de euro de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York.

După cum BIHOREANUL a mai scris, medicul l-a cunoscut pe Toderaşcu-Bălan prin intermediul unui funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi al unui afacerist egiptean rezident în România, în 2015, pe când încerca să obţină finanţare pentru terminarea unui nou nou spital privat, în Cluj, pentru ridicarea căruia Pelican Impex cheltuise la vremea respectivă peste 10 milioane euro.

Bucureşteanul l-a pus pe Cacuci să semneze un document, intitulat „Loan agreement”, adică un acord de împrumut în condiţii mai mult decât avantajoase şi un „consulting agreement”, adică acord de consultanţă, care prevedea că va primi un „comision de succes” de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare. Cacuci a semnat actul, iar după două zile firma a şi virat în contul lui Toderaşcu avansul, care a retras imediat banii.

Abia după ce a făcut plata, medicul s-a gândit să-i caute pe reprezentanţii companiei americane, cerându-le să confirme acordul de împrumut. Spre surprinderea lui, răspunsul a fost negativ: actul nu era un contract valid, semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi fiind false, iar datele băncii copiate de pe site-ul băncii.

Revoltat, Cacuci l-a căutat pe Toderaşcu, cerându-i să-i returneze cei 25.000 euro, însă bărbatul a refuzat, iar ulterior nici nu i-a mai răspuns la apeluri, motiv pentru care, în decembrie 2015, Spitalul Pelican l-a dat pe mâna Parchetului Curţii de Apel Oradea, iar bărbatul a fost trimis în judecată. 

Anul trecut, Judecătoria Oradea l-a condamnat pe individ doar pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, obligându-l la returnarea celor 25.000 euro încasaţi prin fraudă. Pentru exercitarea fără drept a unei profesii, instanţa l-a achitat pe Toderaşcu Bălan, invocând că bucureşteanul s-a folosit de similitudinea numelui şi profesiei cu cele ale unui veritabil avocat din Baroul Bucureşti, însă, în acest caz, „nu a întocmit contract de avocat, delegaţie sau mandat de reprezentare şi nu a eliberat chitanţă”.

Nu aceeaşi părere l-au avut, însă, judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au decis că bărbatul este vinovat şi pentru cea din urmă acuză. Concret, instanţa a desfiinţat sentinţa Judecătoriei Oradea şi, rejudecând întreaga cauză, a schimbat şi pedepsele, dispunând condamnarea ui Toderaşcu o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune, la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la 6 luni pentru exercitarea fără drept a unei profesii, pedepse pe care, apoi, le-a contopit, aplicându-i în final, aşa cum prevăd procedurile, pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni de detenţie, plus un spor de 8 luni închisoare, reprezentând o treime din celelalte două. 

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON