URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Martie 2021, 20:41

Falsul avocat care l-a înşelat cu 25.000 euro pe directorul Spitalului Pelican din Oradea, condamnat la 4 ani de pușcărie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul escrocheriei orchestrate de un fals avocat din Bucureşti, Marian Traian Toderaşcu-Bălan, căreia i-a căzut victimă un cunoscut medic orădean, ortopedul Ovidiu Gogu Cacuci, fondator şi director general al Spitalului Pelican.

Potrivit portalului instanţei orădene, bucureşteanul a fost condamnat definitiv la 4 ani 2 luni de închisoare cu executare, vinerea trecută, pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activități, înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată după ce a pretins că e consultant al mai multor companii bancare şi îl va ajuta să obţină un credit de 20 milioane de euro de la Banca de Investiţii Morgan Stanley din New York.

După cum BIHOREANUL a mai scris, medicul l-a cunoscut pe Toderaşcu-Bălan prin intermediul unui funcţionar din Ministerul Economiei, referent în relaţia cu Parlamentul, şi al unui afacerist egiptean rezident în România, în 2015, pe când încerca să obţină finanţare pentru terminarea unui nou nou spital privat, în Cluj, pentru ridicarea căruia Pelican Impex cheltuise la vremea respectivă peste 10 milioane euro.

Bucureşteanul l-a pus pe Cacuci să semneze un document, intitulat „Loan agreement”, adică un acord de împrumut în condiţii mai mult decât avantajoase şi un „consulting agreement”, adică acord de consultanţă, care prevedea că va primi un „comision de succes” de 135.000 euro din valoarea creditului, din care 25.000 euro în avans, înainte de semnarea contractului de finanţare. Cacuci a semnat actul, iar după două zile firma a şi virat în contul lui Toderaşcu avansul, care a retras imediat banii.

Abia după ce a făcut plata, medicul s-a gândit să-i caute pe reprezentanţii companiei americane, cerându-le să confirme acordul de împrumut. Spre surprinderea lui, răspunsul a fost negativ: actul nu era un contract valid, semnăturile din dreptul numelor a doi vicepreşedinţi fiind false, iar datele băncii copiate de pe site-ul băncii.

Revoltat, Cacuci l-a căutat pe Toderaşcu, cerându-i să-i returneze cei 25.000 euro, însă bărbatul a refuzat, iar ulterior nici nu i-a mai răspuns la apeluri, motiv pentru care, în decembrie 2015, Spitalul Pelican l-a dat pe mâna Parchetului Curţii de Apel Oradea, iar bărbatul a fost trimis în judecată. 

Anul trecut, Judecătoria Oradea l-a condamnat pe individ doar pentru infracţiunile de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, obligându-l la returnarea celor 25.000 euro încasaţi prin fraudă. Pentru exercitarea fără drept a unei profesii, instanţa l-a achitat pe Toderaşcu Bălan, invocând că bucureşteanul s-a folosit de similitudinea numelui şi profesiei cu cele ale unui veritabil avocat din Baroul Bucureşti, însă, în acest caz, „nu a întocmit contract de avocat, delegaţie sau mandat de reprezentare şi nu a eliberat chitanţă”.

Nu aceeaşi părere l-au avut, însă, judecătorii Curţii de Apel Oradea, care au decis că bărbatul este vinovat şi pentru cea din urmă acuză. Concret, instanţa a desfiinţat sentinţa Judecătoriei Oradea şi, rejudecând întreaga cauză, a schimbat şi pedepsele, dispunând condamnarea ui Toderaşcu o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru înşelăciune, la 1 an şi 6 luni de închisoare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată şi la 6 luni pentru exercitarea fără drept a unei profesii, pedepse pe care, apoi, le-a contopit, aplicându-i în final, aşa cum prevăd procedurile, pedeapsa cea mai grea, de 3 ani şi 6 luni de detenţie, plus un spor de 8 luni închisoare, reprezentând o treime din celelalte două. 

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON