URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2018, 21:53

Expoziţia "Tezaur Episcopia Tulcii", inaugurată în Cetatea Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural găzduieşte, începând de marţi, o nouă expoziţie temporară. Este vorba de o serie de obiecte de cult, unele din patrimoniul naţional, aparţinând Episcopiei Ortodoxe Tulcea. Expoziţia este una itinerantă şi este prezentată într-o serie de 12 oraşe. Ea cuprinde obiecte folosite în serviciul divin, potire, chivoturi, cruci, cădelniţe, candele din aur şi argint, cărţi de cult, precum şi fotografii ale unor biserici din zona Tulcii.

La eveniment au luat parte înalte feţe bisericeşti, oameni de cultură şi vizitatori ai muzeului. În deschidere, a adresat celor prezenţi un cuvânt de salut. Prezentând expoziţia, directorul adjunct al instituţiei, Ioan Ciorba, arătat că aceasta "se remarcă prin numărul mare de exponate şi prin calitatea lor artistică, provenind din zona Dobrogei, unde creştinismul a apărut cu 2000 de ani în urmă".

Prezent la vernisaj, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, a spus că vizita sa în Oradea "este o bucurie deosebită, fiind anul Centenarului, când ne aducem aminte de făuritorii Marii Uniri". "Tot în acest an, Dobrogea sărbătoreşte 140 de ani de la revenirea sa la Patria Mamă. (…) Pământul Dobrogei este unul sfânt, călcat de cei mai vechi sfinţi ai României", a spus PS Visarion.

De aminit şi că, la fel ca zona Crişanei, Dobrogea este un ţinut multietnic şi multiconfesional, acolo trăind 14 etnii şi existând 12 confesiuni.

Luând cuvântul, P.S. Sofronie Drincec, episcopul ortodox de Oradea, a arătat că expoziţia cuprinde piese ale meşterilor în aur şi argint din Imperiul Otoman, numiţi orfevi, unele păstrând încă ştanţa sultanului. "Pentru cei mai puţin obişnuiţi cu obiectele de cult, este o ocazie de a se minuna de frumuseţea lor. (…) Sunt artefacte ce ţin de domeniul artelor minore, de arta bizantină, unele cu corespondenţe în apusul creştinismului, văzute prin motivele baroce şi neogotice".

Curator al expoziţiei, Alexandru Chiriţă, de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, a spus că "această expoziţie are unul din cele mai mari trasee". "Este o expoziţie care vorbeşte despre o întreagă spiritualitate ortodoxă. (…) Tehnica orfevăriei nu a existat în Transilvania", a spus el.

De altfel, Muzeul Brukenthal va fi, în continuare, partenerul Muzeului Oraşului Oradea, atât în organizarea de evenimente, cât şi în procesul de acreditare ca instituţie muzeală, lucru arătat de directorul Angela Lupşea.

Expoziţia va rămâne deschisă până în jurul datei de 15 noiembrie. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 9-17.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON