URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Iulie 2014, 12:16

Fabrica de handicapuri

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Acum câţiva ani am asistat la conferinţa unui prestigios profesor al Universităţii Karolinska (Stockholm, Suedia), fost ginecolog în tinereţe, convertit la maturitate la geriatrie, el însuşi nonagenar. Datorită dublei formaţii profesionale, dublei ipostaze de trăitor în socialism şi în comunism, atât în boom-ul demografic din anii '60-'70, cât şi în descreşterea din ultimele trei decenii, şi - în fine - dublei calităţi de medic şi consultant ONU, savantul avea o viziune cuprinzătoare asupra unor tendinţe şi fenomene ce vor caracteriza lumea în viitorul apropiat.

Ce spunea aşa interesant? Că generaţia acum în putere (35-45 ani) are şi va avea o misiune istorică. Nu doar că trebuie, azi, să-şi susţină propria viaţă într-un stres maladiv determinat de acerbele competiţii profesionale şi sociale, ci şi să asigure rezervele pentru generaţiile ieşite la pensie şi pentru cele care, în mod normal, ar fi trebuit să-i furnizeze ei însăşi pensiile. Asta întrucât mediul industrial şi bolile tot mai sofisticate nasc din ce în ce mai mulţi copii taraţi, care nu doar că nu vor deveni productivi, ci vor trebui susţinuţi şi la maturitate. Iar asta în condiţiile în care, oricum, generaţiile tinere se împuţinează constant.

Concluzia? Societăţile ar trebui să adopte urgent măsuri de atenuare a viitoarelor dezechilibre, de pildă să reducă poluarea, dar şi zilele şi orele de lucru (angajaţii trag ca sclavii, iar şomerii fac foamea), să reformeze radical sistemele sociale, de pensii (creşterea vârstei de retragere e doar una din necesităţi), medicale şi şcolare.

Sigur, problemele globale ale omenirii, vorba unui clasic în viaţă, sunt plictisitoare, căci mai aproape ţi-e cămaşa zilei de mâine decât cojocul celei de poimâine. Dar, în lipsa unor decizii de care politicienii - deşi au informaţii alarmante şi ştiu ce ar trebui să facă - fug ca să nu devină nepopulari, "poimâine" vine peste noi chiar "azi". Inclusiv politicienii noştri cunosc situaţia dar, lipsiţi de orice altă viziune decât cea a câştigării alegerilor, amână deciziile în sarcina celor de "mâine". În schimb, azi iau măsuri care deja ne costă scump.

Recenta modificare a Legii Educaţiei (a 65-a în ultimii 25 de ani) e una din cele mai nefaste. Nu numai pentru populismele cu scop electoral (a treia sesiune de Bac, de ce nu şi a opta?), nu doar pentru afacerismele în profitul fabricilor de diplome, ci pentru că, pur şi simplu, taraţilor congenital le adaugă taraţi social. De parcă nu era de ajuns că pe lume vin tot mai mulţi infirmi din născare, societatea românească, prin elita sa politică, induce generaţiilor tinere şi handicapuri dobândite prin (de)formare. Iar produsele sale, cohortele de bacalaureaţi, licenţiaţi, masteri şi doctori în te miri ce, nici măcar nu-şi conştientizează calitatea de victime.

Cu tot mai mulţi titraţi fără bază, învăţământul nostru moare precum atlanţii din legende: cântă, grotesc, în timp ce se scufundă!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Geriatria bat-o vina !?!
Ce-i cu tine Criş, ai uitat cum se numeşte domnul din Suedia, care s-a născut într-o zonă sovietică, a emigrat ca medic şi s-a convertit pe la conferinţe prin Oradea ca un învechit consultant de jurnalişti !?! Fabulezi sau l-ai ascultat în mod savant pe Alzheimer ?
Postat 17 Iulie 2014, 20:16 de Ca®p III
Meseriasi
O.K. De acord cu acest fapt...Si cu asta, ce facem? Cum schimbam aceasta stare? Cum? Degeaba le stim, si noi avem generatii la "mijloc" care au trăit jumate in comunism junate in capitalism...şi cei care numai intr-o epocă sau cealaltă. Ce facem?
Postat 16 Iulie 2014, 22:06 de mirciu
trist, dar adevarat
trist, dar adevarat
Postat 16 Iulie 2014, 14:05 de PROFESOR
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON