URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Noiembrie 2019, 13:45

Facultatea de Drept sărbătoreşte 100 de ani de şcoală juridică românească la Oradea. Printre invitaţi, fostul procuror general Augustin Lazăr (FOTO)

Facultatea de Drept a Universităţii din Oradea sărbătoreşte 100 de ani de la înfiinţarea Academiei Regale de Drept ca instituţie românească, printr-o conferinţă la care participă specialişti din ţară şi din străinătate. Academia a fost fondată în 1780, de împărăteasa Maria Tereza, iar în 1919 a devenit o instituţie românească de învăţământ superior, Facultatea orădeană de Drept considerându-se urmaşa acesteia.

100 de ani

Conferinţa a fost deschisă vineri dimineaţă, de decanul Valentin Mirişan, de rectorul Constantin Bungău şi de directorul Departamentului Drept şi Ştiinţe Administrative, Cristian Miheş. Printre participanţi se numără profesori din ţară şi din străinătate, inclusiv din Statele Unite ale Americii. "Sunt convins că toţi aceşti invitaţi vor participa cu lucrări ştiinţifice valoroase", a declarat decanul Mirişan.

Printre profesorii români prezenţi la eveniment se numără şi fostul procuror general al României, Augustin Lazăr, cadru didactic al Universităţii "1 Decembrie 1918" Alba Iulia. În cadrul conferinţei, el are programată o prelegere intitulată "Protecţia patrimoniului cultural în spaţiul judiciar european".

La deschiderea festivă a evenimentului, Lazăr s-a arătat foarte jovial: şi-a făcut poze cu toţi doritorii, dar a şi pozat afişele uriaşe care descriu istoria Academiei de Drept de la Oradea, din sala Bibliotecii universitare. "Să învăţăm istoria!", şi-a explicat Lazăr gestul. 

Doctor Honoris Causa

Liviu Pop, Facultatea de DreptConferinţa se va derula vineri şi sâmbătă, la Universitate, şi pe lângă prezentări şi dezbateri între specialişti ai domeniului, va cuprinde şi o ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa pentru academicianul Liviu Pop (foto), unul dintre profesorii de renume ai şcolii româneşti de drept.

Absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, ca şef de promoţie, în 1972, Pop n-a avut doar o carieră didactică, ci a fost şi avocat, arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţi şi Industrie a României şi judecător la Curtea de Apel Cluj. Pop a scris 24 de volume, cursuri, tratate şi monografii de drept şi peste 100 de articole, studii, note şi comentarii în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate.

Academie imperială

Din dorinţa de a face din Oradea un centru cultural al părţii de răsărit a Imperiului, în secolul XVIII, Curtea de la Viena a dispus înfiinţarea aici a unui centru de învăţământ superior - Academia Regală de Drept, constituită la insistenţele contelui Antal Károly, funcţionar în aparatul de stat austriac, motivaţia fiind că teritoriile „de peste Tisa” aveau nevoie de specialişti în funcţiile publice.

Datorită insistențelor forurilor locale, împărăteasa Maria Tereza a decis înființarea Academiei la Oradea în anul 1780. Inițial, instituţia a avut o secție de filosofie, cea juridică fiind creată în 1788. Aici erau pregătiţi în principal avocați și funcţionari care urmau să lucreze în administraţia de stat sau domenială. Pentru perfecţionare, absolvenţii puteau continua la alte instituţii asemănătoare din imperiu. 

Academia a funcţionat în clădirea care azi găzduieşte Colegiul Naţional Mihai Eminescu, pe strada Roman Ciorogariu. 

Un scurt istoric al instituţiei s-a regăsit şi pe mapele pe care toţi participanţii la conferinţa Facultăţii de Drept le-au primit. De asemenea, aceştia au putut vedea cum a arătat un caiet de cursuri din 1926, dar şi o diplomă de licenţă (foto) eliberată în 1930. Titulara actului, Lucia Lazarov, a fost chiar bunica directorului Departamentului Drept şi Ştiinţe Administrative, Cristian Miheş.

Diplomă Academia Regală

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON