URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.

Explozie la gaze! Consumatorii racordaţi la gaz în Oradea se vor confrunta cu o majorare fără precedent a tarifelor, de circa 30%

Explozie la gaze! Consumatorii racordaţi la gaz în Oradea se vor confrunta cu o majorare fără precedent a tarifelor, de circa 30% ARDE! Începând din 1 iulie 2021, clienţii Distrigaz Vest vor avea de plătit facturi mai mari cu 22,5%, alte două majorări de preţ urmând de la 1 octombrie şi 1 ianuarie. Liberalizarea cade cum nu se poate mai prost, având în vedere scumpirea determinată pe piaţa internaţională de creşterea cererii odată cu revenirea economiilor europene, după pandemia de Covid-19
Explozie la gaze! Consumatorii racordaţi la gaz în Oradea se vor confrunta cu o majorare fără precedent a tarifelor, de circa 30% ALEGE CÂT PLĂTEŞTI! Începând din 30 iunie, nu va mai exista preţ reglementat de ANRE pentru gazele naturale. Consumatorii trebuie să opteze pentru una dintre cele peste 60 de oferte de pe piaţa liberă, din păcate, toate mai scumpe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liberalizarea înseamnă libertate. Consumatorii casnici racordaţi la reţeaua de gaze pot alege, începând din 1 iulie 2020, de la cine şi la ce preţ să le cumpere. Distribuitorul care îi aduce combustibilul rămâne acelaşi, dar furnizorul care îl trimite pe conductă poate fi oricare din cei peste 60 de pe piaţa românească.

"Procesul de liberalizare a pieţei îi permite clientului să îşi aleagă cea mai bună ofertă, iar în cazul consumatorilor mari chiar să negocieze preţul", spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de Energie. Atât doar că preţurile au explodat!

Puteţi alege!

Piaţa gazelor naturale se liberalizează de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că preţurile consumatorilor casnici şi industriali vor fi stabilite de piaţă, nu de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE). Început încă din aprilie 2017, procesul a fost blocat de guvernarea PSD prin OUG 114/2018, care a limitat la 68 lei pe MWh preţul gazului pentru populaţie şi termocentrale. Măsura încălca însă legislaţia europeană, aşa că procesul de liberalizare a fost reluat anul trecut la presiunea Comisiei Europene.

În vara lui 2020, cei circa 3,5 milioane de consumatori casnici au primit un an pentru a alege una dintre ofertele furnizorilor de gaz de pe piaţă. Potrivit ANRE, însă, până la sfârşitul lunii aprilie 2021 doar 32,9 % au semnat noi contracte, iar 67,1% n-au avut nicio reacţie. Prost promovată, la fel ca în cazul liberalizării energiei electrice, măsura a trecut pe lângă omul de rând...

"Nu mi-am bătut capul..."

Majoritatea celor 14.000 de clienţi casnici deserviţi în Oradea de distribuitorul Distrigaz Vest, care oferă şi servicii de furnizare, nu au trecut pe noile contracte. "Nu mi-am bătut capul. Oricum rămân la Distrigaz. Poate voi plăti ceva în plus, dar la iarnă, dacă apare vreo avarie, n-o să intervină la relanti pe motiv că nu-s clientul lor", zice Mircea, proprietarul unei case din cartierul Europa.

Nici Dan, din cartierul Grigorescu, nu schimbă furnizorul. "N-are rost să umbli după ieftineli. Când s-a liberalizat energia electrică, firmele cu preţuri mici nu şi-au mai putut onora ofertele şi au lăsat oamenii baltă. Pentru o economie de câţiva lei nu merită deranjul. Mai bine închid din căldură într-o cameră", zice bărbatul.

La fel gândeşte şi Adrian, din cartierul Tineretului. "Rămân pe Distrigaz, dar nu semnez niciun contract. Poate din vară se mai liniştesc lucrurile şi vine cu o ofertă mai bună", spune el.

Se scumpeşte gazul! 

Numai că şansele să se întâmple asta sunt mici... Pentru cei care nu ştiu, în Europa preţul gazului e dictat de Rusia. România plăteşte tarife peste media ţărilor europene pentru că importă gaz doar iarna, când consumul depăşeşte producţia internă. Furnizorii români au achitat anul trecut 16,75 euro pe MWh, cu 6 euro peste media statelor europene.

În plus, liberalizarea pieţei intervine într-un moment de scumpire a gazului determinat de repornirea economiilor post-pandemie. "Acum, preţurile la gaze în Europa şi România sunt foarte mari, iar creşterea a început încă din aprilie. Dacă în martie se mai încheiau contracte pentru iarna 2021 - 2022 la preţuri în jur de 90 lei/MWh, momentan sub 140 lei e imposibil. Preţul este undeva între 130 şi 140 lei. N-ar trebui să surprindă pe nimeni această creştere", spune vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy (foto). Ca atare, oficialul recomandă consumatorilor să îşi limiteze costurile prin alegerea unui furnizor din piaţa concurenţială.

Trei majorări succesive

Dar noile preţuri sunt cert mai mari. Operatorul local Distrigaz Vest a trimis luna trecută consumatorilor casnici o ofertă cu preţurile pe un an începând din 1 iulie, pe patru categorii de consum.

Circa 90% dintre clienţi se regăsesc în prima categorie, cu consumuri de până la 28MW/h pe an. Având în vedere scumpirea gazului la furnizor, compania le propune o majorare de preţ cu 22,5%, de la 123,50 lei pe MW/h la 160 lei începând din 1 iulie.

Din 1 octombrie, aceasta va fi urmată de o altă majorare cu 5,8%, la 170 lei pe MW/h pentru perioada până la sfârşitul anului, şi de încă una, de 2,8%, la 175 lei pe MW/h, în intervalul 1 ianuarie - 30 iunie 2022. Însumat, înseamnă o creştere a tarifelor cu circa 30%, echivalentul a 51,5 lei pe MW/h, în numai un an! Majorarea se aplică inclusiv celor care nici nu semnează un contract cu Distrigaz Vest, dar nici nu se mută la alt furnizor.

"În situaţia în care clientul casnic nu îşi exercită dreptul de eligibilitate până la 30 iunie 2021 şi nu încheie cu furnizorul actual sau cu un alt furnizor contractul aferent furnizării gazelor naturale în regim concurenţial, oferta propusă de furnizorul actual se consideră acceptată şi, în consecinţă, contractul de furnizare aferent acesteia este considerat încheiat tacit începând cu 1 iulie 2021", se menţionează în Ordinul ANRE 27 din 2020.

ALEGE CÂT PLĂTEŞTI! Începând din 30 iunie, nu va mai exista preţ reglementat de ANRE pentru gazele naturale. Consumatorii trebuie să opteze pentru una dintre cele peste 60 de oferte de pe piaţa liberă, din păcate, toate mai scumpe

Regula facturilor mari 

Orădenii îşi pot estima singuri viitoarele facturi adăugând procentele de majorare de mai sus la cele de anul trecut. Un exemplu este al Corinei Ardelean (foto), proprietara unei case de 141 mp din cartierul Tineretului. "Cel mai mult am plătit până acum cam 800 lei, pe luna ianuarie a anului trecut, când a fost foarte frig. Pare mult, dar nu-mi place să stau în frig. Temperatura din casă nu coboară niciodată sub 22 grade Celsius", spune femeia.

BIHOREANUL a făcut un calcul, concluzionând că excepţia de anul trecut va deveni de anul viitor regulă. Presupunând că vremea se va menţine la fel ca în 2020, iar consumul de gaze va fi identic, dacă în iulie anul trecut Corina a plătit pentru gaz cam 39,5 lei, după scumpirea de la sfârşitul lunii iunie va datora 48 lei.

La fel, prin comparaţie cu factura de 268 lei din noiembrie 2020, în noiembrie 2021 va avea de plătit 348 lei (după majorările din iunie şi octombrie), iar raportat la factura de 608 lei din februarie 2021, în aceeaşi lună a anului viitor va avea de plătit circa 810 lei (după cele trei scumpiri succesive din iunie, octombrie şi ianuarie). Deci, cu 200 lei mai mult!

"Nu avem ce adăuga"

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii Distrigaz au refuzat să comenteze noile tarife. "Oferta noastă este publică, nu avem ce adăuga", a spus un reprezentat al firmei.

Explicaţia e simplă. Compania este un distribuitor care câştigă din tariful de distribuţie reglementat în continuare de ANRE, iar oferta de furnizare se adresează clienţilor strict ca serviciu complementar. Firma şi-a calculat tarifele astfel încât să nu iasă în pierdere dacă preţul la care cumpără gazul va creşte în continuare, aşa cum spun toate prognozele.

Chiar şi aşa, consultând comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, oferta Distrigaz Vest de 160 lei pe MWh valabilă din iulie se afla sâmbăta trecută pe locul 23 dintre cele 64 postate. Cel mai mic preţ era ofertat de Electric & Gas Power Trade (125,39 lei pe MWh), cu doar 2 lei peste tarifele practicate astăzi de distribuitorul orădean, iar cel mai mare preţ (249,18 lei pe MWh) era cerut de Hermes Energy & Gas.

Orădenii sunt sfătuiţi să fie precauţi. "Când tariful este prea jos clientul trebuie să analizeze oferta atent, ca să vadă dacă este în regulă. Între furnizorii serioşi nu vor fi niciodată diferenţe mai mari de câţiva lei", spune preşedintele Asociaţiei Române pentru Protecţia Consumatorului de Energie, Septimiu Nicolas (foto). Experienţa liberalizării pieţei de energie electrică a demonstrat însă că, din comoditate ori necunoştinţă de cauză, mai puţin de 10% din clienţii finali şi-au schimbat furnizorul, lucru care este de aşteptat să se întâmple şi în cazul celei de gaz. Iar protestele vor veni, ca de obicei, prea târziu...


SCHIMBAREA, GRATIS
"Notaţi indexul contorului"

Procesul de schimbare a furnizorului de gaz este gratuit şi nu implică lucrări pentru că distribuitorul rămâne acelaşi. Consumatorul final poate alege una dintre ofertele afişate pe comparatorul de pe site-ul ANRE şi să încheie contractul cu cel ales. La perfectarea documentelor, clientul completează notificarea privind schimbarea furnizorului, prin care acesta este împuternicit comunice modificarea operatorului de reţea şi vechiului furnizor.

Apoi, operatorul de reţea convine cu vechiul şi cu noul furnizor data de la care acesta din urmă începe să vândă gaz clientului. "Vă recomandăm să citiţi şi să notaţi şi dumneavoastră indexul contorului de gaze ", anunţă pe site-ul propriu ANRE.

Ulterior, fostul furnizor are 42 de zile să transmită clientului factura cu restul de plată neachitat până la trecerea la cel nou.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Long story short
Da,racordul la gaze implica si ceva cheltuieli...se pare ca o parte le suporta distribuitorul,cica,de anul asta.Referitor la incalzirea pe curent: recomandabil tarif diferentiat zi/noapte. Si eu am pus in sape un cablu incalzitor cca 1000lei/troson de 1.5kw. La vremea aia (2017) am mizat pe niste tarife atractive: 0.52 ziua/0.17 noaptea fata de 0.45 standard. Ce sa vezi,pe nesimtite, tarifele diferentiate s-au pierdut in profiturile "baietilor destepti".Adica azi,"prețul energiei consumate pe timp de zi devine 0,735609 lei/KWh (TVA inclusă), iar cel pe timp de noapte, 0,608231 lei/KWh (TVA inclusă) In Roman". Fix-pix.Bataie de joc.Romania e sub asalt.Atentie mare cu pompele de caldura: Eficienta lor e maxima in conditiile cind temperatura exterioara e peste 5 grade,si temperatura agentului termic e cit mai joasa (35-45) nu 55-65 cit poate ea duce. Concluzie: incalzire in pardoseala/ calorifere megadimensionate. Mai vorbim diseara...
Postat 29 Mai 2021, 09:06 de excalibur
@excalibur
Iar spui doar jumatati de adevar! Unde ai vazut tu bransament la gaz gratis? Actele pt bransament, nu te costa nimic? Meseriasii care pun teava aia galbena si urata pe casa, nu costa nimic? Timpul (vreo 2 ani) de asteptare, drumurile pe la Distrigaz, rugamintile si nervii tai nu costa nimic? Spaga pe care o dai sa se miste mai repede? Un bransament de gaz + centrala te costa in final 2500 de eur pe acte si mai poti pune vreo 1000 de eur restul. Total 3500 de eur. Pompa de caldura pe care am cumparat-o eu a fost second hand (nici eu nu mi-am permis una noua) si m-a costat 2.200 de eur + aprox 1000 de eur manopera de montaj, traseele de teava, antigelul etc. Toral 3.200 de eur. Ea stie sa produca dublu fata de necesarul termic al casei mele, nu se forteaza (nu se va strica prea repede - pe asta am mizat cand am cumpart-o second), asa ca porneste de aprox 2-3 ori pe zi si incalzeste cei 1000 de litri de antigel din rezervorul de acumulare - puffer. De asemenea ea poate fi setata sa porneasca si sa produca apa calda necesara pt incalzire ziua, cand temperatura ambientala este mai mare decat noaptea. COP --ul e calculat la 4-5 grade temp. ext., dar sunt temperaturi si mai mari de atata in zilele de iarna (10-12 grade) avand ca rezultat un COP mai mare de 5, poti sa ajungi si la 7. Am un amic care si-a permis un sol-apa, investitie 8000 eur, a platit pt partial sept, oct, nov si dec anul trecut 1200 de lei, apa calda si caldura. Casa e la aprox 100 mp utili. Nu iesea mai ieftin cu gazul, crede-ma! Cu panourile solare din nou ai calcule bune, DAR: CURENTUL ELECTRIC PRODUS DE TINE FOTOVOLTAIC, TREBUIE CONSUMAT DE TINE, atfel e cum ai zis tu. Nu-l vinzi pe tot la electrica, vinzi doar excesul.Practic esti independent energetic aprox 7 luni pe an din care 2 luni produci curent in exces. Doar la ala in exces trebuie aplicat pretul de 27 de bani/kwh, pt ca pe ala il vinzi la electrica. Daca mai pui cei 20.000 de lei pe care ti-i da statul, calculul tau se mai schimba. Anul trecut au aparut si la noi normele de aplicare, e un domeniu la inceput, subventiile vor creste pe viitor. Va exista si un program "rabla", vezi si tu ce se intampla prin Europa. Problema e ca noi avem un recul ingrozitor, practic suntem in urma lor cu 10-15 ani.
Postat 28 Mai 2021, 08:22 de Kid
@excalibur
Poti avea acces la curent electric sub 75b/kwh. Iar ca eficienta, parerea mea, curentul e cel mai sus, avand cel mai bun raport de la kw electric la kw termic. O casa izolata decent (dupa calcule nu dupa idea lui gigi cancioc) si cu un sistem de incalzire bazat exclusiv pe curent electric (sa incalzeasca o apa si sa o circule prin instalatie, fie podea sau calorifere) poate sa tina o factura in limite normale. Exemplu, exclusiv electric, factura de curent la o casa de 140mp utili, mentinuti la 21.5-22 grade in timp de o centrala pana la 27kwh, nu sare de 800 de lei pe luna. Asta pe real, adica facturile mele, pe consum diferentiat de zi si de noapte, cu contract pe curent trifazat si spor de putere. Matematic, cine vede cifrele de mai sus e tentat sa calculeze 27kwh centrala x 24 ore (o zi) x 30 de zile (luna) si se sperie. Centralele nu merg la capacitatea maxima continuu, dupa ce termostatii lovesc pragul setat, centrala oscileaza intre 0kwh si 4 sau 5 (depinde din nou de izolare, geamuri, tavane- pierderi de caldura)
Postat 28 Mai 2021, 06:18 de poiu
@kid
Stii vorba aia?"un pesimist este un optimist mai bine informat". Ma bucur pentru tine ca ai deja pompa de caldura.Si eu imi doresc una,doar ca nu mi-o permit.Pe scurt,ca nu ne putem intinde aci,pompa e un pas inainte.Pentru planeta cel putin,ca i-ai redus poluarea.O pompa buna, cu COP peste 4, costa.Oricit ar fi de buna,eficienta scade cu temperatura exterioara si cu cererea de caldura in casa.Ajunge la 2.La extrem,chiar 1.E recomandata pentru climat moderat,in general >0 iarna.Pentru ierni mai aspre,sunt pompe hibride,cu backup electric sau gaz.Oricum, e ok mai tot anul,mai putin cele 3 luni de iarna.Mai tinem cont si de investitia initiala, de cca 5000€.Cu 1000€ ai o centrala pe gaz la cheie. Iti ramin 4000€ de tocat in viitor.La o medie de 300 lei/luna, adica 3600/an sau 700€/an. In 10 ani tu ai tocat 10x12x500=60.000 lei/12.000€. Pe gaz 10x12x300=36.000 lei/7000€. Plus investitia initiala :5000+12000 versus 7000+1000. Esti dublu. Dupa 10 ani,reset,game over.Cu panourile fotovoltaice,dai de alta ecuatie.Pe mp ,din 1500w radiatie solara scoti cu 15,maxim 20% eficienta , cca 200W. 10 panouri 2kw.10ore vara 20kw/zi 4 ore iarna 8kw.Investitia n-o amortizezi in veci.Te fura Electrica ca nu-ti reporteaza energia produsa vara pe timp de iarna. Te fura si ca iti vinde kw cu 75 bani si tie iti da 15 bani.Panourile merita doar subventionate de stat.Practic,statul iti inchiriaza acoperisul...Google e plin de marketing,de toti mesterii care abia asteapta sa iti vinda ceva,cit mai scump,cit mai trendy...Eyes wide open
Postat 28 Mai 2021, 00:59 de excalibur
@excalibur
Pari ca vrei sa castigi cu orice pret o discutie. Din nou este devarat tot ce ai spus. Exista insa un mare DAR: vorbim de incalzirea unei locuinte cu o pompa de caldura, nu cu o centrala electrica. Pompele de caldura au un COP de aproape 5. Daca imparti cei 75 de bani/kwh la 5, iti da 15 bani/kwh. E cel mai profitabil dupa datele oferite de tine. Vorbesc de mine, nu din ce am citit sau auzit. Eu platesc undeva intre 5.500 si 6.000 de lei/an TOT curentul, undeva la 8Mwh/an, adica o medie de 460-500 de lei/ luna. Aici intra inclusiv gatitul si apa calda. Diferenta e datorata de nr de zile in care este necesara incalzirea sau daca o iarna e mai friguroasa decat alta. Am in plan sa-mi montez cateva panouri solare, un contor bidirectional, diferenta neconsumata vara o injectez in retea, legea exista deja, astept doar sa iasa la un pret rezonabil pe piata panourile de 1000 w, sa nu ocup prea mult spatiu pe acoperisul casei. Independenta energetica e cheia, atat la nivel macro cat si la nivel micro. Soarele ne ofera mai mult decat avem nevoie, lumea insa nu pare sa inteleaga aspectul. O seara faina iti doresc!
Postat 27 Mai 2021, 23:17 de Kid
Tech-no-logic
Curentul electric e cel mai rafinat si mai scump combustibil.Energofag.Rentabil daca e produs din energie nucleara,cu consecintele,riscurile si poluarea de rigoare.Eficienta unui panou fotovoltaic e de 10-15%,tehnologie scumpa si poluanta.Romania: curentul electric: 0.75lei/kwh, 7lei/10kwh. Motorina: 9.6kw/litru=5.5lei; 0.55lei/kw. Peleti; 5kw/kg cca 0.2lei/kw GAZ METAN : 0.2lei/kwh. (Energie=putere x unitate de timp).Energia hidro: 1.15lei/kwh, investitii initiale mari,trebuie vinduta!! Diferenta dintre psd si pnl? Psd a vindut tara pe baza de comision,dijma... pnl-ul o da gratis pe baza de "o cafea cu merkel",ue,principii,democratie. Singurul personaj,controversat si el,care s-a ridicat in 2 picioare in fata colonizatorilor,de la ceausescu incoace, e dragnea.Prin urmare,nu va iesi curind din inchisoare,mai ales ca vin peste el alte dosare si condamnari...
Postat 27 Mai 2021, 13:16 de excalibur
Curentul electric
Dupa cum spuneam in urma cu cateva zile, curentul electric va fi cel mai ieftin combustibil. Combustibilii fosili trebuie sa dispara. Dispar ei, aproape ca dispare si poluarea. Distrugem planeta asta superba zilnic si nu parem a constientiza faptul. Excalibur, adevarat tot ce ai scris, dar puteai sa adaugi ca psd-ul a dat pensiile speciale si a marit salariile si pensiile pe indatorare si nu pe crestere economica. Era mai echilibrat comentariul. Test, afacerile cu rusii se desfasoara cam asa: tu le dai grau, iar ei iti iau in schimb porumbul. Noi am fost transformati de UE, cu largul concurs a tuturor guvernelor postdecembriste, din tara producatoare in tara consumatoare. Concluzia e ca nici ei nu-s mai buni decat rusii.
Postat 27 Mai 2021, 12:07 de Kid
inconfundabila prostie romaneasca
O vreme credeam ca nu exista om atat de prost incat sa-si taie crenga de sub picioare. Romania, patria prostilor, latra la rusii de la care primim gaze. Acum in procent mai mic, peste 10 ani in procent de vreo 90%, iar apoi nu mai conteaza. Ca noi la prostie nu renuntam.
Postat 26 Mai 2021, 11:24 de testtest
#REZIST
Prin anii 2000,am vrut in UE.Viza in pasaport,pe la consulate in timisoara,ambasade in bucuresti.Ue ne vroia si ea.Intre 1990 si 2000 a tot batut toba privatizarii.Ca rpmanii e incapabili sa se conduca singuri,e hoti si fara cuvint.Nastase se pune pe treaba.Vinde Petrom la OMV cu 600 mil €.Vinde distributie energiei la Enel,CEZ,banci,pamint agricol si cam tot ce putea aduce profit in urmatorii ani.In 2008,Basescu ne baga in UE.Ne asteptau bani cu nemiluita,pentru dezvoltarea tarii.In schimb,semnam ,pe genunchi, angajamente ca vom aduce pretul la combustibili,energie,gaze la nivelul din ue.De ce? Pentru ca Romania era independenta energetic in proportie de 70-80%.Nu ne-au impus un salariu minim sau pensii minime.Nici pretul la lalele.Sau pepeni.Trec anii.Expira redeventa la Omv,Ponta se gindeste prin 2012 sa umble nitel la ea,post criza 2008.Rezultatul: dosar penal. In 2018,Dragnea blocheaza pretul la gaze si energie,mai mult,baga taxa de stilp.Dosar penal,puscarie.Ia sa vedem profitul OMV aici: [ https://www.topfirme.com/ ]. OMV Petrom sa cifra de afaceri 20 miliarde lei/profit 3.6 mld. OMV PETROM MARKETING SRL rulaj 19 mld/profit 0.5 mld. In total aproape 1 miliard de €.Romania e o tara pitoreasca.Merita un pret "liber" ...SOCIETATEA NATIONALA DE GAZE NATURALE " ROMGAZ " SA rulaj 5 mld lei/profit 1 mld lei...SOCIETATEA DE PRODUCERE A ENERGIEI ELECTRICE IN HIDROCENTRALE " HIDROELECTRICA" S.A. rulaj 4 mld/profit 1.4 miliarde. La munca,nu la intins mina.Muje PSD, PNL forever...
Postat 26 Mai 2021, 10:32 de excalibur
Nui rău!
Același poveste și cu gazul la fel ca și energia niște smecheri cumpăra curent ieftin de la hidro electrica și îl vand mai scump la fraieri fără sa investească 2bani în rețele, cabluri etc doar adaos pe care îl baga în buzunar și se imbogatesc iar când bate puțin vântul ramai fără curent iar la telefon nu-ți răspunde nimeni în 2017 băieți flamanzi după cașcaval urlau ca vor falimenta dacă nu se liberalizeaza piața, ei uite ca nu a falimentat nimeni doar ca adaosul și castigul era mai mic iar populația era protejata acuma la presiunile ueee muee și a marilor firme e liber la sc umpete justificat sau nu, nu contează da_i pa fraieri cât pot duce lemn sa nu se taie gazul se scumpeste emorm, iar mâțu după ce fumat ceva( Țigări) vede cum creste puterea de cumpare a romanilor deși sau scumpit absolut tot iar salariile au rămas aceleași, romani o duc bine cu crestere ecomonica gigantica în mintea unora și sărăcie pentru tot mai multi în rest vorba marinarului sa trăiți bine dacă puteți sau cum puteți trăiască partidul.
Postat 26 Mai 2021, 08:58 de sss
KP
Ai uitat sa spui ca PNL, e singurul guvern dupa '89, care dupa alegeri a deblocat fondurile pt autostrazi, plus ca toate autostrazile au finantare. Restul guvernelor dupa alegeri erau tot in faza de dinainte de alegeri
Postat 26 Mai 2021, 08:50 de Sandu2100
Explozie marca PNL.
Salarii și pensii înghețate. Tarife, taxe și impozite mai mari pe zi ce trece. Inflația în regim de creștere exponențială. Măi, liberalilor, dacă nu vă duce capul și sunteți depășiți total în a crește bunăstarea oamenilor și prosperitatea "coloniei", ce naiba căutați pe funcții și posturi plătite de "sărăciți" ??? Mergeți acasă și pocăiți-vă !!!
Postat 26 Mai 2021, 08:15 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON