URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 FEBRUARIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vedem că pasajul Decebal începe să capete contur pe planșetă. Imagini frumoase, pomi  din belșug, clădiri dichisite și lifturi pentru pietoni. Însă nu trebuie să fii mare meșter în construcții, ci doar șofer care tranzitează zona, ca să-ți dai seama că există niște greșeli care, în loc să ne ușureze, ne vor face viața și mai grea...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu nu mulți ani în urmă, în epoca Dragnea, din motive lesne de înțeles, politice, depopularea României era comparată cu cea a Siriei, țară zguduită de un sângeros și îndelungat război civil. Peste 4 milioane de sirieni s-au refugiat în acei ani prin lume, iar românii, cu o estimare de peste 1,5 milioane de expatriați din 1990 până atunci, urmau pe locul al doilea. Fără ca la noi să fi avut loc, totuși, un război civil.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Probele medicale ar putea fi trimise cu drona de la Spitalul Județean la laboratorul din Rogerius. Ce părere aveți despre inițiativă?

De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 16 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre extrem de importantă, prin care, cel puțin pentru viitor, se repară unele nedreptăți evidente. În concret, Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Gripa este o boală respiratorie acută determinată de infecţia cu virusuri gripale. Boala afectează căile respiratorii superioare şi/sau inferioare şi este frecvent însoţită de febră, cefalee, dureri musculare şi astenie.
02 Decembrie 2022, 08:01

Facere de bine! Cum se fac anchetatorii că nu-i văd pe șmecherii care sapă ilegal în albia Crişului Negru (FOTO)

Facere de bine! Cum se fac anchetatorii că nu-i văd pe șmecherii care sapă ilegal în albia Crişului Negru (FOTO) ORBII PIETRELOR. Reprezentanţii balastierei au pretins că au scos din apă doar crengi şi gunoaie, iar anchetatorii le-au ţinut isonul, chit că în fotografiile făcute de Garda de Mediu Bihor se vede clar că au excavat pietriş. Unul dintre excavatoare a şi rămas cu încărcătura în cupă la sosirea comisarilor de mediu...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În dimineaţa de 19 iunie 2021, BIHOREANUL sesiza Gărzii de Mediu faptul că angajaţii balastierei deţinute de Viorel Ile, un apropiat al primarului PSD din Tărcaia, săpau cu utilajele în apropierea unui pod situat la ieşirea din satul centru de comună, spre Totoreni. Nu era prima oară. Cu numai câteva luni mai devreme, un alt pod, cel de pe DN 76, din Drăgăneşti, fusese parţial închis, căci devenise un pericol public tocmai din pricina săpăturilor ilegale ale aceleiaşi firme. 

De astă dată, în urma sesizării, lucrările au fost oprite, iar afaceristul s-a ales cu o plângere penală, pentru executarea unor activităţi miniere ilegale. Atât doar că, după mai bine de un an de anchetă, cazul a sfârşit la coş, procurorii stabilind că fapta „nu este prevăzută de legea penală”. BIHOREANUL vă dezvăluie cum s-a „evaporat” o încălcare flagrantă a legii...

Flagrant de Rusalii 

Acţiunea din sâmbăta Rusaliilor, prezentată pe larg la vremea respectivă de BIHOREANUL, nu a fost lipsită de incidente. Comisarii de mediu şi poliţiştii au ajuns la Tărcaia în momentul în care angajaţii firmei Ile Viorel Construct încărcau pietriş în două dintre camioanele băgate în albia Crişului Negru, la 250 de metri de pod, iar alte două camioane aşteptau, trase la umbră, pe mal, ca să le vină rândul. Speriaţi, oamenii au vrut să fugă, comisarii fiind obligați să intre cu maşinile în Criş, pentru a-i ajunge din urmă. 

În final, operaţiunea s-a soldat cu o plângere penală pe numele afaceristului Viorel Ile (foto), pentru executarea unor activităţi miniere ilegale. Legea Apelor interzice categoric exploatările de piatră şi nisip la o distanţă mai mică de 1 km în amonte şi la minimum 2 km în aval de un pod, pentru a se păstra siguranţa construcţiilor. 

Încălcarea actului normativ constituie infracţiune, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, după cum se explica în sesizarea înaintată Parchetului Beiuş, în care se preciza că firma nu deţine şi nici nu a solicitat vreo autorizaţie pentru lucrările respective, nici de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale, nici de la Agenţia pentru Protecţia Mediului sau de la ABA Crişuri. 

Un an, într-o pagină

Deşi au fost solicitaţi în repetate rânduri să comunice stadiul cercetărilor, reprezentanţii Parchetului Beiuş s-au limitat să transmită că ancheta se desfăşoară „in rem”, adică doar cu privire la faptă, fără să dezvăluie alte amănunte. Și nu au anunţat nici soluţia adoptată luna trecută, când au clasat cazul, pe motiv că fapta nu reprezintă o infracţiune. 

Ordonanţa semnată de procuroarea Adriana Ardelean, consultată de BIHOREANUL, e un document superficial, de o pagină, în care anchetatoarea s-a rezumat să confirme referatul poliţistului delegat să se ocupe de cercetări. Iar actul Poliţiei, ataşat la ordonanţă, pare mai degrabă o pledoarie pentru „spălarea” afaceristului.

Declaraţii la indigo 

În referat sunt descrise explicaţiile date de reprezentanţii Gărzii de Mediu Bihor, care însă n-au fost considerate suficiente de poliţist pentru a demonta povestea ţesută între timp de Viorel Ile în cârdăşie cu primarul comunei Tărcaia, Aurel Ille (foto). Audiaţi în cazul excavărilor din Crişul Negru, cei doi le-au fluturat anchetatorilor o adresă semnată de edil în 21 mai 2021, prin care afaceristului i se cere îndepărtarea deşeurilor menajere şi a vegetaţiei lemnoase din zona podului. Pe româneşte, Ile n-a furat piatră, ci doar... a făcut curat, la rugămintea primarului...

Ajutorul nu e de mirare, pe cei doi legându-i nu doar afaceri vechi, ci şi un dispreţ total faţă de lege şi natură. Dovada a fost dezvăluită tot de BIHOREANUL, care a descoperit că aceştia şi-au construit în secret vile şi acareturi pe vârful Măgura al masivului Codru Moma, sit natural protejat de interes naţional, unde construcţiile sunt permise doar cu aprobări speciale, în baza unui plan de management aprobat prin ordin de ministru. Deși nu l-au avut și nici nu l-au cerut, până acum nu i-a tras la răspundere nimeni pentru asta. La fel ca în cazul flagrantului de la podul din Tărcaia, cazul se află de mai bine de un an în ancheta Parchetului Beiuş.

Săpături... benefice

În apărarea afaceristului au sărit şi slujbaşii ABA Crişuri, adică tocmai cei care ar fi trebuit să păzească râul şi să supravegheze activitatea balastierelor şi care, anul trecut, până la „deranjul” făcut de BIHOREANUL, nu au vizitat balastiera pentru vreun control.  

Audiaţi pe rând, şefa serviciului Inspecţia Bazinală a Apelor, Dorina Filip, subalternul ei, Alin Togor, apoi şeful sistemului hidrotehnic Crişul Negru, Ioan Galiş, şi şeful formaţiei Beiuş al ABA Crişuri, Viorel Luca, au pretins cu toții că n-au văzut „să se fi efectuat lucrări de exploatare” în zona podului din Tărcaia. Atât că ei au ieşit în teren abia pe 29 iunie 2021, adică la aproape două săptămâni după flagrant, timp în care apa putea spăla, evident, urmele excavărilor.

Din referat nu reiese dacă poliţistul i-a audiat pe şoferii de camion găsiţi la faţa locului ori dacă a făcut el însuşi o vizită la Tărcaia, pentru a verifica realitatea din teren, sau măcar dacă a lămurit cum se cuvine de ce lucrările cerute în luna mai 2021 s-au făcut, pe furiş, o lună mai târziu, taman într-o zi liberă, în sâmbăta de dinaintea Rusaliilor.

Caz închis

Specialiştii ABA Crişuri au stabilit că lucrările făcute de Ile Viorel Construct erau decolmatări „necesare şi benefice comunităţii”, iar fotografiile transmise de către Garda de Mediu nu au imortalizat încărcătura din camioane şi „nu se observă cu certitudine urme ale unor exploatări de nisip sau pietriş sau urme de săpături”, a arătat poliţistul. 

Ca urmare, din moment ce nu s-a putut dovedi că muncitorii săpau după balast, simpla lipsă a autorizaţiilor „a adus o atingere minimă valorilor sociale apărate de lege” şi nu reprezintă faptă penală, ci doar o contravenţie, care ar fi trebuit sancţionată eventual de comisarii de mediu cu o amendă. Dar nici măcar atât nu au făcut...

Soluţia de clasare, dată pe baza referatului, a rămas definitivă, căci reprezentanţii Gărzii de Mediu şi-au acceptat înfrângerea şi nu au mai contestat-o. Doar n-o să se războiască cu oamenii legii, când au propria vină pentru faptul că un agresor al naturii a reuşit să scape, culmea, pozând în binefăcător...


ILE & ILLE
Baroni de Tărcaia

Firma Ile Viorel Construct este cunoscută ca apropiată PSD. Localnicii din Tărcaia acuză că patronul ar beneficia de protecție, începând cu cea a primarului comunei, Aurel Ille, care i-a autorizat ilegal balastiera, și până la cea acordată de șefii Gărzii de Mediu și ABA Crișuri de pe vremea când instituțiile erau conduse tot de PSD-iști.

Anul trecut, într-o serie de articole care dezvăluiau dezastrul ecologic provocat de balastiere în râurile din Ţara Beiuşului, BIHOREANUL a arătat că, până atunci, slujbaşii ABA nu au prins vreodată un utilaj al firmei furând pietriş din râu, deşi aceste practici erau la ordinea zilei şi de notorietate, iar singurul dosar penal pe numele lui Ile data din 2016. 

E vorba despre exploatări ilegale de balast din Crişul Pietros, care au provocat pagube de 2,5 milioane lei la podul de pe DN 76, din Drăgăneşti. Ancheta, plimbată de la Parchetul Beiuş, la DNA, apoi la Parchetul Bihor, nu s-a finalizat nici azi.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Bun articol!
Documentat, inchegat. De drumu girat in campania electorala de Neîntinat, in albia Crisului Repede, ce se mai aude?
Postat 02 Decembrie 2022, 08:47 de CT
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5747 RON
  • 1 EUR = 4.9022 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON